Banner
tekst3naslovna

A1 dobio milijunska kaznu, zbog posljedica Cyber napada

A1 dobio je milijunsku kaznu jer nije zaštitio podatke svojih korisnika nakon "cyber napada" u veljači. Isto tako prijeti mu i dodatna novčana kazna ako sigurnost ne poboljša u vrlo kratko vrijeme.

Prisjetite se ove zima kada smo u toplini svojeg doma internetom čitali kako je jedan „domaći” pružatelj fiksnih i mobilnih usluga u problemu. Dali se prisjećate o čemu se radi?

A1 ublažava „cyber” napad – korisnici su i dalje sigurni

Ako je vaš odgovor NE, onda otiđite na link „A1 ublažava „cyber” napada” i bit će vam sve odmah jasno – ubrzo će te se svega prisjetiti. Da riječ o je A1 pružatelju mobilnih i fiksnih usluga, kada danima korisnici ponajviše mobilne usluge su bili u nemogućnosti korištenja poziva, poruka i internet problema na uobičajeni način.

tekst2naslovna1

Da bi stvar bila gora, osim samog „ometanja” korištenja usluge” „hakerski napad” imao je za posljedicu i krađu na 100 – 150 tisuća podataka samih korisnika (pretplatnika A1 mobilne usluge).

Telekomi započeli korištenje “registra dužnika” – problemi na vidiku?

Možemo slobodno reći kako je A1 bio bespomoćan te je samo ublažavao situaciju, uvjeravajući svoje korisnike „kako je sve u redu”. Da nije u redu, dokazale su i „prijetnje” hakera koji su željeli prikupljeno učiniti dostupnim na Dark Webu (tamnoj strani Interneta – ali o tome možemo neki idući put).

cyberstalcking

Kako je navela „Agencija za zaštitu osobnih podataka” (AZOP) A1 je učinio veliku pogrešku, jednostavno ne shvativši hakerski „cyber” napad od visokog rizika te se jednostavno odmah i kao takvim početi baviti s njime.

Kako vratiti nespremljeni Word dokument na MacOS – iBoysoft

Oni su to sve „zanemarili” i čak su naveli da se ne radi o visokoj opasnosti, odnosno visokom riziku te kako nisu povrijeđeni podatci velikoj broja korisnika – njima 100 -150 tisuća nije veliki broj?

Samsung potvrdio Galaxy Unpacked za 10.08.2022.

Ne samo da je greška u tome nego „drugi par rukava” dokazuje kako je A1 i kasnio s podnošenjem izvještaja o „cyber” napadu te se prema njemu nije ponio odgovorno kako to zakon nalaže, u jasno definiranom vremenskom razdoblju.

Telekomi povisili cijenu a prešutjeli da korisnici imaju mogućnost prekida ugovora

Tako je AZOP (Agencija za zaštitu osnovnih podataka) a i HAKOM odlučio „kazniti” A1 s visokom novčanom kaznom. Radi se o iznosu od 2,15 milijuna kuna ako ne „popravi” i ne pridonese dodatno sigurnosti svojih korisnika.

tekst1naslovna 4

Kako se jednostavno ovakav „cyber” napad u budućnosti ne bi ponovio. Ne samo aludiraju na A1 kao pružatelja mobilne i fiksne usluge već i na ostale koji nude iste usluge a ovo im sve može poslužiti kao „dobra škola”.

Netflix stao na kraj „dijeljenju” lozinki

HAKOM i AZOP rekli su kako (ako se sigurnost ne poboljša) A1 jednostavno mora pridonijeti na svojim „bazama podataka” i poslužiteljima jer je sigurnost korisnika i njihovih podataka jednostavno na prvome mjestu.

DXOMARK nagradio bateriju HONOR Magic4 Lite 5G mobitela

Ako A1 ne podigne razinu zaštite tada im prijeti još jedna novčana kazna i to pri iznosu od 75 tisuća kuna, kojom je ovaj pružatelj mobilnih i fiksnih usluga biti kažnjen.

Amerika uklanja Huawei i ZTE opremu

Kako smo naveli i tada u članku u veljači ove godine, nadamo se kako će ovaj „primjer” poslužiti kao „dobra škola” konkurenciji, da jednostavno podaci korisnika moraju biti dodatno zaštićeni.

tekst1sl1 5

Jer se ovakav slučaj nije desio nigdje u svijetu (ili se jednostavno o tome ne piše) ali se nažalost desio kod nas na Balkanu. Dakle želimo da A1 iz ovoga izvuče pouku i da mu se nikada ništa slično, više ne dogodi. Ne samo A1 već i ostalima koji posluju kod nas a i šire.

Najčitanije