Banner

Analitičari: 2018. teška za Samsung, Kinezi nadiru

Samsung je imao uspješnu 2017.godinu. Sljedeće godine bit će im prilično teško, predviđaju analitičari iz Strategy Analyticsa.

Činjenica je, Samsung gubi tržišni udio u nekim regijama. Glavni razlog je rastuća konkurencija iz Kine. Prema analitičarima, iduće godine tržišni udio bi im se mogao smanjiti s trenutnih 20,5 posto na 19,2 posto. Očekuje se da će Samsung prodati oko 315 milijuna pametnih telefona u 2018. godini.

Naravno, to nije veliki gubitak. Dalje ostaju najveći proizvođač pametnih telefona u svijetu. Samo što po prvi puta u deset godina ukupna prodaja pametnih telefona mogla im bi biti manja nego godinu dana ranije.

U top segmentu, Samsung se mora dalje boriti s Appleom. To im neće biti problem. Uvijek imaju neki adut u rukavu kako bi diferencirali proizvode i zadržali čvrsto uporište u ovom dijelu tržišta. Samsung Galaxy Note8 13 e1504642479295 Samsung Galaxy Note 8

Međutim, pogledamo li na tržište pristupačnih i srednjih modela, “kinezi” opasno napadaju Samsung Galaxy A i J seriju. Pri tome ne mislimo na niže rangirane brendove, već na Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi. 

U prilog ovoj tvrdnji idu podaci tvrtke za istraživanje tržišta Kantar Worldpanel, koji nam pokazuju da navedena četvorka i Apple drže 91 posto kineskog tržišta.  I ta je brojka je prošle godine iznosila 79 posto. Dok Samsung ima samo 2,2 posto tržišta u Kini. 66372 20171211082044302 1867459201 1Na putu su da padnu ispod ovog postotka u posljednjem tromjesečju kalendarske godine, naglašavaju analitičari.

Koja je tajna kineskih robni marki u dominaciji tržištem? 

Razlog popularnosti Oppo, Vivo,  Xiaomi, Huawei itd., nije teško vidjeti.  Ove tvrtke uglavnom žive na pametnim telefonima srednje razine. Izuzmemo li tržište Indije, Brazila i još nekih zemalja gdje je platežna moć stanovnika slabija, prodajna statistika pokazuje da sve više potrošača želi kupiti pametan telefon u srednjem segmentu, umjesto nekog jeftinog modela. Oppo

Isto tako je činjenica da sve veći broj mladih kineskih potrošača je spreman potrošiti cijeli mjesečni prihod ili još više na novi mobilni telefon. Budući oko 95 posto korisnika interneta u Kini upotrebljavaju mobilne uređaje umjesto stolnih računala, odabir kvalitetnog uređaja sve je važniji za kineske potrošače. Koliko je kinesko tržište ogromno, svi znamo.

Drugi razlog je što su zahtjevi i očekivanja potrošači evoluirali. Svatko tko je kupio jedan pametan telefon na početničkoj razini ne želi više imati zadovoljavajuće korisničko iskustvo.  Želi bolje iskustvo i neku dodatnu vrijednosti.  Kineske robne marke koji se nalaze među Top 5 na globalnoj ljestvici pametnih telefona, upravo uspijevaju proizvoditi uređaje dobre kvalitete prihvatljivih cijena. Također  uspjeli su u brendiranju svojih proizvode njegujući dobar odnos s potrošačima.  Poznato je, potrošači širom svijeta vidje dvije stvari: brand i kvalitetu!

Osvrnemo li se na Samsung, nema sumnje da zadovoljavaju oba uvjeta, ali utjecaj na ovogodišnje prodajne rezultate u Kini ima nešto i politička napetosti između Koreje i Kine nad THAAD sustavom.

Pridodamo li ovom popisu poželjnih robnih marki koje nude dobar omjer cijene i kvalitete poput  ZTE, Meizu i Lenovo koji se još šire, budućnost jeftinih uređaja postaje sve upitnija. Osobito modela proizašlih iz malih niže rangiranih brandova.  Neki čak predviđaju kako bi ovaj segment mogao do 2020. godine potonuti u prošlost. Razlog je što tvrtke koje proizvode jeftine modele ne mogu opstati na tržištu. Proizvodi im donose premalo ili nimalo dobiti. Poslovanje bez dobiti, ciljane profitabilnosti i potrebne likvidnosti može funkcionirati kratko vrijeme. Na duže staze nikako.

Korea Herald
Najčitanije