Banner

Android O – nove značajke na prvi pogled

Google je objavio Android O ili uvjetno Android 8, prvu  razvojnu verziju sustava. Veliki “G”  bi trebao službeno objaviti sve nove značajke za vrijeme održavanja ovogodišnje Google I / O developer konferencije. 

 

Noviteti Android O sustava su najviše pobudili interes teach svijeta, jer sa svakom novom verzijom zanimanje javnosti je manje. Glavni razlog je što mnogi nikada neće osjetiti okus najnovije slastice na svojim uređajima.

Jasno, Google mora unaprjeđivati sustav, ali problem fragmentacije izgleda da je nerješiv. Jednostavno nemaju instrumente kojima bi natjerali proizvođače uređaja ili komponenti da nadograđuju uređaje. Prema statističkim podacima za ožujak, više od 30 posto Android uređaja vrti neku verziju sustava staru više od 3 godine.  No, kako bilo da bilo, idemo vidjeti nove značajke.

5

Android O –  nove značajke 

  • Manje izmjene korisničkog sučelja:  Za UI postoje neke male promjene i prilagodbe. Najveća promjena postavke sučelja je eliminiranje izbornika na lijevoj strani i prikačivanje prečaca ili widgeta.
  • Nove prilagodbe centra za obavjesti: Android O pruža programerima više API-ja za prilagodbu centra za obavijesti, dok korisnici mogu pozvati izbornik postavki u centru za obavijesti, ili nakon ulaska u odgovarajuću aplikaciju kako bi se postigli više personalizirani podsjetnici.
  • Prilagodljive ili  adaptivne ikone na početnom zaslonu će se automatski mijenjati na temelju postavke sustava kako bi se bolje mogle prilagoditi različitim mobilnim uređajima i korisničkim sučeljima. Također podržavaju interaktivne animacije.

 

  • Kvalitetnije upravljanje aplikacijama u pozadini:  Kada je aplikacija bačena u drugi plan, sustav automatski ograničava sve aspekte uporabe mreže, GPS i druge usko povezane aplikacije kako bi se poboljšala glatkoća u radu i štedjelo na bateriji.
  • PIP mod:  Sada kada su duljine dijagonala sve veće, PIP mod ili slika u slici način rada ima više smisla. Značajka omogućava da gledamo video dok koristimo na primjer neki IM. Inače je već dostupna za Android tablete.
  • Poboljšano sučelje za obavijesti omogućuje korisnicima bolje upravljanje dozvolama za pojedine vrste obavijesti aplikacija, uključujući i nove vizualne grupacije koje olakšavaju vidjeti što se događa. U biti  značajka uvodi “kategorije definirane prema sadržaju obavijesti”, koje korisnicima daju mogućnost blokirati ili promijeni ponašanje cijelog kanala ne samo jedne aplikacije.
  • Novi AutoFill API dopušta programerima aplikacija kao što su upravitelji lozinki izabrati automatskog popunjavanja zadanih preko tipkovnice.
  • Podršku za Bluetooth audio kodeke poput Sony LDAC te u MediaPlayeru za MPEG2_TS codec namijenjen prijenosu multimedijskih sadržaja. Također donosi XML fontove, novi API WebView, poboljšanu podršku za više monitora,

 

android o thumb800

Programeri mogu instalirati prvi pregled na Pixel, Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X, Pixel C uređaje. Prema Googleu, Android O će se pojaviti u još jednom developer preview izdanju prije nego stigne potrošačka beta inačica operacijskog sustava.

Najčitanije