Banner
tekst2sl4 5
Čitava iPhone 15 linija donosi USB Type-C sučelje za sinkronizaciju i punjenje !

Apple – prelazak s Lightning na USB Type-C priključak / dobre i loše strane

Svi jako dobro znamo kako Apple unutar EU dolaskom iPhone 15 serije telefona prelazi na USB Type-C. Ali što se točno krije iza tog prelaska i kako Apple na to gleda?

Apple napokon prelazi na USB Type-C priključak za iPhone telefone, što je višegodišnja želja mnogih zaljubljenika u ovog tehnološkog diva.

tekst3sl1

Međutim, ovo ne znači da je Apple konačno ispunio želje svojih korisnika.

Apple Watch 9 biti će “manja” nadogradnja u odnosu na prethodnika – zna se cijena

Naime, ovaj prelazak je rezultat pritiska Europske Unije, koja je natjerala Apple da pređe na standardni USB Type-C priključak.

tekst3sl2

EU je zaprijetila da će zabraniti prodaju iPhonea na svom tlu ukoliko se ne implementira ovaj standardni priključak, što je navelo Apple da napravi ovaj korak.

Tekstovi u kojima smo govorili o “pritisku” EU na Apple:

Ovaj prelazak na USB Type-C priključak za iPhone telefone će zasigurno imati značajan utjecaj na proizvodnju i prodaju ovih uređaja. Apple će sada morati proizvoditi isti model iPhone 15 s dvije različite komponente – USB Type-C i Lightning priključkom.

Apple predstavlja iPhone 15 modele 13.09.2023. – poznate cijene

Dok će u ostatku svijeta biti dostupni iPhone modeli sa starim Lightning priključkom, u Europi će biti dostupni modeli s novim USB Type-C priključkom.

ChatGPT dobiva nove značajke i “prečace” za lakšu interakciju s korisnikom

Prije nego što pređemo na novi USB Type-C priključak, vrijedi se prisjetiti povijesti dobro nam poznatog Lightning priključka. Lightning je zamijenio 30-pinski konektor 2012. godine i donio je mnoge prednosti, poput elegantnog i reverzibilnog dizajna.

tekst2sl2 6
S lijeva na desno: iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15, iPhone 15 Ultra (a.k.a Pro Max) !

Međutim, to je izazvalo nezadovoljstvo među korisnicima, jer su mnogi uređaji već koristili stari 30-pinski konektor i bilo je potrebno nabaviti adaptere kako bi se ti uređaji koristili s novim Lightning priključkom.

Najbrži mobitel današnjice je…? vivo X90 Pro, iPhone 14 Pro, Samsung S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Huawei P60 Pro ili Honor Magic 5 Pro?

Sada se povijest ponavlja s prelaskom na USB Type-C. Ovo znači da će mnoge stanice za punjenje, zvučnici i drugi dodaci koji koriste Lightning priključak zahtijevati adaptere kako bi radili s novim USB Type-C priključkom.

Samsung Galaxy S24+ / Galaxy S24 Ultra donose razlike ali ne toliko značajne

Korisnici koji već koriste Lightning slušalice morat će nabaviti nove slušalice s USB Type-C priključkom. Također, najčešće korišteni predmet – Lightning kabel za punjenje – bit će zastarjeli, a korisnici će morati koristiti USB C-to-C kabele umjesto njih.

tekst2sl1 8

Premda mnogi korisnici Applea već posjeduju USB-C kabele zbog MacBooka i iPadova koji ih koriste, postoje određeni dodaci koji zahtijevaju Lightning priključak, a korisnici će morati ili koristiti mješoviti Lightning/USB-C način života ili se osloboditi tih starih dodataka i nabaviti nove. Ovaj prelazak će svakako generirati dodatni elektronički otpad i troškove jer će mnogi korisnici morati zamijeniti stare dodatke novim.

HT i ISKON od 1.10.2023. dižu cijene za 5%

Unatoč nekim poteškoćama koje ovaj prelazak može izazvati, USB Type-C ima svoje prednosti, poput brzog punjenja i mogućnosti korištenja istog kabela za različite uređaje, uključujući Android i Windows uređaje. S vremenom, korisnici će se vjerojatno naviknuti na ovu promjenu i prihvatiti USB Type-C kao standard.

tekst1sl1 2

U konačnici, prijelaz s Lightning na USB Type-C predstavlja značajan korak za Apple i njegove korisnike. Iako će možda biti potrebno vrijeme za prilagodbu, ovaj standardni priključak donosi mnoge prednosti i olakšice u korištenju različitih uređaja.

Apple “gadgeti” koji već koriste USB Type-C:

Ostaje vidjeti kako će korisnici reagirati na ovu promjenu i kako će se Apple nositi s tim izazovom.

Najčitanije