Banner
tekst2naslovna

Apple Siri razumjet će vas i kada ništa ne kažete

Govorna asistentica Siri, tvrtke Apple svakom novom nadogradnjom donosi nešto novo ali ovo o čemu govorimo danas ne dotiče se softverske strane.

Poznato nam je kako tehnološki div iz Cupertina, Apple s vremena na vrijeme nas jednostavno iznenadi nekom novinom. Ovoga puta (možda) smo na tragu nečeg zaista iznenađujućega.

Xiaomi Mix Fold 3 pokazao prodajno pakiranje

Naime poznato je kako je Apple podnio zahtjev za novo patentno pravo koje se dotiče upravo govore asistentice “Siri”. Do sada nas Siri “razumije” kada kažemo nešto – odnosno ona nas neprestano prisluškuje i kada kažemo “Hey Siri” (dolaskom iOS-a 17, vrijedit će samo “Siri) govorna asistentica se aktivira.

tekst2sl1 1

Prema Apple Insideru, Apple je podnio patentnu prijavu pod nazivom “Keyword Detection Using Motion Sensing”. Cilj patenta je omogućiti Siri otkrivanje pokreta usta i glave, potencijalno poboljšavajući njegovu točnost.

Apple: Dolaskom iOS-a 17, „Hey Siri” se mijenja u „Siri”

To znači da bi budući da Apple uređaji mogli aktivirati Siri bez potrebe za stalnim slušanjem kroz mikrofon. Patent se odnosi na sustav koji upravlja pametnim automatiziranim asistentom, ili recimo samo Siri.

tekst4naslovna 1

Koristi senzor pokreta za praćenje kretanja korisnika dok govori i provjerava odgovaraju li pokreti određenim riječima ili frazama. Ako to učine, Siri obavlja povezani zadatak.

Xiaomi 14 Pro – prvi Android sa Titaniumskim okvirom

Drugim riječima, Siri će reagirati na određene geste. Patentna prijava objašnjava da Apple želi koristiti pokrete usta kako bi Sirini odgovori bili točniji.

tekst4sl1

Ponekad samo glasovni sustavi poput Siri pogrešno razumiju zbog pozadinske buke ili govora drugih ljudi. Naučeći Siri da čita s usana, mogla bi izbjeći ove pogreške.

Apple iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro – 5 ključnih razlika

Apple predlaže da bi korištenjem detekcije pokreta moglo biti moguće isključiti mikrofone koji slušaju riječi za buđenje poput “Siri” ili “Hej, Siri”. Trenutačno su ti mikrofoni uvijek aktivni, što troši energiju i procesorske resurse čak i kada korisnik ne koristi glasovnu kontrolu. Patent također objašnjava da kada osoba govori, njena usta, lice, glava i vrat stvaraju vibracije i pokrete.

tekst1sl1 13

Senzori pokreta poput akcelerometara i žiroskopa mogu otkriti te pokrete. Za razliku od audio senzora kao što su mikrofoni, ovi senzori kretanja troše manje energije, tako da otkrivanje pokreta može uštedjeti vašu bateriju, što je uvijek dobrodošlo.

Samsung: Kako radi nova Flex šarka Galaxy Z Flip / Fold 5 modela?

Ako je detekcija pokreta brza i učinkovita, prepoznat će kada korisnik kaže “Siri”. Uređaj bi tada trebao aktivirati mikrofone na vrijeme da uhvati ostatak glasovne naredbe.

susan bennett original voice of

Patent ne precizira koji će uređaji imati koristi od ovog sustava, ali Apple Vision Pro bi mogao biti jedan od njih. Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li ova ideja postati stvarnost.

iOS 16.6 dostupan za preuzimanje

Premda za sada nije navedeno (niti na kojim uređajima) bi mogla ovakva Siri zaživjeti, sigurni smo kako na njezinu “nadogradnju” i nećemo baš predugo čekati.

Apple Watch 9 – što očekivati?

Naravno ne možemo odmah govoriti kako će to doći s iOS 18 ili pak iOS 19 inačicom niti sa sigurnošću možemo reći da će ono biti vezano uz iPhone. Ali sa sigurnošću kažimo kako Siri kao govorna asistentica ulazi u neke nove (drugačije) načine korištenja, nego li je to do sada bio slučaj.

Najčitanije