huawei
TEKST3NASL

EU: Apple ne smije ograničiti brzinu punjenja na USB Type-C kabelima

Čini se kako je EU čula za planove koje Apple ima po pitanju ograničavanja brzine (snage punjenja) pri ne-Apple USB Type-C kablovima i rekla je "nemože"!

Opet je Apple u središtu pažnje EU-a, kako ste ispravno primijetili. Iako smo se nadali da su sporovi stvar prošlosti, čini se da to ipak nije slučaj.

Apple iPhone 14 ima problem s agregacijom (zdravljem) baterije

Ovog puta, Europska unija je zainteresirana za Appleove planove u vezi s USB Type-C kablovima koji nisu od strane Applea, posebno kad je u pitanju brzina punjenja. Međutim, EU nije pozitivno reagirala na te planove i izrazila je svoje ozbiljno neslaganje.

tekst3sl2

Prošle godine, EU je donijela zakon kojim će se zahtijevati da uređaji poput iPhonea i drugih žičanih uređaja za punjenje budu opremljeni USB-C priključkom kako bi se mogli prodavati u regiji.

Apple A17 Bionic – dospio u javnost

Apple ima rok do 28. prosinca 2024. godine da se uskladi s tim zakonom, međutim, očekuje se da će već sa serijom iPhone 15 kasnije ove godine preći na USB-C priključke umjesto Lightning priključka.

tekst3sl1

Postojala je i glasina u veljači da Apple razmišlja o ograničenju brzine punjenja i drugih funkcija za USB-C kabele koji nisu certificirani unutar Appleovog programa “Made for iPhone”.

Apple prikazuje USB Type-C

Slično kao kod Lightning priključka na trenutnim iPhone modelima, čip unutar USB-C priključka na iPhone 15 modelima bi potvrdio autentičnost povezanog USB-C kabla.

tekst1naslovnad

Ipak, europski povjerenik Thierry Breton je poslao pismo Appleu upozoravajući ih da takvo ograničenje funkcionalnosti USB-C kablova neće biti dopušteno, te da će spriječiti prodaju iPhonea u EU nakon stupanja tog zakona na snagu, prema informacijama iz njemačkog lista Die Zeit. Čak je i tijekom sastanka s Appleom sredinom ožujka EU ponovno naglasila svoje neslaganje.

Apple – prelazak s Lightning na USB Type-C priključak / dobre i loše strane

S obzirom na to da je rok za usklađivanje s zakonom do kraja 2024. godine, Apple ima mogućnost da uključi autentifikacijski čip u USB-C priključak za iPhone 15 modele, čime bi se osigurali daljnji koraci kompanije.

tekst1sl1 3
USB Type-C koji će biti prisutan unutar iPhone 15 linije telefona !

Također, budući da se očekuje da će modeli iPhone 16 biti lansirani u rujnu 2024., postoji mogućnost da će ti uređaji biti dostupni na tržištu prije nego što zakon stupi na snagu.

Apple predstavlja iPhone 15 modele 13.09.2023. – poznate cijene

EU planira objaviti smjernice kako bi se osiguralo dosljedno tumačenje zakona do trećeg kvartala ove godine. Važno je napomenuti da su informacije o potencijalnom ograničavanju funkcionalnosti USB-C kablova na iPhone 15 modelima trenutno samo nagađanja, stoga ostaje vidjeti hoće li Apple zaista provesti te planove ili ne. Za razliku od toga, iPadi s USB-C priključcima ne zahtijevaju autentifikacijski čip za ovu svrhu.

tekst1sl3 5
AppleiPhone15Plus#

Kako će Apple reagirati na ovu situaciju ostaje za vidjeti. Pratit ćemo daljnje korake ovog tehnološkog diva u vezi podrške za “ne-Apple” ili necertificirane USB Type-C kabele na nadolazećoj iPhone 15 seriji. Dok smo već pomislili da su problemi stvar prošlosti, čini se da “EU nikada ne spava”. Ostaje nam samo čekati odgovor ove tehnološke tvrtke.

Najčitanije