Banner
tekst1naslovna 10

Bullitt i MediaTek razvijaju mobitel sa satelitskom komunikacijom

MediaTek se udružio s Bullitt (Engleskom tvrtkom) u proizvodnom procesu pametnog telefona koji će moći dvosmjerno komunicirati sa satelitima u orbiti.

U posljednjih nekoliko dana imali ste prilike čitati na našim stranicama o sve češćem razvoju satelitske komunikacije kada su u pitanju pametni telefoni.

iPhone 15 Ultra dobiva revolucionarni Sony senzor kamere

Sve je započelo još u rujnu kada je Apple predstavljajući iPhone 14 seriju rekao kako će upravo ona imati mogućnost slanja SOS poziva pomoći – putem satelita u orbiti.

tekst1sl1 6

Za sada će ta mogućnost biti dostupna na Američko tlu no očekuje se kako će s vremenom njezina dostupnost krenuti i ka globalnom tržištu. S druge pak strane tu je i Samsung koji za nadolazeću Galaxy S23 seriju planira ukomponirati značajku satelitske komunikacije.

Sony električni automobil imati će „ugrađeni” PlayStation 5

Ali i ostali proizvođači poput Huaweija također su naveli kako planiraju isto ili nešto slično u skorašnjoj budućnosti napraviti. Ipak nitko od njih nema „znanja i volje” napraviti ono što jedna Engleska tvrtka – proizvođač pametnih telefona, razvija već određeno vrijeme.

tekst1sl2

Riječ je o tvrtki Bullitt koja je udružila svoje snage s poznatim proizvođačem čipova, MediaTek i radi već duže vrijeme na razvoju jednog „značajno drugačijeg” pametnog telefona.

MediaTek Dimensity 9200 – predstavljen

Ne neće on biti vizualno drugačiji, imat će on sve značajke kao i „uobičajeni” pametni telefoni na koje smo se već naviknuli u današnjici. Ipak Bullitt phone (idemo ga tako nazvati) imat će jednu značajku što nitko drugi neće imati.

tekst1sl3 9

A radi se o mogućnosti povezivanja na satelite (isti će biti temeljen na MediaTek 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) i vršenje komunikacije

Samsung Galaxy S23 bit će predstavljen u San Francisku prvog tjedna Veljače, 2023. godine

Sada će mnogi od vas reći: „Dobro i, to može i Apple”. Da može ali dopustite da vam kažemo do kraja.

Ono što će Bullitt phone moći je način dvosmjerne komunikacije sa satelitom i mogućnost automatskog povezivanja na satelit u slučaju da nestane Wi-Fi ili 4G (LTE), 5G mogućnosti internetskog povezivanja.

tekst4naslovna 2

Iako za sada nema previše pojedinosti istaknuto je kako će biti potrebno 10 sekundi da se Bullitt phone poveže sa satelit i pošalje poruku prema satelitu u orbiti.

Nubia Red Magic 8 Pro – podrška za 165W žično punjenje

Naravno ova mogućnost vršit će se i prilikom SOS upućivanja poziva. Ali također značajke dvosmjerne komunikacije otvaraju „mnoga vrata” kada je u pitanju dovođenje novih elemenata i načina korištenja pametnih telefona u budućnosti.

tekst3sl1 4

Ako mislite kako je do ove suradnje došlo „preko noći”, reći ćemo da nije. Ova suradnja između Bullitt proizvođača i tvrtke MediaTek traje već dvije godine.

Xiaomi 13 biti će predstavljen u Kini 01.12.2022.

Dok sam razvoj ovakve mogućnosti koju će imati pametni telefon traje već preko 18 mjeseci. Iako za sada nemamo previše značajki o navedenom pametnom telefonu i možebitnu cijenu, zna se kako će Bullitt pametni telefon na tržište doći početkom 2023. godine.

tekst1sl4 6

Točnije radit će se o prvom kvartalu 2023. godine. Do tada ćemo zasigurno i više od jednog puta imati prilike pisati o ovom pametnom telefonu. Jer nam se čini kako je ovo zaista neiscrpni izvor tema kako po pitanju navedenog modela tako i po pitanju samog koncepta i značajke povezivanja i vršenja komunikacije putem satelitskog povezivanja pomoću pametnih telefona.

Najčitanije