Banner
tekst1naslovna

Android 14 Beta – otvara svoja vrata i ostalim uređajima

Android 14 bit će temelje na umjetnoj inteligenciji (AI) - što dokazuju i neki elementi unutar samog sustava.

Na Google I/O 2023.konferenciji bilo je dakako riječi o nadolazećem Android 14 mobilnom operativnom sustavu. Isti nažalost (još uvijek) nije predstavljen ali stoga donosimo vrlo zanimljive informacije.

YouTube blokira „blokatore” oglasa i nudi svoje rješenje

Naime Android 14 odnosno njegov beta program ušao je u novu fazu. Fazu gdje je otvorio podršku za još nekoliko proizvođača pametnih telefona.

Novi “zaključani zaslon” imat će veće mogućnosti prilagodbe:

Moramo se prisjetiti kako su to do sada isključivo bilo: (naravno Pixel), Samsung i još neki proizvođači odnosno modeli telefona. No sada je ta „lista” proširena s još nekoliko navedenih: Nothing Phone (1), OnePlus 11, vivo X90 Pro, iQOO 11, Realme GT 2 Pro, Xiaomi 13 Pro , Xiaomi 13, Xiaomi 12T i Oppo Find N2 Flip.

eSimpa – najbolja ponuda za korisnike bonova u Hrvatskoj

Za ove modele za sada je isključivo dostupna „beta 1” Android 14 mobilne platforme. Ako imate neki od navedenih modela telefona, sve što trebate učiniti je otići na „link” i pratiti daljnje korake prelaska u „beta program”.

Pozadine će se moći “stvarati” iz Emotikona i Cinematic sadržaja:

3 6

Osim podrške za više modela telefona „beta program” i predstavila i drugu inačicu. Radi se o Android 14 beta 2 – koja sa sobom donosi mnogo više značajki i mogućnosti korištenja.

Dimensity 9200+ – veći CPU i GPU taktovi uz manju potrošnju energije

Neke od njih danas ćemo spomenuti i istaknuti. Odmah na početku potrebno je reći kako Google dolaskom „beta 2” inačice Androida 14 značajno poboljšava iskustvo korištenja Kamere.

Aplikacija Google Messages također dobiva Generative AI podešavanje uz Magic Compose:

Sada je tu i podrška za 10-bitne HDR slike koje su od sada još bogatije bojama. Format slike ULTRA HDR (v0.9.1) koji koristi Google od sada je u potpunosti kompatibilan s JPEG slikama.

Sony Xperia 1 V – Exmor T senzor i 4K OLED zaslon

Tako će Android 14 moći prikazati HDR slike kao SDR kada to bude potrebno. Google također donosi i podršku snimanja 10-bitne komprimirane slike na pojedinim (podržanim) uređajima.

Stvaranje wallpapera pomoću AI alata bit će stvarnost:

Android 14 će također omogućiti i aplikacijama duže vrijeme obrade za poboljšanjima slike pri uvjetima slabijeg osvjetljenja. Android 14 beta 2 donosi integriranu aplikaciju koja će se izravno brinuti za vaše zdravlje.

Apple iOS 16.5 i watchOS 9.5 biti će dostupni idući tjedan

Naravno njezino ime je „Health Connect” te kako smo naveli bit će direktno implementirana unutar Androida 14. Aplikacija će podatke o vašem zdravlju i kondiciji na vrlo intuitivan (i prikazom sadržajan način) dijeliti između drugih aplikacija.

tekst1sl2 1

Ovdje je također potrebno istaknuti kako će Health Connect. I kao još jedna novina koja dolazi s Androidom 14 a izrazito je bitno – novi dijaloški okvir koji će prikazati kada neka aplikacija želi podijeliti podatke s nekom „trećom stranom”.

Sony Xperia 10 V – baterija od 5,000mAh s težinom od 159g

Očekuje se kako će Android 14 u „stabilne vode” uploviti sa „betom 3”. A kako ističe Google još ćemo dobiti dvije nadolazeće beta inačice dok ne ugledamo finalni proizvod odnosno Android 14.

Najčitanije