Banner
1 27

Apple želi dio proizvodnje iPhone-a preseliti u Indiju

Apple želi kroz dvije do tri godine preseliti dio proizvodnje u Indiju.

TOP 5 Samsung One UI 6.0 značajki

Prema najnovijem izvješću Wall Street Journala, Apple planira prebaciti četvrtinu svoje proizvodnje iPhonea u Indiju tijekom sljedeće dvije do tri godine. Ovaj potez ima za cilj smanjiti ovisnost o proizvodnji u Kini i diversificirati proizvodne resurse uslijed napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Snapdragon 8 Gen 4 i njegove moćne jezgre – rizik za Qualcomm

Izvješće sugerira da će više od 50 milijuna iPhonea godišnje biti proizvedeno u Indiji, što označava značajan porast u usporedbi s prethodnim godinama.

Ranjivost iOS / Android 5G telefona – ažurirajte na aktualnu verziju softvera

Iako će Kina i dalje ostati glavni proizvođač iPhonea, ovaj korak Applea ima potencijal da promijeni dinamiku globalne proizvodnje elektroničkih uređaja.

3 19

Napetosti između SAD-a i Kine, uključujući trgovinske ratove i sigurnosne zabrinutosti, potaknule su Apple da preispita svoju ovisnost o kineskoj proizvodnji. Diversifikacija proizvodnih resursa pruža Appleu strategijsku prednost, minimizirajući rizike povezane s geopolitičkim nemirima.

Google Gemini ipak nije tako “pametan”

Proizvodnja iPhonea u Indiji nije uvijek išla glatko. Prema izvorima, proces je bio spor, posebno zbog otpora lokalnih sindikata koji su se borili protiv dugih radnih smjena, koje su dosezale čak do 12 sati dnevno. Međutim, situacija se značajno promijenila s dolaskom iPhonea 14, koji je počeo s proizvodnjom u Indiji istog mjeseca kada i u Kini.

2 20

U 2023. godini, Apple je proizveo više primjeraka iPhonea 15 u Indiji nego bilo kojeg drugog modela. Još značajnije, prvi put su uspjeli lansirati model proizveden u Indiji na dan njegovog izlaska na tržište. Ovo označava ključni trenutak za Apple u ostvarivanju stabilne proizvodne linije izvan Kine.

Sony se oprašta od Xperia naziva i donosi kameru ispod zaslona

Jedan od ključnih igrača u ovom potezu je Foxconn, Appleov dugogodišnji partner za proizvodnju. Foxconn trenutno gradi tvornicu u državi Karnataka, koja bi trebala biti otvorena u travnju 2024. godine. Ova tvornica će biti ključna u povećanju kapaciteta proizvodnje iPhonea u Indiji i podržati ambicije Applea za većom neovisnošću u globalnom lancu opskrbe.

3 13

Iako je proizvodnja u Indiji imala svoje izazove, uključujući otpor sindikata i poteškoće u prilagodbi na novi okoliš poslovanja, Apple očito pokazuje predanost ovom tržištu. Izvješće Wall Street Journala sugerira da se planiraju dodatne investicije, uključujući izgradnju još jedne velike tvornice u Indiji. Ovaj potez ne samo da jača poziciju Applea na tržištu već i pridonosi ekonomskom razvoju Indije kroz stvaranje radnih mjesta i poticanje lokalne proizvodnje.

iPhone SE 4 imati će iPhone 14 bateriju

Dok Apple nastavlja s ovim strateškim potezima, predviđanja su da će druge tehnološke kompanije pratiti ovaj primjer i razmotriti slične korake prema diverzifikaciji proizvodnje. Ovaj trend može imati dugoročne posljedice na globalni lanac opskrbe i dinamiku tržišta elektronike.

2 14

Appleov plan za povećanje proizvodnje iPhonea u Indiji predstavlja značajan korak prema diverzifikaciji i smanjenju ovisnosti o kineskom tržištu. Unatoč izazovima, kompanija se suočava s uspješnim proširenjem proizvodnje u Indiji, a otvaranje novih tvornica dodatno će ojačati njihovu prisutnost na ovom tržištu.

iOS 17.2 donosi Qi2 punjenje za iPhone 13 i iPhone 14

S vremenom će se pratiti kako ovi potezi utječu na globalnu dinamiku proizvodnje elektroničkih uređaja i kako će druge kompanije reagirati na ovu strategiju.

Najčitanije