Banner
Nokia Lumia 920 Yellow Portrait

Dvije Nokije s WP8 i bežičnim punjenjem baterija

Nokia je predstavila svoje prve uređaje s OS-om Windows Phone 8. Radi se o dva modela iz postojeće serije Windows pametnih telefona Lumia: 920 i 820. Najveća fora kod oba uređaja je bežično punjenje veoma “jakih” baterija; za jači model je udarna kamera koja je navodno najbolja do sada u svijetu pametnih telefona, dok je za slabiji model adut – omjer cijene i mogućnosti te izmjenjive raznobojne maske.
Priopćenje
Nokia je danas najavila svoje prve Windows Phone 8 uređaje – Nokia Lumia 920 i Nokia Lumia 820 mobitele.

Lumia 920 je najbolji telefon (flagship) u  Windows Phone 8 liniji uređaja tvrtke Nokia i može se pohvaliti PureView tehnologijom koja je uvela novi standard kvalitete u mobilnu fotografiju.  Korištenjem tehnologije „plivajućih leća“, kamera na uređaju Lumia 920 i bez bljeskalice prima  pet puta više svjetlosti koja se reflektira od objekta snimanja nego konkurentni uređaji, što rezultira jasnim i detaljnim fotografijama i video zapisima snimanim u zatvorenim prostorima i po noći.

„Nokia PureView je vrhunska tehnologija koja omogućuje da kamera na pametnom telefonu snima fotografije kvalitete na koju smo navikli kod SLR fotoaparata“, rekla je Jo Harlow, izvršna potpredsjednica Nokia Smart Devices.

Nokia Lumia 920 color range „ S Nokia Lumia 920 pametnim telefonom omogućili smo snimanje fotografija i video zapisa kod kuće, na otvorenom, u restoranu ili pak po noći koje izgledaju kao da su snimane profesionalnom kamerom.”

„Snimanje fotografija i video zapisa je glavna karakteristika koja razlikuje uređaje u svijetu pametnih telefona“, rekao je Crawford Del Prete, izvršni potpredsjednik WW proizvoda i šef razvoja, IDC. „Fotografiranje u lošim uvjetima osvjetljenja bila je slaba točka pametnih telefona. Nokia je riješila taj problem uvođenjem PureView tehnologije kako bi stvorila veću vrijednost za korisnike.  Koristeći svoju stručnost  Nokia je stvorila najbolju kombinaciju pametnog telefona i fotoaparata.“

Lumia 920 dolazi i sa Nokia City (Nokia City Lens) aplikacijom, najnovijim dodatkom u geolokacijskoj liniji proizvoda. Usmjeravajući kameru prema ulici i zgradama, City Lens prikazuje informacije o restoranima, trgovinama, hotelima na površini tih objekata prikazanih na zaslonu telefona što je intuitivan način za istraživanje okoline i novih mjesta koje posjećujemo.
City Lens je početak novog „augmented reality“ iskustva koje se najjednostavnije može opisati kao kombinacija prikaza stvarnog svijeta i digitalnih informacija.  Također, u Nokia Maps aplikaciji sad je  moguće kombinirati pogled na karte i „„augmented  reality“ prikaz čime se korisnicima olakšava pretraživanje okoline i traženje željene lokacije. U kombinaciji s nadogradnjama aplikacija Nokia Drive i Nokia Transport, lokacijski servisi i aplikacije tvrtke Nokia su najjasniji integrirani sustavi navigacije u svijetu pametnih telefona.

Lumia 920 dolazi s najjačom baterijom (2000 mAh)  ikad ugrađenom u neki od telefona tvrtke Nokia i po prvi puta s praktičnim bežičnim punjenjem.

Nokia Lumia 820 Color Range 1 Nokia Lumia 820
Nokia Lumia 820 je moderan pametni telefon srednje klase koji pruža iskustvo telefona premium klase.
Lumia 820 ima isti dizajn i kvalitetu kućišta kao i Lumia telefoni premium klase, a moguće je mijenjati i vanjske maske koje dolaze u više boja, a također se može pohvaliti s opcijom bežičnog punjenja baterije. Također, ovaj uređaj ima opciju korištenja micro SD memorijske kartice.

Powered by Windows Phone 8
Windows Phone 8 omogućuje personalizirano iskustvo korištenja pametnog telefona uz pomoć početnog  zaslona koje se jednostavno može prilagoditi u skladu s korisničkim prioritetima dok nove animirane „pločice“ – Live Tiles prikazuju vijesti i informacije u stvarnom vremenu kako bi bili u tijeku s događajima  koji su najbitniji.

Mogućnost sinkroniziranja Windows Phone 8 pametnih telefona, računala i tableta koje pokreće Windows 8 OS  omogućuje pristup datotekama, glazbi, fotografijama i video zapisima na jednostavan i brz način. Uz pomoć brzog i sigurnog preglednika Internet Explorer 10 i predinstaliranih Microsoft office aplikacija, korištenje Windows Phone 8 je najbolji izbor ako stvari želite obaviti brzo i jednostavno.

Partneri za bežično punjenje
Nokia je također najavila i dodatnu opremu za bežično punjenje i partnerstva s drugim tvrtkama. Jastuk za bežično punjenje tvrtke Fatboy na zabavan način puni vaš mobitel. JBL je predstavio JBL PowerUp zvučnik za bežično punjenje visoke kvalitete zvuka i retro dizajna.
Partnerstvo s Virgin Atlanticom koji će postaviti stanice za bežično punjenje u londonsku zračnu luku Heathrow i u čekaonice zračne luke JFK te dogovor s Coffee Bean & Tea Leaf ugostiteljskim objektima prvi su od mnogih partnerstva koje Nokia planira ugovoriti kao bi korisnicima omogućila jednostavno punjenje izvan kuće i ureda.

Dostupnost
Nokia Lumia 920 bit će dostupna u žutoj, crvenoj, sivoj, bijeloj i crnoj boji. Nokia Lumia 820 dolazi u crvenoj, žutoj, sivoj, plavoj, ljubičastoj, bijeloj i crnoj boji.
Oba telefona bit će dostupna globalno u LTE i HSPA+ varijantama, a isporuke bi trebale krenuti tijekom ove godine. Nokia će objaviti cijene i datume pojavljivanja na pojedinim tržištima.

Specifikacije

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 820
Zaslon 4.5 inch Nokia PureMotion HD+ WXGA IPS LCD
Super Sensitive touch
Nokia ClearBlack with high brightness mode and Sunlight Readability Enhancements
4.3 inch ClearBlack OLED WVGA 800×480
Super Sensitive touch
Nokia ClearBlack with high brightness mode and Sunlight Readability Enhancements
Baterija 2000 mAh s integriranim Qi bežičnim punjenjem 1650 mAh s podrškom za Qi bežično punjenje
Procesor 1.5 GHz Dual Core Snapdragon S4 1.5 GHz Dual Core Snapdragon S4
Stražnja kamera 8.7 MP s Nokia PureView naprednom stabilizacijom I Carl Zeiss optikom
Full 1080p HD snimanje videa pri 30 fps
8 MP Auto Focus sa Carl Zeiss optikom I
Dual LED bljeskalicom
Full HD 1080p snimanje videa pri 30 fps
Prednja kamera 1.2 MP s 720p HD video VGA
Memorija 1 GB RAM
32 GB interne memorije i 7GB besplatnih podataka na SkyDriveu
1 GB RAM
8 GB interne memorije proširivo s microSD karticom i 7 GB besplatnih podataka na SkyDriveu
Najčitanije