Banner
navigacija 2

Zašto (ne) kupiti jeftinu GPS navigaciju?

Potaknut sve češćim upitima oko naizgled vrlo povoljnih GPS navigacija, odlučio sam odgovoriti u obliku ovog vodiča za kupovinu navigacija. Zašto (ne) kupiti jeftinu navigaciju preko oglasnika, odgovori slijede…

Ovaj vodič za kupovinu navigacija potpisuje naš čitatelj Leo Benčević, provjereni specijalist za navigacije i autor usporednog testa navigacija iz 2013. i 2015. godine. Ako još niste, svakako ih pročitajte a ako imate pitanja slobodno kontaktirajte Lea…

Naime, Njuškalo i slični oglasnici doslovno su preplavljeni raznim oglasima gdje vam nude automobilske, ali navodno i profesionalne kamionske navigacije po cijenama od par stotina kuna (najčešće 600-800 kn) i to veličine čak i 7 inča, dok ista takva (dobro, ne baš ista…) 7″ navigacija u trgovini stoji minimalno 1500 kuna (automobilska, kamionske od 7 inča nema ispod 3 tisuće).

Mnogi se “zagriju” za to privučeni niskom cijenom. E pa sad ću vam reći istinu o tome…

Tehnikalije – navigacija koja to nije

Prekupci najčešće preko eBuya kupe “no name” ili “bezimene” kineske, tajvanske i sličnog porijekla tablete pogonjene Windows operativnim sustavom i to po cijeni 30-ak $ ili 200-tinjak kuna.

navigacija 4

Na taj tablet stave najčešće Igo Primo navigaciju i onda vam to preprodaju po 3-4x većoj cijeni i na vama ostvaruju zaradu od barem 500-600 kuna.
Da, piše da dobijete jamstvo.

Točno, ali potpuno bezvrijedno, tiskano na običnom printeru, s kojim kad nastanu problemi s uređajem možete.. znate već što se briše s papirom 🙂

Jedino što je ovdje zajamčeno je da ćete ostaviti svoj teško zarađeni novac i kupiti mačka u vreći, ali doslovno. Rekoh već, riječ je o uređajima za čiju marku nikad niste čuli
Da ičemu valjaju, budite bez brige, sigurno bi čuli…

Performanse? Neupotrebljive.

Idemo dalje. Ti tableti nadasve upitne kvalitete dolaze sa slabašnim jednojezgrenim procesorima od nekih 500-600 MHz i s još slabašnijom RAM memorijom od mizernih 64, 128 ili 256 MB

navigacija 2

Ako se imalo kužite u informatiku dobro znate da su to pretpotopne konfiguracije. Ove od 256 MB još reklamiraju kao “novi, brži model”!

Da, s njima je navigacija brza otprilike kao kornjača nakljukana Normabelima ili puž s reumom. No, nije to kraj!!!

Okljašteni softver

Dolaze i s većinom 4 GB unutarnje memorije i u najvećem broju slučajeva NE podržavaju memorijske kartice. Zašto je ovo bitno?

Zato što originalni Igo Primo s mapama cijele Europe, radarima, kamerama, POI (točkama interesa), reljefom i samim programom zauzima oko 6.1 GB, dok Sygic Truck, još bolja GPS navigacija od Igo-a zauzima oko 6.5 GB.

Vratimo se korak unazad i priči o 4 GB unutarnje memorije, a “prodaju” vam priču kako je ugrađen najnoviji Igo Primo (koji zauzima 6.1 GB)! Logično se upitati kako je netko “utrpao” preko 6 gigi na memoriju od 4 gige (od čega 3.6 – 3.7 GB iskoristivo).

navigacija 3

Sad ću vam reći – unutra ubace “okljaštreni” Igo, točnije samo .fbl i .ftr datoteke
Fbl su osnovne (base) mape, dok su ftr kamionska ograničenja.
Gdje su unaprijed spremljene rute (.hnr), povijest brzine (.fsp), putokazi i znakovi (.fjw) i još puno, puno toga???

Da vas ne davim tehnikalijama, uglavnom taj Igo nije sluga, a ni sjena pravog i kompletnog Igo kakvog možete imati, zajedničko im je samo ime Igo Primo i drugo ništa!

Igo tek kad mu ubacite sve potrebno, a to je onih preko 6 GB, onda je to tek pravi Igo
Ali ako ste čitali moj test navigacija, onda znate da od Igo-a postoji još bolja, točnija, ljepša i nadasve preporučljivija GPS navigacija, zove se Sygic Truck.

Najnovije mape? Da, da, naravno…

Ako ste naivni i lakomisleni, lako ćete “popušiti foru”.
Još vam da vas dodatno “uvjere” da kupujete pravu stvar u oglasu najčešće napišu kako su unutar navigacije najnovije mape, ako je oglas stavljen u ožujku, onda napišu mape iz veljače. Pogađate? To je BEZOČNA LAŽ!

navigacija 1

Gornji screenshot je napravljen uz pomoć pnajbolje navigacija današnjice, Sygic Trucka.

Danas je 20. ožujka i vjerujte mi, bavim se navigacijama i pouzdano znam, za sve navigacije zadnje mape su izašle u prosincu, jer mape zavisno od proizvođača do proizvođača izlaze najčešće kvartalno ili rjeđe polugodišnje.

Znači “mape iz veljače ove godine” su najobičnija LAŽ i PRIJEVARA

U potrazi za signalom

Budite spremni da će vaša navigacija često ostajati bez GPS signala, a bez njega nema ni navigiranja. Pitate se zašto će ostajati bez GPS signala?

Pa zato što se u JEFTINE kineske tablete ugrađuju još JEFTINIJI GPS čipovi. Logično, ako cijeli tablet kako rekoh ima nabavnu cijenu od nekih 200 kuna, možete misliti kako je “kvalitetan” GPS čip unutra…

Ok, što kupiti?

Pitate se sada, ako ovi “Kinezi” od par stotina kuna ne valjaju, a originalne kamionske navigacije koštaju redom preko 3000 kuna i za njih baš nemate novaca, što da radite?

Kupite kvalitetan Android tablet ili mobitel poznate marke (Samsung, Sony, LG, Lenovo i sl.) po cijeni već od nekih 600-700 kuna za osnovni model veličine zaslona 7 inča, na njega instalirajte jednu ili najbolje obje navigacije, a to su prije svih SYGIC TRUCK, nakon njega IGO.

Navigacije možete nabaviti službeno i legalno na Google Playu, ali ima još načina ako ste vješti s računalima i mobitelima.
Uglavnom, zaobiđite te razne GPS navigacije preko Njuškala i drugih oglasnika, vaš novčanik i vaši živci biti će vam jako zahvalni na tome!

Najčitanije