Banner
tekst3naslovna 2

Apple iOS 16.3 donijeti će „end-to-end” zaštitu unutar čitavog sustava

iOS 16.3 sa sobom donosi značajnu zaštitu u vidu "end-to-end" enkripcije i zaštite podataka korisnika.

Tek što smo pisali o dostupnosti iOS 16.2 verzije mobilne operativne platforme, tvrtka Apple „krenula je korak dalje”. Naime govori se (i već je u fazi razvoja) kako tvrtka već testira nadolazeći iOS 16.3.

Samsung Galaxy S23 obitelj ponovno na slikama – SIM utor promijenio je poziciju

Trenutno je (u vrijeme pisanja ovog članka) aktualna iOS 16.3 (Beta 1). Upravo bi taj iOS 16.3 sa sobom trebao donijeti jednu značajku, koja je dolaskom iOS 16.2 pristigla na jednu dobru nam poznatu (i nezamjenjivu) Apple uslugu.

tekst3sl1 1

Radi se o iCloud pohrani podataka u oblak. Ako ste pozorno čitali naš članak o dostupnosti iOS 16.2 platforme, mogli ste vidjeti kako smo unutar istog spomenuli „end-to-end”enkripciju odnosno dodatnu zaštitu podataka svakog korisnika iCloud usluge ponaosob.

Apple iOS od iduće godine donosi mogućnost aplikacija koje nisu sa AppStore-a

Za takav bi proces sigurnosti bio zadužen fizički uređaj (kojega bi se naravno trebalo dodatno kupiti od Apple-a.). Kako to već obično biva s tvrtkom Apple za sada cijena nije poznata ali smo uvjereni kako ista neće baš biti „pristupačna” svima.

tekst3sl2 2

Odnosno kako će se za kupovinu ovakvog tipa uređaja odlučiti izuzetno mali broj Apple zaljubljenika i štovatelja „zagrižene” jabučice. Upravo će taj komad hardvera „glumiti” drugi fizički sloj zaštiti pri enkripciji podataka.

Apple iPhone 15 koristiti će Sony senzor kamere – potvrdio Tim Cook

Za sada se navodi kako će ova mogućnost biti pružena ka iCloud te Apple ID značajkama koje se brinu za sigurnost korisnika odnosno sigurnost podataka koji se nalaze na iPhone pametnim telefonima.

tekst3sl3

Apple je najavio kako će plasman „end-to-end” uređaja krenuti tijekom 2023. godine a mi smo sigurni kako ćemo tek onda doznati koja će to biti zapravo cijena.

Uz pametni telefon obavezno idu dobre slušalice i prijenosni zvučnik

Da Apple misli ozbiljno dokazuje već i prvi „korak” ka sve većoj zastupljenosti „end-to-end” zaštite unutar Apple usluga i proizvoda. Dolaskom iOS 16.2 platforme tvrtka je već pojedine značajke navedene enkripcije pružila korisnicima na Američkom tlu.

tekst2sl4 5

A prema navodima i glasinama navedenu „end-to-end” enkripciju dobiti će svi korisnici na globalnoj razini kada iOS 16.3 bude dostupan za preuzimanje, što će biti zasigurno iza nove 2023. godine.

Samsung Galaxy A54 5G – 8GB RAM, 50MP i 120Hz dokazuju Benchmark rezultati

U suštini po pitanju iCloud značajke moći će se na vrlo jednostavan način odabrati podatci (datoteke) koje će se moći vrlo jednostavno dodatno zaštiti „šifriranjem” a sam proces sinkronizacije bit će također moguć i putem iPhone pametnih telefona.

tekst2sl2 1

Ističe se kako je ovo tek početak novog način „zaštite” podataka na Apple proizvodima i uslugama a nama se nekako čini kako će ovaj smjer slijediti i ostali kada za to dođe vrijeme (u što svakako ubrajamo te prvenstveno mislimo na Samsung).

Pametni telefoni na tržištu moraju imati izmjenjive baterije – nalaže Europska Komisija

Dali vi mislite da je potreban još jedan ovakav uređaj za „zaštitu” podataka na iCloud sustavu ili je tu riječ o želji Apple tvrtke da dodatno „izvuče” novac iz naših i vaših džepova? Mišljenja smo kako ovaj proizvod i neće baš tako dobro zaživjeti na tržištu ali možda se i varamo, tko zna.

Najčitanije