Banner
tekst1naslovna 3

Apple iOS 17 – odiše prilagodbom i donosi šest godina podrške

Apple iOS 17 sa sobom donosi "velike promijene" te šest godina podrške.

O onome o čemu smo nedavno govorili a dotiče se nadolazeće iOS 17 platforme, čini se kako smo bili u pravu. Naime nedavno smo na našim stranicama govorili o tome kako će iOS 17 svojim dolaskom promijeniti „godine podrške” za iPhone telefone s dosadašnjih pet, na šest godina.

Vivo X90 Pro stiže u Hrvatsku

Premda se internet odmah „probudio” i dok su neki to hvalili, drugi su na sva „zvona” govorili kako to nije moguće. S navodima kako Apple nema previše logike da ukine peto godišnju podršku – jer ona njemu ide u prilog.

tekst1sl1 4

No čini se kako prema posljednjim glasinama, Apple doista mijenja način podrške, odnosno broj godina. Glasine govore kako će iOS 17 biti kompatibilan za sve iPhone modele koji podržavaju trenutno aktualni iOS 16.

Apple iPhone 15 Pro – na slikama / (maketi) uživo

A onda bi to značilo kako će i iPhone 8, iPhone 8 Plus te iPhone X modeli imati uvelike prilike uživati u značajkama nadolazećeg iOS-a 17.

tekst1sl2 2

Svi smo već odavno naviknuli kako sve značajke i mogućnosti korištenja nisu uvijek sve pružene ka svim modelima. Već oni stariji ne donose sve mogućnosti, dok oni noviji raspolažu sa svim elementima i značajkama korištenja.

Apple iPhone 15 Pro – novi renderi potvrđuje sve glasine

Kada se gleda u samom globalu iOS 17 (kao i svaki iOS) će sa sobom donijeti poboljšanja pri radu odnosno pružit će poboljšanu izvedbu, učinkovitost rada te samu stabilnost mobilne platforme.

tekst1sl3 2

Kako se i prije navodilo, iOS 17 u glavni će fokus staviti „rad sa” Dynamic Island. Te ovo možemo pratiti kao još jednu potvrdu kako će svi nadolazeći iPhone 15 modeli dolaziti upravo s Dynamic Island.

Apple iOS 17 – softverska podrška dostiže ciklus od šest godina

U prethodnom smo članku pisali kako će taj Dynamic Island biti nešto dizajnerski „uređeniji” odnosno kako njegov vizualni identitet neke biti toliko naglašen.

tekst1naslovna 2

Kontroli centar (kao glavno središte čitavog sustava) doživjet će velike izmijene. Ako je vjerovati glasinama u kontrolni centar dolaze velike mogućnosti prilagodbe a i sam iOS 17 (na svim razinama) bit će više nalik Android platformi, kada su u pitanju mogućnosti prilagodbe.

Stigao je iOS 16.4, evo što donosi

Što je dolaskom iOS-a 15 a nastavno na iOS 16 ta se prilagodba postepeno sve više širi na čitavu iOS platformu. „Search” mehanizam dolaskom iOS 17 platforme dobiti će nove mogućnosti.

tekst1sl3 1

Ovdje u prvom redu mislimo na pojedine elemente „umjetne inteligencije” koja će se na „tiha vrata” polako uvući i unutar sučelja pametnih telefona.

TSMC kreće 2nm proizvodni proces čipova od 2026.

Jedna od noviteta u koju Apple „polaže velike nade” jesu Active Widgets”. Odnosno Widgeti koji će se moći „dorinuti” i biti jednostavno rečeno u interakciji s njima.

tekst1sl1 3

Naravno za sada nije još navedeno na koji će to način biti učinjeno ali upravo tu vidimo veliki potencijal baš onih haptičkih i touch gumbova koje će iPhone 15 modeli odnosno iPhone 15 Pro i iPhone 15 Ultra (a.k.a iPhone 15 Pro Max) sa sobom donijeti.

PlayStation osnažuje eko-sustav – dolazi ručna konzola i „Pro”, „Slim” modeli

Sama „kamera” dolaskom iOS 17 platforme dobiti će velike promijene što se tiče sučelja i samih značajki korištenja. Ovo je u jednu ruku i očekivano pa i poželjno jer se sama „kamera” (pa i njezino sučelje) pretjerano nije mijenjala od predstavljanja prvog iPhone pametnog telefona.

tekst1sl2

Govori se kako će osim novog sučelja i mogućnosti „kamera” – „Pro” modeli dovesti i jedno veliko iznenađenje, koje će biti rezervirano za one „dubljeg džepa”.

Deutsche Telekom postao većinskim vlasnikom (50,2%) T-mobile US

Postavke bi također dolaskom iOS 17 platforme trebate dobiti nove značajke i biti podvrgnute „Makeoveru”. Govori se kako će „Postavke” dobiti nove značajke te kako će kroz njih značajno biti olakšano (pojednostavljeno) korištenje iPhone telefona za starije osobe i djecu.

meet ios 17 apple

Pišući ovaj članak ne možemo se ne zapitati dali zaista Apple dolaskom iOS-a 17 planira uvesti novi način korištenja i drugačiji izgled dobro nam poznate mobilne platforme.

Samsung Galaxy Z Flip 5 ponovno na renderu

Iako za sada nema glasina sigurni smo kako će to Apple napraviti i s iPadOS te MacOS odnosno WatchOS platformama ali ipak prvi je na redu kao najzatupljeniju (najviše korišteni) upravo Apple iOS.

tekst2naslovna 2

Možemo slobodno reći kako će dolaskom iOS 17 brojčane oznake – korištene biti značajno drugačije i vrijedno vremena u kojem se nalazimo.

VW ID.7 – prvi puta viđen na Njemačkim ulicama, prije predstavljanja

Gdje će se sve više naglaska staviti upravo na mogućnosti prilagodbe te korištenje „umjetne inteligencije”. Sada nam jedino preostaje da pričekamo početak WWDC 2023. konferencije kako bi saznali još neki detalj ovo nadolazeće iOS 17 platforme.

tekst2sl1 8
Nadolazeći Apple iPhone 15 Ultra !

Njezin dolazak na tržište očekuje se u rujnu (na iPhone 15 telefonima), dok za sve ostale (očekujemo i nadamo se kako će to zaista biti iPhone 8 i iPhone X modeli ka novijima) u listopadu 2023.

Najčitanije