Banner
Cortex A78

Arm predstavio novu zvijer: Cortex-A78

Najbolji čipset današnjice za mobitele je, sasvim uvjerljivo, Snapdragon 865. On radi krugove oko Exynosa 990 i Kirina 990 5G, od kojih je i brži i štedljiviji, praktično za jednu generaciju.

No kad se pogleda ispod haube, to ne iznenađuje: Snapdragon 865 zaista ima jednu generaciju mlađe performance CPU jezgre: Exynos 990 i Kirin 990 koriste Cortex-A76, dok Snapdragon koristi Cortex-A77 jezgre.

Nova CPU jezgra Cortex-A78 bit će glavna u sljedećoj generaciji vrhunskih čipseta, prvenstveno Snapdragonu 875. Jezgra je 20% brža na istom taktu i štedljivija čak 50% uz isti nivo performansi kao današnja A77, što je veliki napredak.

Uz navedeno, novi Cortex-A78 je i 15% manji od A77.

Pazite, na ove benefite dolazi još i znatno napredniji 5 nm proizvodni proces, koji će dodatno boostati i performanse i štedljivost. Čeka nas prava mala revolucija…

Cortex A78 Arm je predstavio i još snažniji Cortex-X1, no on je rastrošniji i nećemo ga vidjeti u mobitelima, nego u tabletima i drugim gabaritnijim uređajima s boljim hlađenjem i većim baterijama.

Arm je predstavio i novu generaciju grafičkog procesora Arm Mali-G78, koji je i dalje baziran na istoj Valhall arhitekturi, ali donosi do 25% bolje performanse od Mali-G77, a podržava konfiguraciju s do 24 GPU jezgre.

Cortex A78 2 Očekivano, uz bolje performanse novi GPU je i do 30% štedljiviji.

Arm je predstavio i slabiji GPU za srednju klasu mobitela, Mali-G68 koji podržava sve mogućnosti kao i Mali-G78, ali uz ograničenje do 6 GPU jezgri. To će reducirati performanse, ali i potrošnju i dimenzije čipa.

Cortex A78 3

Arm je predstavio i novi NPU, AI jedinicu s do 2x boljim performansama za mašinsko učenje (AI), koja se može različito konfigurirati u zavisnosti od želja pojedinih proizvođača.

Cortex X1

Što reći, osim živio napredak :-).

Najčitanije