Banner
P50 Pro 4

And stilll… Huawei P50 Pro ima najbolju kameru

Iako ga je DXOMARK testirao još u lipnju 2021. godine, Huawei P50 Pro je od tada na vrhu ljestvie. Nisu mu se približili niti 2022. flagship mobiteli, što se očekivalo...

Da Huawei radi izvrstan posao s kamerama, znamo od P20 Pro naovamo. No da će P50 Pro, predstavljen u lipnju 2021., i dalje uvjerljivo nadmašiti premium konkurenciju po kvaliteti kamere u 2022., godini, nisam baš očekivao.

Ok, nisu još svi 2022. modeli izašli niti su testirani, ali s obzirom na trend zadržavanja istog hardvera kamera (Samsung, OnePlus, Xiaomi…) za očekivati je da će Huawei P50 Pro vladati i u 2022. godini.

Huawei nam je poslao do sada manje vie nepoznate detalje o kamerama P50 Pro modela. Pročitajte, ovo je rijetko dobar PR članak, posebno zanimljivo za tehnoljupce :-).

Otključajte svijet pravih boja s Huawei P50 Pro kamerom

P50 Pro 3 1

Sa samo jednim klikom na pametnom telefonu, korisnici danas mogu zabilježiti ljepotu života u bilo kojem trenutku. Međutim, često je slučaj da videozapis ne odgovara u potpunosti onome što vidimo uživo, a krivac za to je izobličenje boje.

Objektivi pametnih telefona, pa čak i digitalni fotoaparati visoke razine imaju poteškoće s reprodukcijom pravih boja. To je zato što su ljudske oči previše sofisticirane, a superpozicija softvera i hardvera, kao kod kamera, jednostavno neće napraviti savršenu fotografiju.

Izazov 1: Kako reproducirati pamćenje i reakciju mozga na boje?

Boja je psihološki i fiziološki odgovor ljudskog oka i mozga na svjetlosne valove, te naša percepcija svijeta na temelju životnog iskustva. Boje je teško uhvatiti i mjeriti zato jer je način na koji mozak i pamćenje obrađuju senzorne informacije iz okoline – nepoznat. To nas dovodi do znanosti o bojama, koja je posvećena njihovom proučavanju i karakterizaciji različitih boja.

P50 Pro 2 1

Štoviše, takozvane prave boje su samo znanstveni termini zato što je teško isporučiti stvarne boje, temeljene isključivo na tradicionalnim algoritmima za obradu fotografije.

Većina mainstream hardvera kamera i pametnih telefona dijele slične procese obrade fotografije. Na primjer, automatski balans bijele boje (AWB) koristi se za oponašanje ljudske postojanosti boja. Matrica korekcije boje (CCM) je usvojena kako bi se riješili problemi s bojama i učinili da videozapisi izgledaju što prirodnije. 3D Lookup Table (LUT3D) pretvara ulazne vrijednosti boja u željene izlazne vrijednosti.

Među tim matricama, CC sadrži dvije glavne funkcije: korekcija boja i proširenje raspona boja. To pomaže da boje izgledaju čisto i stvarno, baš onako kako ih ljudske oči vide u stvarnom svijetu. Ipak, prilagodljivost boje uvelike ovisi o algoritmu svakog proizvođača.

Što je još važnije, ovaj proces obrade fotografije sigurno će doživjeti izobličenje boja zato jer se krivulja odgovora trenutnih mainstream kamera značajno razlikuje od krivulje odziva ljudskih očiju. Štoviše, neobrađeni prostor kamere i ljudsko oko su u nelinearnom odnosu, što onemogućuje postizanje istinske obnove boje linearnom pretvorbom AWB i CCM.

P50 Pro 3

Postoji rješenje za svaki problem, pa Lutherov uvjet u ovom slučaju uskače u pomoć. Naime, ako uređaj zadovoljava Lutherov uvjet, krivulja odziva uređaja i ljudskog oka mogu se linearno pretvoriti. Takav uređaj naziva se kolorimetar i odgovoran je za mjerenje boje te eliminaciju metamerije. To objašnjava zašto ista boja na kameri može drugačije izgledati ljudskom oku.

Izazov 2: Kako procijeniti izvor ambijentalnog svjetla?

