Banner
romobil zima

5 savjeta kako sigurno voziti električni romobil zimi

U ovom tekstu donosimo savjete za sigurnu i udobnu vožnju električnih rommobila u hladnim mjesecima. Evo na što trebate pripaziti

E-romobili nametnuli su se kao odlična alternativa javnom prijevozu pa ne čudi kada u toplim mjesecima MS, Segway i Xiaomi električni romobili preplave ulice. Nemojte dati da vas aktualne temperature obeshrabre – uz malo truda, pažnje i pridržavanja naših korisnih savjeta – električni romobil možete voziti i zimi.

1. Koristite adekvatne gume

Baš kao što na osobna vozila zimi montiramo zimske gume, isto pravilo vrijedi i za električne romobile. Velika količina padalina i niske temperature dovode do toga da guma slabije prianja uz površinu kojom vozite zbog čega vam treba robusnija i izdržljivija pneumatska guma koja će zadržati kontakt s mokrim kolnikom.

Dakle, nema potrebe za kupovinom robusnijih električnih romobila – popularni Xiaomi Mi 3, MS Energy M10, Segway Ninebot Kick Scooter MAX ili Neon Pro 2 električni romobil dobra su opcija i u zimskim mjesecima. Jedino je važno da na njega montirate prave gume.

Kugoo G Max 7

Vozači koji električne romobile koriste zimi, na svoje e-jurilice vole instalirati gume za off road romobile. Takve gume imaju dublji gazni sloj i više utora koji učinkovito odvode vodu od gume te tako smanjuju vjerojatnost od proklizavanja.

Osim montiranja zimskih guma, važno je i da redovito provjeravate razinu tlaka u gumama. Prejako ili preslabo napuhana guma slabije prianja uz površinu pa vožnja s takvim gumama može biti opasna.

2. Prilagodite vožnju uvjetima na cesti

Pravila koja vrijede za vožnju osobnih automobila u zimskim uvjetima na cesti primjenjuju se na ostala vozila, uključujući i električne romobile.

Voda i poledica ponekad uzrokuju proklizavanje romobila čak i s adekvatnim gumama, stoga prilagodite brzinu vožnje uvjetima u kojima se nalazite. U ovakvim situacijama odlično će se snaći e-romobil s ABS-om.

Rupe i neravnine na cesti naročito su opasne zimi pa se držite sporog i pažljivog tempa vožnje kako biste ih na vrijeme izbjegli. Izbjegavajte naglo ubrzavanje i kočenje, kao i naglo okretanje upravljača e-romobila, kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom.

Budući da je zimi slabija vidljivost, obavezno koristite svjetlo na e-romobilu u svako doba dana. Obraćajte pozornost na ostale sudionike u prometu i izbjegavajte vožnju preblizu ostalim vozilima i pješacima. Također pažljivo vozite pored parkiranih automobila kako ne biste slučajno zadobili udarac vratima.

Nemojte izletavati na pješački prijelaz čak i kada je zeleno svjetlo. Ugasite romobil i prijeđite prijelaz pješke – baš kako i Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže.

3. Bateriju e-romobila punite na sobnoj temperaturi

Jedan od glavnih razloga zašto se električni romobili manje koriste u zimskim mjesecima je negativan utjecaj niskih temperatura na kapacitet i performanse baterije. 

Naime, niske temperature uzrokuju ubrzano trošenje baterije e-romobila pa ćete zimi na jednom punjenju prijeći manju udaljenost nego za toplijeg vremena.

Kugoo G Max 1

Kako biste maksimalno zaštitili bateriju od niskih temperatura, čuvajte je u grijanoj prostoriji kada romobil ne koristite. Također je nemojte puniti odmah po dolasku s vožnje nego prvo pričekajte da se zagrije na sobnu temperaturu. To radimo jer se tijekom punjenja baterija grije, a nagle promjene u temperaturi je mogu oštetiti.

Bateriju nikada nemojte zagrijavati sami već pustite da se sama postepeno zagrije na sobnoj temperaturi.

Kao i svaka druga litij ionska baterija, baterija za električni romobil ima najduži životni vijek kada je punimo češće i kraće, neovisno o godišnjem dobu. Zato zimi bateriju punite nakon svake vožnje.

Pridržavajte se ovih smjernica i baterija će se u toplijim mjesecima vratiti svojem starom kapacitetu.

4. Pravilno se odjenite za vožnju

Zaštitite se od hladnog vjetra toplom i slojevitom odjećom. Kada vozite električni romobil bez rukavica, prsti na rukama postat će nepokretni od hladnoće pa nećete moći adekvatno i na vrijeme koristiti elemente na upravljaču poput kočnice, gasa ili zvona.

Zato su rukavice neizostavne, jednako kao i kapa, no pripazite da su rukavice dovoljno fleksibilne kako biste imali dovoljno prostora za lagano upravljanje e-romobilom, ali i za brze reakcije. Također pripazite da vam pokrivalo za glavu ne smanjuje kut vidljivosti.

romobil zima 2

Ne odvajajte se od zaštitne kacige koja vas štiti od ozljeda glave, a za vožnju također odjenite svjetliju odjeću ili reflektirajući prsluk ili traku kako bi vas ostali sudionici prometa lakše uočili u uvjetima slabe vidljivosti. Za maksimalno zaštitu u slučaju pada preporučamo korištenje zaštite za laktove i koljena.

5. Redovito čistite e-romobil

U zimskim mjesecima vodu je nemoguće izbjeći. Iako je većina modela e-romobila u najmanju ruku otporna na prskanje vode, voda u kombinaciji s prljavštinom svejedno može ostaviti trajne posljedice na vašoj e-vozilici.

Zato nakon svake vožnje suhom krpom prebrišite električni romobil jer ćete time spriječiti razvoj korozije i oštećenje baterije. Trebaju li vam dodatna sredstva za čišćenje, neka se obavezno radi o sredstvima namijenjenim čišćenju upravo električnih romobila.

Savjet za kraj

Električni romobili korisno su prijevozno sredstvo tijekom cijele godine, uključujući i zimske mjesece. Međutim, padne li snijeg, e-romobil je ipak najpametnije ostaviti kod kuće.

Gume malih dimenzija ne mogu se uhvatiti u koštac s velikim nakupinama snijega, dok robusnijim off road e-romobilima za sada prema zakonu nije mjesto u prometu.

Najčitanije