Banner
2

Apple ulazi u svijet Formule 1 – želi imati ekskluzivna prava na prijenos Formule 1

Moramo odmah na početku reći kako nas je ovaj današnji članak i više nego iznenadio.

Nismo očekivali da ćemo danas ujutro dočekati ovakvu vijest. Naime, šuška se kako Apple razmatra mogućnost ulaska u “svijet Formule 1” s ekskluzivnim pravima za prijenos utrka. O čemu se ovdje zapravo radi? Donosimo vam detaljni pregled ove zanimljive mogućnosti.

X uklanja mogućnost prijavlje pogrešnih informacija

Prema informacijama koje ističe 9toMac, Apple ozbiljno razmatra ulazak u svijet Formule 1 kao svoju sljedeću veliku sportsku investiciju.

2

Prema izvješću posljednjeg broja časopisa Business F1, tvrtka razmatra ponudu vrijednu oko 2 milijarde dolara godišnje, što bi ih učinilo ekskluzivnim vlasnicima prava za streaming utrka Formule 1. Ovaj iznos je značajno veći od onoga što liga Formule 1 trenutno dobiva od svojih globalnih TV prava.

Samsung Galaxy S24+ – 3D renderi

Apple bi za ovaj posao planirao iskeširati 2 milijarde dolara godišnje. Ovo je znatno veća svota od trenutnih prihoda koje Formula 1 ostvaruje od svojih medijskih prava. Ako bi se ovaj dogovor ostvario, Apple bi postao ekskluzivni vlasnik prava za streaming utrka Formule 1.

1

Interes Applea za ulazak u svijet Formule 1 značajno je porastao nakon uspjeha MLS Season Pass-a. Apple bi vjerojatno ponudio propusnicu za Apple F1 koja bi živjela uz MLS i Apple TV+ u aplikaciji Apple TV, kao samostalna pretplata.

Samsung Galaxy S24 Ultra: Novi vrhunski model s nizom nadogradnji

Ipak, iako bi se hipotetski dogovor postigao, Apple ne bi odmah mogao osigurati globalna prava zbog postojećih ugovora s raznim televizijskim kućama diljem svijeta.

Huawei Mate 60 RS Ultimate Design službeno predstavljen

Trenutna prava za SAD, na primjer, vezana su za ESPN do 2025. godine, što znači da bi ugovor Apple-F1 vjerojatno započeo nakon tog datuma.

Apple A17 Pro vs. Apple A16 Bionic – dvoboj divova

Apple bi nastojao potpisati sedmogodišnji ugovor, pri čemu bi globalna prava postala dostupna za otprilike pet godina, budući da trenutni medijski ugovori Formule 1 istječu 2029. ili prije.

Ima li bolje gaming mašine od Samsung Galaxy Z Fold5?

Apple TV+ već ima nekoliko interesa u Formuli 1, uključujući proizvodnju visokobudžetnog F1 filma s Bradom Pittom u glavnoj ulozi i dokumentarca o trkaćoj legendi Lewisu Hamiltonu.

Google nas služi već 25 godina – 5 inovacija na koje smo zaboravili

Ipak, ostaje pitanje hoće li se ovaj ugovor o streamingu s Formulom 1 ostvariti. Apple je poznat po razmatranju raznih poslova s raznim sportskim ligama, uključujući NBA, englesku Premier ligu, NFL Sunday Ticket i još mnogo toga. Do danas, već su dobili MLS Season Pass i MLB Friday Night Baseball.

3

S obzirom na sve ovo, budućnost Formule 1 mogla bi se značajno promijeniti ukoliko Apple odluči ući u ovaj sportski svijet. Ipak, ovo je tek početak razgovora i ostaje nam da vidimo kako će se situacija dalje razvijati.

iPhone 15 Pro Max osvojio drugo mjesto na DxOMark testiranju, prvi je Huawei Mate 60 Pro

U komentarima slobodno podijelite što mislite o ovoj mogućnosti i jeste li za nju ili protiv, te zašto. Očigledno je kako tehnološke tvrtke sada postepeno ulaze na nova tržišta koja su im nekada bila nepoznata, oblikujući time krajolik sportskog prijenosa u budućnosti.

Najčitanije