Boju površine objekta određuju dva aspekta: ambijentalno svjetlo i refleksija objekta. Međutim, ljudsko oko uzima u obzir samo boju površine predmeta, ali ne i izvor ambijentalnog svjetla, zbog čega vizualni sustav ignorira njegov utjecaj. To pomaže u postizanju postojanosti boje, odnosno dosljedne percepcije boje na površini objekta.

Huawei P50 Pro 5

Uvođenje važne hipoteze u računalno snimanje uključuje procjenu izvora svjetlosti, gdje vizualni sustav određuje refleksiju objekta, na temelju procjene trenutnog ambijentalnog svjetla.

Drugi problem se javlja zato što se ambijentalno svjetlo ne može izravno vidjeti, tj. percipirati, ali također može biti presvijetlo ili previše tamno. To objašnjava zašto su brojne teorije akademski podupirane, a jedna od njih je i Gray world hypothesis. Pretpostavlja se da prosječna reflektirana boja scene ne sadrži prevelike razlike u boji, što rezultira jednakom prosječnom vrijednošću za RGB.

Nažalost, hipoteza o „sivom svijetu“ može se lako opovrgnuti. Na primjer, prosječna reflektirana boja jedne postavke boje neće biti crna, bijela ili siva, što ograničava upotrebu AWB algoritma koji se temelji na ovoj hipotezi.

Huawei P50 Pro 4

U stvarnom životu, vidjet ćete da većina scena i predmeta poput drvenih podova, podnih i zidnih pločica, pa čak i naljepnica, nije sastavljena od apsolutno crne, bijele i sive, već prljavo bijele boje. Slično tomu, prljavo bijele boje nameću isti izazov prilagodbi boje.

Izazov 3: Kako izmjeriti psihološku reakciju ljudskog oka?

Prilikom mjerenja psihološkog odgovora ljudskog oka na percepciju boja, potrebno je uzeti u obzir kromatsku prilagodbu. Kromatska prilagodba je sposobnost ljudskog vizualnog sustava da se popuno ili djelomično prilagodi promjenama u osvjetljenju, kako bi se stabilizirao percipirani izgled boje objekta.

Na primjer, vidimo bijeli pamuk, zeleno lišće i crvene rajčice, pod postavkom od 6000K dnevnog svjetla, ali kada promijenimo postavku na 3000K žuto svjetlo, želimo biti sigurno da ćemo i dalje vidjeti iste boje.

Ova teorija može poslužiti samo kao relativna referenca. Kada se omjer prilagodbe boja ne podudara s onim u ljudskom oku, vidimo različite tople i hladne boje, što utječe i na izobličenje zasićenosti boja.

Huawei P50 Pro

Zaključno, najidealniji sustav za obnavljanje boja fotoaparata treba zadovoljiti Lutherov uvjet, proizvesti točnu procjenu ambijentalnog svjetla i posjedovati savršenu sposobnost prilagođavanja boja. Do ovog trenutka na tržištu ne postoji sustav kamera za pametne telefone koji može zadovoljiti sve spomenute uvjete, što dokazuje ekstremne teškoće u realizaciji savršene restauracije boja.

Dakle, kako uhvatiti boje onako kako ih i vidite?

Podižući mobilnu fotografiju na nove razine, Huawei P50 Pro predstavio je revolucionarni True-Chroma Image Engine. Opremljen novom generacijom senzora ambijentalnog svjetla s više spektra, omogućuje kameri da bilježi boje onako kako ih korisnici vide, dok podržava punu paletu boja P3 za fino podešavanje.

Revolucionarni senzor s više spektra oponaša ljudsko oko

Glavna kamera Dual-Matrix dizajna sastoji se od dvije leće, jedne RGB i jedne monokromne leće, zajedno sa senzorom sa više spektra.

RGB leća je slična stanici ljudskog oka, a odgovorna je za RGB kanale i percepciju svjetline. S druge strane, jednobojna leća ista je kao i stanica ljudskog oka i percipira svjetlinu u scenarijima slabog osvjetljenja, dok senzor spektra očitava cijeli svjetlosni spektar trenutne scene.

Huawei P50 Pro 2

Kroz godine istraživanja i razvoja, Huawei je predstavio 10-kanali senzor s više spektra kako bi dobio točnije informacije o ambijentu. Time započinje novo doba kanala boja koje se temelji na percepciji boje ljudskih očiju.

