Banner
tekst3sl24

Fiat Panda (električna) izlazi na 125. godišnjicu tvrtke – iduće godine

Više puta smo Fiat spominjali kao čimbenika kojemu nije strano prodrmati tržište auto industrije.

Tržište električnih automobila iz dana u dan iz mjeseca u mjesec „okupira” nas sve više i postaje svakodnevni član naše životne cjeline – društvene zajednice.

Apple radi na sklopivom uređaju – prijenosnom računalu

Tim putem (sve više i više) ide i Fiat. Više puta smo Fiat spominjali kao čimbenika kojemu nije strano prodrmati tržište auto industrije. Time naravno prvo mislimo s otvaranjem „virtualne” trgovine i mogućnost kupovine automobila – virtualnim putem.

A sada se čini kako se Fiat odlučio na još jedan „korak dalje” kada je u pitanju auto industrija odnosno dovođenje „novih” starih modela sa strane tržišta motora s unutarnjim izgaranjem, na stranu elektrifikacije.

Threads uskoro donosi mogućnost brisanja računa – odvojeno od Instagrama

Na redu je da tržište vidi i iskuša Fiat Pandu ali pokretanu električnom energijom. Obilježavajući 125. obljetnicu tvrtke, veliku prigodu samu po sebi, Fiat planira debitirati sljedeću generaciju svoje legendarne Pande 11. srpnja 2024.

Ovaj događaj, koji je najavio CEO Olivier Francois u nedavnom intervjuu, obećava otvaranje novog poglavlja u Pandinoj (osebujnoj) povijesti. Fiat Panda, automobil čiji su ga šarm i korisnost učinili trajnim favoritom, prvi put se pojavio na cestama 1980.

FIAT prvi na svijetu otvara „virtualni” prodajni salon

Sljedeće generacije 2003. i 2011. ubrizgale su modelu obnovljenu vitalnost i dodale prijeko potrebne kočnice koje rade, dodatno potičući njegov popularnost.

Sada se Fiat priprema predstaviti četvrtu generaciju, a cilj mu je sažeti duh automobila u “cool, popularan, pristupačan” paket. “Pristupačni” dio ipak može biti nezgodan, sve što trebamo je pogledati cijene najnovijeg Fiata 600e.

Mercedes-Benz – budućnost elektrifikacije naziva se Vision One-Eleven

Održavajući pažljivu ravnotežu u ponudi vozila, Fiat je osigurao da se nova Panda ne preklapa s oživljenim modelom 600e. Očekuje se da će Panda zadržati svoju jedinstvenu privlačnost, nudeći spoj jednostavnosti, pametnog dizajna i pristupačne cijene koja je postala zaštitni znak marke.

Opet se ušulja ta pristupačnost, Fiat Topolino počinje od gotovo 10.000 eura i realno – to čak i nije auto. Nadolazeći model Panda naizgled je inspiriran isprobanim “simply clever” pristupom Škodinih automobila, s ciljem da postigne ono najbolje između inovacije i jednostavnosti.

Threads dostigla 10 milijuna preuzimanja u prvih 7 sati – Twitter podiže optužnicu

Doista, Panda, koju se često smatra slatkim gradskim automobilom, trebala bi nastaviti to nasljeđe sa svojom sljedećom iteracijom. Novi model navodno puca za svoju konkurenciju u obliku Dacie Sandero, posebno varijante Stepway.

Panda četvrte generacije, za koju se očekuje da će biti nešto niža od svoje prethodnice s oko 4 m duljine, dizajnirana je kao globalni model. Polazeći od filozofije dizajna konceptnog automobila Centoventi, nova Panda doista bi mogla ponuditi osvježavajući zaokret u klasičnom izgledu Pande.

Stiže EMUI 13.1, evo što donosi

Očekuje se da će Fiat zajahati val elektrifikacije s novom Pandom – ili ako više volite običan engleski – zaraditi na potražnji za električnim vozilima.

Iako je bilo naklona mogućnosti hibridnih i električnih pogonskih sklopova, električna verzija će vjerojatno odustati od ideje zamjenjive baterije iz Centoventija, kako bi cijena bila unutar dosega prosječnog potrošača.

Samsung Galaxy S23 Ultra uočen s Androidom 14 na GeekBenchu

Iako ne možemo očekivati da će biti jeftiniji od 500e, vjerojatno će potkopati cijenu od 600e. Sada malo zanimljivosti o Pandi. Jeste li znali da je 1983. godine, samo tri godine nakon što je prva Panda izašla na ceste, Fiat predstavio model s pogonom na sve kotače?

Bila je to jedinstvena ponuda u to vrijeme i avanturistički potez koji se obilato isplatio, što je dovelo do posebnog izdanja Panda 4×40° koje je prošlog mjeseca proslavilo svoju 40. godišnjicu.

WhatsApp pruža mogućnost prijenosa povijest razgovora putem QR koda

S Pandinim dokazanim rezultatima, ima se čemu radovati u sljedećoj generaciji Pande. Dok Fiat ulazi u svoju 125. godišnjicu, podiže se zavjesa nad uzbudljivom novom erom za Pandu.

Iako tvrtka inzistira na tome da će zadržati “pristupačnost” svojih proizvoda, jasno možemo vidjeti da je Fiat odlučio pronaći vrhunsku nišu za sebe na užurbanom tržištu električnih vozila.

Najčitanije