Banner
tekst3naslovna1

Android ponovno pod malware napadom – FluHorse predstavlja ozbiljnu prijetnju

FluHorse nova je (malware) prijetnja koja ima za cilj "uzimanje" podataka pa čak i 2FA zaštitu s vašeg Android telefona ili tableta.

Nije mnogo vremena prošlo od kako smo na našim stranicama posljednji put govorili o 11 (zlonamjernih) aplikacije koje napadaju Android a Google ih je uklonio sa svoje prodavaonice aplikacija.

HTC U23 Pro 5G – uhvaćen na fotografijama s ponekom značajkom

Danas se ponovno vraćamo na Android i donosimo pred vas novu prijetnju čije je ime „FluHorse”. I ovoga je puta riječ o malware napadu koji je dio koda unutar Android platforme.

tekst3sl1 1

Te se isti inficira i prenosi putem e-mail, što znači kako je njegovo slanje odnosno primanje vrlo jednostavno. Te za glavni cilj ima napad na isključivo Android platformu (pametne telefone, tablete).

BMW i5 biti će najavljen 24.05.2023. – internet je prepun promo videa

Ne samo da se FluHorse vrlo jednostavno širi putem e-mail servisa već za napad ima i mnogo veće „apetite”. Naime obuhvaća (a tako pruža i opasnost) moguće napade na podatke bankovnih računa, lozinki pa čak i dvofaktorske autorizacijske (2FA) kodove.

tekst3naslovna

Napadi su već uočeni u Aziji tijekom 2022. godine a sada se FluHorse preselio i na globalnu razinu. Sam napad izgleda posve jednostavno. „Žrtva” dobio je e-mail poruku kako bi se trebalo (hitno) izvršiti plaćanje da se riječi problem s Google računom.

Samsung Galaxy S23 u boji „limete” na Indijskom tlu

Sama poruka uključuje link na koji je potrebno kliknuti i koja vodi do „sigurnih” aplikacija koje će riješiti problem s računom. Ne samo da FluHorse želi uzeti podatke korisnika na Android platformi, već je sposoban ukrasti i 2FA kodove.

tekst1sl1

Sam FluHorse šalje vam potvrdu (naravno pod krinkom aplikacije) upisivanja podataka a na kraju i dobivenog koda putem SMS poruke. Ako korisnik koji slučajem pristane na to, FluHorse nakon određenog vremena započinje proces „krađe” podataka uključujući i 2FA kodova.

Ovih 11 Android (zlonamjernih) aplikacija uklonite odmah – moguća je krađa bankovnih podataka

FluHorse već je neko vrijeme aktivan a čini se kako će još neko vrijeme tako i ostati. Jer za sada nema rješenja kako isti ovaj malware napad uspješno zaustaviti te spriječiti da se ne širi dalje.

tekst2sl1 4

Još jednom ponavljamo najbolji i najsigurniji način je ne koristiti aplikacije koje nam nisu poznate i koje nemaju dovoljno dobar feedback od korisnika.

Samsung predstavio One UI 5 Watch

Naravno uvijek gledajte i broj preuzimanja jer ako je neki niski broj to znači kako je aplikacija nepouzdana ili ne poprilično nova. I naravno nikada ne otvarajte sumnjive linkove koje dobijete putem e-mail poruke kao i ostavljanja svojih osobnih podataka na razno raznim internetskim sajtovima.

malware

A posebno ne ostavljajte podatke bankovnih i kreditnih kartica nigdje. Već smo davali savjet kako prilikom završetka kupnje putem Google trgovine aplikacija odmah uklonite kreditnu karticu koja sadrži sve vaše bitne podatke.

Huawei P serija pametnih telefona: Više od deset godina vrhunske mobilne fotografije

Jer najbolja „sigurnosna provjera” smo mi korisnici sami i mnogo smo efikasniji od bilo koje platforme ili bilo koje provjere sigurnosti koje donose današnje mobilne platforme.

Najčitanije