Banner

MediaTek Helio X30 donosi podršku za 8 GB RAM-a

MediaTek, nakon uvođenja Helio X20 / X25 i drugih procesora, priprema novu generaciju high-end procesora Helio X30. Bit će izrađen na 10 nm proizvodnom procesu i najmoćniji procesor tajvanskog proizvođača s podrškom UFS flash 2.1 standarda i koristit će PowerVR GPU.

 

Za sada ostaje poznato da čipset ima deset Cortex jezgri arhitekture kodnog naziva “Artemis” raspoređenih u tri klastera. Prvi navodno ima 4 x A53 jezgre takta 2,2 GHz, drugi 4 x A35 jezgre takta 2 GHZ dok za treći klaster nisu poznati podaci. Zbog toga možemo reći da je još uvijek dosta mutna priča oko broja jezgri i klastera.

MediaTek Helio X30 donosi podršku za 8GB RAM-a -1

Za grafiku bit će zadužen PowerVR GPU. Također, MediaTek je odlučio u svoj najnoviji procesor uključiti podrška za 8 GB LPDDR4 memorije. Nismo iznenađeni jer već kroz koji mjesec telefoni sa 6 GB memorije bi mogli postati mainstream.
Novost je i uključivanje podrške UFS flash memorije koje do sada nije bilo. To je vjerojatno razlog da na primjer Meizu PRO 6 koristi eMMC 5.1. Prema kineskim izvorima, Helio X30 trebao bi sadržavati LTE modem koji će podržavati mreža u osnovnom pojasu Cat.13.6.

MediaTek Helio X30 donosi podršku za 8GB RAM-a -2

Najčitanije