huawei
tekst3naslovna 3

Android 11 najzastupljenija je verzija a gdje je Android 12?

Android 11 najrasprostranjenija je verzija Androida, Android 12 ima izuzetno malu zastupljenost dali ima razloga za zabrinutost?

Google svako pola godine do godine dana objavi svoje podatke o zastupljenosti mobilnog operativnog sustava Android. Tako je i sada napravio i ovo što imamo prilike vidjeti i ne iznenađuje nas baš previše.

Samsung Galaxy Buds 2 u Poke lopti – samo za Korejsko tržište

Ipak u jednu ruku smo se iznenadili kada smo na drugom mjestu vidjeli Android 10 koji je s postotkom instaliranja na pametne telefone, tablete od 23,9% udjela.

tekst3sl1 6

Prvi na popisu je Android 11 sa 28,3% udjela na tržištu pametnih telefona i tableta. Ali gdje je u čitavoj priči aktualni Android 12 i koji je njegov postotak udjela?

Qualcomm je predstavio Snapdragon 8+ Gen 1 chipset – 30% efektivniji i 10% brži

Navedene verzije Androida uopće nema u ovom izvješću što znači kako je udio instlairanja odnosno dostupnosti izrazito mali. Ipak smo se potrudili i pronašli podatke koji govore kako je Android 12 instaliran na 11,77% tableta i pametnih telefona uzevši za usporedbu travanj 2022. i travanj 2021. godine.

tekst3sl2 1

Na četvrtom mjestu nailazimo na Android 9.0 Pie s udjelom od 11% kao i Android 8.0 Oreo s udjelom 5,9%. Kako brojevi Androida idu prema nižim vrijednostima tako postepeno opada i udio.

Apple iOS 16 – prva javna beta mogla bi kasniti

Ono što je nas posebice iznenadilo je to kako je Android 12 tako slabo zastupljen? Naravno da tu veliku krivicu snose i sami proizvođači pametnih telefona koji prije svake nadogradnje moraju „pregledati” i sebi prilagoditi Android ali isto tako velika je krivica i u tome što velika većina proizvođača donosi samo dvije verzije Androida na određenu seriju pametnih telefona.

To je pokušao ispraviti Samsung i odlučio da će njegovi pametni telefoni i tableti od svojeg dolaska na tržište pa do prestanka podrške primiti ukupno četiri verzija Androida i imati pet godina sigurnosne podrške a čitav popis kompatibilnih uređaja odnosno uređaja koji ulaze u navedeno, možete pronaći na linku.

Apple je dostignuo svoj vrhunac: Steve Jobs je to postignuo

Svakako se nadamo da će taj primjer uskoro slijediti i ostali proizvođači jer zaista nije u redu da se za pametni telefon da i po nekoliko tisuća kuna (ili eura) a podrška sa softverske strane bude izrazito kratka i skromna.

Tu je Apple kojeg ćemo uvijek navesti kao dobar i svjetli primjer jer za primjer kažimo kako je iOS 15 (aktualnu verziju iOS-a) dostupan na iPhone 6s koji datira iz 2015. godine.

tekst3sl6 1

Znamo i sami kako o takvoj podršci Android može samo sanjati ali da Google ima za cilj to sve skupa malo „postrožiti” odmah bi sve bilo značajno drugačije.

Koliko „napuštene aplikacije” na iOS i Android platformama mogu biti opasne – mete hakera

Za kraj možemo reći kako se samo nadamo da će udio Android 12 platforme s vremenom samo rasti a čini se kako uskoro možemo očekivati i prvu veću nadogradnje iste koja će dolaziti s brojčanom oznakom Android 12.1.

Najčitanije