Zahvaljujući izumu novog kanala boja, stoljeće proučavanja znanosti o bojama sada se može primijeniti na 10-kanalni senzor s više spektra, pružajući model u boji i kromatsku prilagodbu u polju obrade slike, što omogućuje snimanje svijeta u njegovim stvarnim bojama.

Ulazeći u novo poglavlje Huawei fotografije, Huawei P50 Pro je predstavio tehnologiju senzor s više spektra koji sadrži 10 kanala s optimiziranim spektralnim vrhom i mrežnom propusnošću. Ovaj senzor s više spektra ambijentalnog svjetla nove generacije može očitati gotovo cijeli svjetlosni spektar, čime značajno poboljšava performanse pri slabom osvjetljenju, održavanje konzistentnosti. Može identificirati 50% više spektra boja, uz 20% manje kromatske nepravilnosti, za precizniju reprodukciju boja i veću rezoluciju.

Obrada boja koja oponaša naš psihološki odgovor

Dok se slikovni signali obrađuju, softversko rješenje neprimjetno i automatski kalibrira boju. Uz sposobnost ljudskih očiju da uhvate svjetlo, uređaj vjerno reproducira ono što korisnici mogu vidjeti na digitalnom platnu.

Huawei P50 Pro pruža novi pristup zamjeni tradicionalnih AWB i CC modula za očaravajuće realistične boje – moćni Huawei P50 Pro AI algoritam postojanosti boja. S više od 40.000 testiranih fotografija, algoritam dobiva bolje razumijevanje kako revitalizirati atmosferu i boje ambijentalnog svjetla na temelju kromatske prilagodbe, uzimajući u obzir objekte i ambijentalnog svjetlo scene.

Huawei P50 Pro 3

Sveobuhvatan raspon boja za savršeno i precizno poboljšanje boja

Čak i savršeni sustav jednom nailazi na pogrešku sustava. Kako bi dočarao stvarne boje, Huawei je pojačao svoj modul za poboljšanje boja u odnosu na svoju prethodnu P40 seriju, te donosi rješenje bez presedana za ekstremnu preciznost u ispravljanju optičkih razlika i vraćanju detalja na slikama. Nadilazeći seriju P40 kako bi dosegao nove visine, P50 Pro sada izvodi finu prilagodbu za više od 2.000 boja, umjesto da optimizira prioritetni blok boja, samo u sRGB rasponu boja. Huawei s ponosom redefinira poboljšanje boja i podržava punu paletu boja P3. Uzmimo ruž za usne kao primjer, Huawei P50 Pro je sposoban ne samo identificirati male razlike između različitih nijanse iste boje, već i savršeno reproducirati razlike na zaslonu.

Huawei P serije nikada nije prestala slijediti prave boje. Podizanje mobilnih fotografija na nove visine. True-Chroma Shot omogućuje da se sva živost svijeta precizno uhvati. Nikada nije bilo lakše biti direktor svog života. Živite kako da je vaš život film i doživite čaroliju preporođene fotografije.

Huawei proizvodi i usluge

P50 Pro i P50 Pocket dolaze s AppGalleryjem, trećom najvećom trgovinom aplikacija na svijetu, a ako korisnici imaju ikakvih nedoumica kako koristiti aplikacije, mogu pronaći sve informacije na AppsOnHMS stranici.

U prodaji se mogu pronaći i FreeBuds Lipstick slušalice. Radi se o raskošnom izdanju vodećih slušalica koje savršeno kombiniraju luksuzan dizajn s vrhunskim audio iskustvom

Krajem prošle godine Huawei je predstavio novu Watch GT 3 seriju satova koja mami poglede svojim dizajnom i estetikom te donosi trajanje baterije do 2 tjedna. Uređaj je dostupan u dvije veličine, 46mm i 42mm, a oba modela imaju sličnost s tradicionalnim elegantnim satovima.

Uz Watch GT 3, Huawei je također predstavio i novo prijenosno računalo serije MateBook. Riječ je o Huawei MateBook 14s modelu koji kombinira elegantan dizajn, inovativne značajke i pametno iskustvo. MateBook 14s pomiče granice svojim ultra tankim dizajnom i svestranim performansama.

Najčitanije