Banner
Test kamera 1

Blind test kamera – Huawei Mate 50 Pro je uvjerljivi pobjednik!

Glasanje je gotovo. Više od 500 čitatelja je reklo svoj sud, u četiri kategorije fotografija birali ste najbolju, bez da znate s kojim je mobitelom snimljena. Pobjednik je iznimno uvjerjliv - Huawei Mate 50 Pro je nadmašio sve mobitele na tržištu.

UPDATE: blind test kamera je sport u kojem se svi takmiče a pobjeđuje – Huawei. Mate 50 Pro je uvijek bio B opcija i odnio je pobjedu u sve četiri kategorije fotografija! Iako – pazi sad – ima najmanji senzor u ovoj usporedbi! Očito, izvrsno procesiranje, oštra optika i promjenjivi otvor blende u 10 stupnjeva više su nego dovoljni za pobjedu. Sjajan povrat Huawei mobitela u visoku klasu.

Drugi je iPhone 14 Pro Max (D) koji bi sigurno dobio i pokoji glas više da moja malenkost nije fotografirala u HEIC formatu, pa sam morao tražiti konverter u JPG da se vide fotke. Eh… 

Treći je Vivio X80 Pro (C) Taj mobitel ima dodatni, custom made ISP čip za obradu fotografija, ali to mu nije bilo dovoljno da nadmaši prvu dvojicu – iako u nekim uvjetima radi zaista izvrsne fotografije.

Četvrti jest Honor Magic 4 Pro (A), jako dobar mobitel s dobrim kamerama, no znate kako se kaže – bolje je dobrome neprijatelj.

Titula najboljeg foto mobitela je vrlo prestižna. Neki brendovi polažu mnogo na zum, neki žele biti što vjernijeg prikaza dok neki teže atraktivnim fotografijama, spremnim za Instagram bez mnogo filtera.

No u jedno nema sumnje; svaka čast širokokutnim te zum kamerama, no glavna kamera se s razlogom zove – glavna. Većina korisnika više od 80% fotografija i videa napravi s glavnom kamerom. Kod mene je taj postotak još i veći.

Kao i uvijek, glavna razlika se vidi na low light fotografijama, a zadnji takav usporedni test odrađen je tijekom ljeta između Huawei P40 Pro, Huawei P50 Pocket, Xiaomi 12 Pro, Samsung S22+ i Samsung S22 Ultra. 

Pobijedio je Huawei P50 Pocket, za dlaku – jer je Xiaomi 12 Pro bio jako revan u gutanju tamnih tonova, i po danu i po noći.

Test kamera 3

No stigla je jesen, novi iPhone 14 Pro Max s potpuno novom kamerom jaki je izazivač, a napon sam nabavio i Vivo X80 Pro o čijoj kameri se pletu legende. Tu je i Honor Magic 4 Pro te sasvim novi Huawei Mate 50 Pro.

OK, a tko ima najbolju glavnu kameru? To ćete nam vi reći, svojim glasanjem za najbolju fotografiju bez da znate čime je snimljena. I to ne samo u low light uvjetima.

Fotografije su u originalnoj veličini, stoga ih možete otvarati i zumirati, tj. pixel peepati do mile volje.

Dnevne fotografije

50 MP – za plakate

Ili tek za uspomenu, s maksimalnim detaljima. Dosadašnji mobiteli baš i nisu briljirali kod fotografiranja u punoj rezoluciji, zbog quad bayer matrica – no svaka generacija donosi sve bolje i bolje fotografije. Čija je najbolja i najoštrija?

Low light

 

Ultra low light

Glasanje – najbolje fotografije su…?

[TS_Poll id=”13″]

[TS_Poll id=”30″]

[TS_Poll id=”31″]

[TS_Poll id=”32″]

Rezultate i komentar objavljujemo u petak.

Najčitanije