Banner
tekst4naslovna

Francuska zabranila prodaju iPhone 12 modela zbog prevelikog zračenja

Dan nakon Apple događaja gdje se svi veselimo novim iPhone 15 modelima, ova današnja vijest malo nas je iznenadila. Naime Francuska je zabranila prodaju iPhone 12 modela zbog prevelikog zračenja koje nije unutar pravila EU!

I dok se svijet raduje novim iPhone 15 modelima telefona i ostalim Apple inovacijama, iz Francuske dolaze vijesti koje nisu baš ohrabrujuće. Regulatorna agencija Francuske provela je testiranja na 141 modelu pametnih telefona, među kojima su se našli i iPhone modeli. Rezultati ovih testova su više nego zanimljivi – Appleu je zabranjena prodaja iPhonea 12 u Francuskoj zbog prekoračenja Specific Absorption Rate (SAR) uređaja iznad zakonskih granica.

Apple iOS 17 dostupan u Ponedjeljak 18.09.2023.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) izvijestila je da iPhone 12 emitira više elektromagnetskih valova nego što je dopušteno zakonom. Kako bi bili precizni, model je odašiljao 5,74 vata po kilogramu kada je bio u džepu korisnika, dok je EU standard za SAR ograničen na 4,0 vata po kilogramu. Međutim, treba napomenuti da je iPhone bio u skladu s drugim testom koji uključuje postavljanje uređaja na udaljenosti od 5 mm od ljudskog tijela, gdje je granica postavljena na 2,0 W/kg.

tekst4sl1

ANFR je izdala izjavu kojom je naložila Appleu da poduzme “sve raspoložive mjere” kako bi brzo riješio ovaj problem. Inače, ako se problem ne riješi, Apple bi mogao biti prisiljen povući sve jedinice iPhonea 12 koje su prodane u europskoj zemlji. Francuski ministar za digitalnu ekonomiju, Jean-Noel Barrot, sugerira da bi se Apple mogao brzo prilagoditi i riješiti ovaj problem putem softverskog ažuriranja, očekujući da će to učiniti u roku od dva tjedna.

Apple Wonderlust. – predstavljanje iPhone 15, Apple Watch 9 (Ultra 2), iOS-a 17

Vrijednosti Specific Absorption Rate (SAR) postavljene su od strane Europske unije kako bi se zaštitili korisnici od mogućih rizika povezanih s izloženošću elektromagnetskim valovima, uključujući rizik od raka, prema nekim znanstvenim istraživanjima. Barrot ističe da će podaci prikupljeni od strane ANFR biti podneseni regulatorima u drugim državama članicama EU, što bi moglo rezultirati dodatnim mjerama za iPhone 12.

tekst4sl3

Iako je ova zabrana prodaje iPhonea 12 u Francuskoj prvi takav slučaj koji se sjećamo, njezin utjecaj na Appleove prihode će vjerojatno biti ograničen. Činjenica da je cijela serija iPhone 12 već zamijenjena modelom iPhone 15, koji je donio brojne nadogradnje i novitete, znači da će ova zabrana vjerojatno imati minimalan utjecaj na Appleovu prodaju.

Huawei najavljuje globalni povratak na tržište – očekivanja su velika

Međutim, ovo će svakako dati Appleu povod za dodatna razmatranja i testiranja u budućnosti kako bi osigurali da njihovi uređaji odgovaraju strogim europskim standardima i zahtjevima. Isto tako, može potaknuti raspravu o sigurnosti i izloženosti elektromagnetskim valovima u svijetu mobilnih uređaja, što bi moglo biti zanimljivo za promatrati u narednim mjesecima.

10 razlika iPhone 15 vs iPhone 14

Dali se vi sjećate ovakvog ili sličnog slučaja kod ostalih proizvođača? Slobodno nam svoja mišljenja pišite u komentare pa ćemo naravno sve to skupa raspraviti. Ili je ovo samo “jedan potez” da se marketinški dodatno promovira nova iPhone 15 serija?

Najčitanije