Banner

Galaxy S9: Samsung ima velike planove. Možda i skener otiska prsta ispod zaslona

 

Čini se da Samsung ima velike planove za Galaxy S9. Osim gotovo minimalnog okvira oko zaslona (89-90 posto) na popisu specifikacija su sustav na čipu 10 nm tehnologije druge generacije i skener otiska prsta ispod ekrana.

c63aa Samsung Galaxy S9 2

Samsung je službeno objavio da započinje s masovnom proizvodnjom sustava na čipu  Exynos 9810 Series 9  koristeći 10 nm tehnologiju druge generacije koja se naziva 10LPP (low power plus). Novi čip donosi smanjenje potrošnje energije za 15 posto i poboljšanje performansi za 10 posto u usporedbi s prvom 10LPE generacijom. Samsung nije otkrio kako su uspjeli postići bolje performanse, ali mislimo da su optimizirali strukturu tranzistora. Naravno, čipset je osnova budućih Galaxy  S9/S9 + premium modela.

8895 f02 img2Exynos 9810 Series 9 ima novi GPU,  LTE X20 modem i HSA (Heterogena arhitektura sustava) koja omogućuje brže izračune u područjima kao što su umjetna inteligencija i duboko učenje. Da bi zadovoljio potražnju, Samsung će početi proizvoditi 10LPP čipove   u svom najnovijem proizvodnom pogonu S3 u Hwaseongu (Južna Koreja).

sm.samsung semiconductor foundry chip production 4.750
Sukladno ovim informacijama, Snapdragon 845 također će biti proizveden na 10 nanometarskom LPE proizvodnom procesu tvrtke TSMC, ne 7 nm  kako se ranije spekuliralo i biti instaliran u verzijama Galaxy S9 za američko i još neka tržišta. Snapdragon 845  dobit će osam jezgri: četiri Kryo treće generacije ARM Cortex-A75 i ARM Cortex-A53. Proizvod će sadržavati snažan Adreno 630 grafički akcelerator.

Samsung Galaxy S9 i skener otiska prsta ispod zaslona?

Još jedna zanimljivost je da bi nova linija “devetki” mogla dobiti skener otiska prsta ispod zaslona temeljen na senzoru tlaka, sudeći po patentnom zahtjevu podnesenom  u travnju 2017., odobrenom ovog mjeseca.

Untiatled
| Izvor: LetsGoDigital

Patentni dokumenti pokazuju da osjetnik otiska prsta aktivira se na određenoj razini pritiska na zaslonu. U osnovi tehnologija “čita” otisak prsta s gotovo bilo kojeg mjesta na zaslonu. Procesor i memorija su elektronski povezani sa zaslonom. Naravno, sve uz prateći softver.

Untiqqqqqtled
| Izvor: LetsGoDigital

Valja napomenuti da postojanje patenta ne jamči da će ova značajka doći do konačnog proizvoda. Ali Samsung Electronics je svjestan neće li biti inovacija – Galaxy S9 teko će pomrsiti račune Appleu oko prodaje iPhone X.

c50c9 Samsung Galaxy S9 3

Podsjetili bi vas  još na izvješće korejske publikacije ETNews  u kojem je objavljena informacija da je Samsung razvio novi senzor slike ISOCELL Slim 2X7 .  Može snimiti fotografije u nevjerojatnih 1.000 okvira u sekundi (fps) uz 4x slow motion video mogućnosti.  Konačno, glasine ukazuju kako bi Samsung Galaxy S9 mogao imati  f / 1,5 otvor blende.

Galaxy S9  lansiranje se očekuje na CES-u 2018.  U isto vrijeme trebao bit predstavljen i  LG G7.  Daljnje pojedinosti o Galaxy i Galaxy S9 S9 Plus pročitajte u našem prethodnom članku pod naslovom: Sve što trebate znati o Samsungu S9 i S9 Plus.

Planirate li  kupiti  Galaxy S9 ili Galaxy S9 +? Recite nam vaša razmišljanja u komentarima.

Najčitanije