Banner
1 2

Bluetooth 5.4 – što donosi i kada dolazi

Čini se kako polako možemo reći kako je Bluetooth 5.3 "stvar prošlosti" jer na njegovo mjesto dolazi, Bluetooth 5.4.

Stigao je S24 Ultra, evo prvih dojmova

U dinamičnom svijetu tehnologije, gdje se inovacije događaju brže nego što možemo pratiti, kabeli su postali stvar prošlosti. Danas, gotovo svi naši uređaji komuniciraju putem zraka, a jedan od najpopularnijih bežičnih standarda koji nas povezuje je Bluetooth.

Huawei u 2024. donosi 5,000 aplikacija za HarmonyOS Next

U ovom članku istražit ćemo najnoviju iteraciju ovog standarda, Bluetooth 5.4, i analizirati kako donosi nove značajke koje poboljšavaju performanse i proširuju mogućnosti.

Povijest Bluetootha:

Bluetooth, bežični komunikacijski standard, stvoren je s ciljem povezivanja različitih elektroničkih uređaja na jednostavan način. Ime je dobio po danskome kralju Haraldu “Bluetooth” Gormssonu, čije je ime simbolično odražavalo ideju ujedinjenja različitih uređaja pod jednim standardom.

Huawei u 2024. donosi 5,000 aplikacija za HarmonyOS Next

Bluetooth koristi radio valove u frekvencijskom pojasu od 2,4 gigaherca (GHz), koristeći tehnologiju frekvencijskog skakanja proširenog spektra (FHSS) koja omogućuje brzo mijenjanje frekvencija unutar određenog pojasa, smanjujući smetnje drugih bežičnih uređaja.

Važno je napomenuti da Bluetooth i Wi-Fi dijele isti frekvencijski pojas, no zahvaljujući tehnici FHSS, ove tehnologije koegzistiraju bez međusobnih smetnji.

X (a.k.a Twitter) uveo podršku za Video i Audio pozive na Androidu

Dok Wi-Fi često koristimo za brži prijenos podataka na većim udaljenostima, Bluetooth je idealan za jednostavne veze između uređaja na manjim udaljenostima.

bb1

Putovanje Bluetootha započelo je s verzijom 1.0 1999. godine, a kroz godine su se pojavile nove verzije, svaka s poboljšanjima i dodacima. Bluetooth 5.3, posljednja prije najnovije verzije 5.4, donijela je značajna poboljšanja u dometu, brzini prijenosa podataka i energetskoj učinkovitosti.

Bluetooth verzije obuhvaćaju:

  • Bluetooth 1.x: Osnovne mogućnosti prijenosa podataka.
  • Bluetooth 2.x: Poboljšana brzina prijenosa podataka (EDR) za brži prijenos podataka.
  • Bluetooth 3.x: Predstavljen Bluetooth High-Speed za brži prijenos podataka preko Wi-Fi-ja.
  • Bluetooth 4.x: Uveden Low Energy (LE) za energetski učinkovitu komunikaciju.
  • Bluetooth 5.x: Povećani domet, veće brzine prijenosa podataka i poboljšana energetska učinkovitost.

U svijetu koji se neprestano mijenja, predstavljamo Bluetooth 5.4! Ova najnovija iteracija donosi napredak u performansama, učinkovitosti i mogućnostima. Fokusirat ćemo se na ključne značajke koje čine Bluetooth 5.4 posebnim.

Ključne značajke Bluetootha 5.4:

Većina poboljšanja između verzija Bluetootha 5.0 do 5.4 odnosi se na enkripciju i sigurnosne aspekte veze. U narednoj tablici možete vidjeti detalje razlika između najnovijih verzija.

OpenAI traži milijarde dolara za izgradnju tvornice AI čipove

Ove nadogradnje najviše su usmjerene na područje Interneta stvari (IoT), pružajući poboljšanu sigurnost, energetsku učinkovitost i stabilnost veze.

1 2

Iako se čini da su ovi koraci možda manji u usporedbi s prethodnim verzijama, treba ih cijeniti s obzirom na već impresivne karakteristike Bluetootha 5.0, uključujući domet do 800 stopa, nisku potrošnju energije i brzine prijenosa do 2 Mbps.

Zaključak:

kabeli su stvar prošlosti, a bežična komunikacija postaje norma. Bluetooth 5.4 predstavlja korak naprijed u održavanju tehnoloških trendova, nudeći pouzdanu povezanost između uređaja s dodatnim naglaskom na sigurnost i energetsku učinkovitost.

2 5

Kroz evoluciju Bluetootha, svjedočimo tehnološkom napretku koji omogućuje našim uređajima da komuniciraju brže, dalje i sigurnije nego ikad prije.

Najčitanije