huawei
1 34

Apple prilagođava AppStore – dolaze aplikacije “trećih strana”

Ono o čemu se govorilo, čini se postaje stvarnost. AppStore dobiva aplikacije "trećih strana". Podržavate?

Apple se priprema podijeliti App Store “na dva dijela” u nadolazećim tjednima prije zahtjeva Europske unije koji će prisiliti Apple da omogući učitavanje aplikacija trećih strana u regiji, izvještava Mark Gurman iz Bloomberga.

iPhone 16 i 16 Plus dobivaju 8GB RAM-a i Wi-Fi 6E

U posljednjem izdanju svog biltena “Power On”, Gurman je objasnio da se Apple priprema za promjene u ‌App Store‌ u EU kako bi bio u skladu s predstojećim regionalnim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

tekst1sl2

Apple očito planira uvesti prilagodbe kako bi se uskladio s novim zakonskim zahtjevima u nadolazećim tjednima, uključujući odvajanje ‌App Store‌ u EU od ostatka svijeta. Rok za Apple da se uskladi s DMA je 7. ožujka, tako da kompanija ima nešto više od sedam tjedana da donese promjene.

iPhone trikovi koje morate znati – pojednostavit će vam svakodnevno korištenje

Prošlog tjedna, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook sastao se s šeficom Europske unije za zaštitu konkurencije, Margrethe Vestager, u Apple Parku.

tekst1naslovna 3

Vestager je podsjetila Cooka na Appleovu nadolazeću obvezu da korisnicima omogući instaliranje trgovina aplikacija trećih strana i sporednih aplikacija prema DMA.

Apple iPhone 16 Pro poprima nove značajke s akcijskim gumbom

Apple će također biti obvezan programerima omogućiti da promoviraju svoje ponude izvan ‌‌‌‌App Store‌‌‌‌ i koriste sustave plaćanja trećih strana. Očekuje se da će DMA prisiliti Apple da napravi niz značajnih promjena u načinu na koji ‌App Store‌, FaceTime i Siri rade u Europi.

tekst1sl2

U skladu s najnovijim informacijama, Apple se priprema za korjenite promjene u organizaciji svoje digitalne trgovine aplikacija, App Store, kako bi zadovoljio regulatorne zahtjeve Europske unije.

Na današnji dan prije 17 godina predstavljen je iPhone

Ove promjene dolaze u svjetlu predstojećeg Zakona o digitalnim tržištima (DMA) u EU, koji postavlja nove smjernice i zahtjeve za velike tehnološke kompanije poput Applea.

tekst1naslovna

Jedna od ključnih promjena koje Apple planira implementirati jest podjela App Storea specifično za Europsku uniju, odvajajući ga od ostalih dijelova svijeta.

iPhone 17 donosi bolju prednju kameru i još ponešto

Ovaj korak ima za cilj olakšati pridržavanje novih regulativa i omogućiti precizniju kontrolu nad aktivnostima u EU. Apple ima rok do 7. ožujka da provede ove promjene, a očekuje se da će se njegova strategija prilagodbe ubrzati u sljedećim tjednima.

NASLOVNA1 1

Mark Gurman iz Bloomberga izvijestio je o ovim pripremama Applea, naglašavajući važnost prilagodbi kako bi se izbjegle eventualne kazne ili sankcije od strane europskih regulatora.

Apple iOS 18 – iz temelja mijenja način korištenja iPhone telefona

Gurman također ističe da će odvajanje App Storea u EU biti jedna od ključnih mjera, što znači da će korisnici u ovoj regiji doživjeti posebne promjene u načinu pristupa, preuzimanja i upravljanja aplikacijama na svojim Apple uređajima.

tekst1sl1 13

Osim toga, prošlonedeljni sastanak između Tima Cooka, glavnog izvršnog direktora Applea, i Margrethe Vestager, šefice Europske unije za zaštitu konkurencije, dodatno je naglasio ozbiljnost situacije.

Dvije novine s iOS-om 18 koje mijenjaju iPhone iz korijena

Vestager je podsjetila Cooka na ključne obveze prema DMA, uključujući omogućavanje korisnicima instaliranje aplikacija iz trećih trgovina te korištenje alternativnih trgovina i sustava plaćanja. Ova obaveza također će se odnositi na programere, koji će dobiti veću slobodu u promociji svojih aplikacija izvan okvira App Storea.

tekst2sl4 2

Očekuje se da će DMA izvršiti snažan pritisak na Apple da promijeni neke od ključnih aspekata svojih usluga, uključujući način funkcioniranja App Storea, FaceTime-a i Siri u Europi.

Nova zaštita od ukradenog uređaja u iOS 17.3 – Korak naprijed u sigurnosti iPhonea

Promjene će, međutim, ići dalje od tehničkih prilagodbi; moguće su i promjene u poslovnom modelu, posebice u vezi s naplatom i distribucijom aplikacija.

tekst3naslovna

Apple će morati prilagoditi svoj ekosustav kako bi odgovorio na ova nova pravila, a korisnici u Europi možda će doživjeti povećanu raznolikost i dostupnost aplikacija, s obzirom na otvaranje prostora za trgovine aplikacija trećih strana. To može donijeti koristi i programerima koji će imati veću autonomiju i veći doseg za svoje proizvode, a istovremeno će potrošačima pružiti širi izbor aplikacija koje mogu koristiti na svojim Apple uređajima.

Samsung u opticaj pustio sigurnosnu zakrpu za 01/2024. – ispravlja čitav niz nepravilnosti

Apple se aktivno priprema za izazove koje donosi DMA u Europskoj uniji, a podjela App Storea na europski segment predstavlja samo jedan od koraka u prilagodbi.

tekst2naslovna 6

S obzirom na rok od sedam tjedana, ostaje pratiti kako će ove promjene utjecati na korisnike, programere i samu kompaniju, te kako će se odraziti na digitalni ekosustav Applea u Europi u narednim mjesecima.

Najčitanije