Banner
P90539536 highRes bmw i5 flow nostokan
BMW#

BMW i5 Flow NOSTOKANA – tehnologija promjenjivih boja

BMW i5 Flow NOSTOKANA je revolucionarno vozilo koje privlači pažnju zbog sposobnosti mijenjanja boje zahvaljujući tehnologiji E Ink, što omogućuje personalizaciju i potencijalne praktične primjene. Iako može izazvati skepticizam, tehnološki napredak i potencijalna primjena ove tehnologije otvaraju vrata za inovacije u automobilskoj industriji.

BMW je uvijek bio sinonim za luksuz i visoke performanse u svijetu automobila, ali najnovija inovacija koja privlači pažnju nije zbog brzine ili raskoši, već zbog svoje sposobnosti da mijenja boje na naredbu.

Renault 5 E-Tech: Spoj retro šarma i modernih inovacija

Predstavljajući se na prestižnom umjetničkom sajmu Frieze u Los Angelesu, BMW i5 Flow NOSTOKANA stvara senzaciju svojom revolucionarnom tehnologijom, surađujući s E Inkom i južnoafričkom umjetnicom Esther Mahlangu.

Ova najnovija kreacija iz BMW-a predstavlja spoj tehnološke inovacije i umjetničkog izraza. Predstavljena na CES-u 2022. godine s konceptom SUV-a iX Flow, tehnologija E Ink prvi put se predstavila javnosti kao sposobna mijenjati boje na vozilima.

Apple ostavlja po strani EV i fokusira se na AI

Ovaj napredak u tehnologiji omogućuje neprimjetnu promjenu između crne i bijele boje, pružajući ne samo estetski efekt već i potencijalno praktične primjene.

Jedna od primjena ove tehnologije može biti poboljšanje energetske učinkovitosti vozila. Na primjer, bijeli automobil može odbijati više topline ljeti, dok bi crni automobil mogao apsorbirati više topline tijekom hladnijih mjeseci. Ovo otvara put ka personalizaciji vozila na način koji ide dalje od tradicionalnog lakiranja.

Xiaomi SU7 na trenutak došao u Europu

BMW i5 Flow NOSTOKANA zapanjuje ne samo svojom tehnologijom, već i estetikom. Prekriven E Ink filmovima, ovaj automobil može prikazati prepoznatljive uzorke i boje Esther Mahlangu, stvarajući vizualno impresivan doživljaj.

P90539533 highRes bmw i5 flow nostokan
BMW#

Mikrokapsule ispunjene pigmentima u boji omogućuju animirane sekvence koje konstantno mijenjaju izgled vozila, dodajući element dinamike i individualnosti.

Peugeot uvodi ChatGPT u svoj infotainment sustav I-Cockpit

Unatoč impresivnoj tehnologiji, postavlja se pitanje praktičnosti i svrhe ovog koncepta. Hoće li potrošači zaista željeti voziti automobile koji se neprestano mijenjaju poput digitalnih kameleona?

Iako bi takvi automobili mogli privući pažnju na sajmovima i događajima, treba razmotriti i njihovu izdržljivost i upotrebljivost u svakodnevnom životu.

Elon Musk tuži OpenAI

Međutim, postoje područja gdje bi ova tehnologija mogla pružiti stvarne koristi. Primjerice, vozila hitne pomoći ili policije mogla bi koristiti ovu tehnologiju za poboljšanje vidljivosti i upozorenje drugih sudionika u prometu.

Također, mogućnosti za marketinšku primjenu su ogromne, s potencijalom da se ova tehnologija koristi na kamionima i drugim vozilima kako bi se privukla pažnja.

Scarbo donosi Off-road iskustvo s električnih 1,000 “konja”

Jedan od glavnih izazova koji se javlja uz ovu tehnologiju je njezin trošak i sigurnost. Početni trošak ovih vozila može biti visok, a sigurnosna pitanja poput ometanja drugih vozača zbog neprestanih promjena boje također treba uzeti u obzir.

P90539553 highRes bmw i5 flow nostokan
BMW#

Unatoč tim izazovima, temeljna tehnologija E Ink koja mijenja boje otvara vrata za brojne mogućnosti. Od prikaza suptilnih sigurnosnih poruka do regulacije unutarnje temperature vozila, ova tehnologija može imati širok spektar primjena koje idu dalje od čisto estetskog efekta.

Stellantis STLA Large Platforma: Električna revolucija s impresivnim dometom i performansama

U konačnici, iako voziti automobil obložen folijom koja mijenja boje može zvučati kao nešto iz znanstvene fantastike, postaje jasno da tehnologija brzo napreduje i da bi se uskoro mogla naći na cestama diljem svijeta.

BMW i5 Flow NOSTOKANA nije samo automobil – on predstavlja korak prema budućnosti mobilnosti koja je jednako estetski impresivna kao i tehnički napredna.

Najčitanije