Banner
10

Xiaomi: prilagođena neto dobit u 2023 godini viša je 126.3%

Xiaomi je prošle godine izvrsno poslovao, neto dobit im je više nego udvostručena. Evo detalja

Xiaomi (“Xiaomi” ili “Tvrtka”; dionica:1810), tvrtka za tvrtka za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju s pametnim telefonima i pametnim hardverom povezanim putem Interneta stvari (“IoT”) u svojoj jezgri, objavila je revizorske konsolidirane rezultate za godinu završenu 31. prosinca 2023. godine.

U 2023. godini, ukupni prihod tvrtke Xiaomi bio je 271,0 milijardi RMB-a, dok je prilagođena neto dobit skočila za 126,3% dosežući 19,3 milijarde RMB-a.

Povećanje prilagođene neto dobiti daleko je nadmašilo očekivanja tržišta i označilo drugi najviši stupanj profitabilnosti od trenutka kotiranja tvrtke.

ff44

Troškovi pametnog poslovanja električnim vozilima i drugim novim inicijativama porasli su na 6,7 milijardi RMB-a (isključujući troškove kompenzacije zasnovane na dionicama povezane s pametnim električnim vozilima i drugim novim inicijativama od 0,8 milijardi RMB-a za godinu).

U četvrtom tromjesečju 2023. godine, ukupni prihod Xiaomija porastao je u dva uzastopna tromjesečja, dosegnuvši 73,2 milijarde RMB-a, što je povećanje od 10,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prilagođena neto dobit porasla za 236,1% (iz godine u godinu), dosegnuvši 4,9 milijardi RMB-a. 

6 16
Xiaomi SU7

Tijekom 2023. godine, Xiaomi je revno provodio svoju ključnu operativnu strategiju dvostrukog naglaska na skaliranje i profitabilnost. 2023. godina je, također, bila inauguracijska godina za novu korporativnu strategiju Čovjek × Automobil × Dom.

Što se tiče poslovne izvedbe, u prvoj se polovici 2023. godine dogodio ubrzani rast profita, praćen kvartalnim oporavkom prihoda u drugoj polovici godine.

Oba pokazatelja pokazuju iznimnu čvrstoću i učinkovitost poslovanja. Što se tiče razvoja novog ekosustava, Xiaomi je predstavio svoj novi operativni sustav, Xiaomi HyperOS i lansirao prvo električno vozilo – Xiaomi SU7 koji je predstavljen 28. ožujka 2024. godine, a što će dodatno obogatiti Xiaomijev portfelj. 

Strategija preumim pozicioniranja potiče snažnu potražnju za flagship modelima pametnih telefona  

U segmentu pametnih telefona, globalne isporuke Xiaomija dosegle su otprilike 145,6 milijuna jedinica u 2023. godini, dok je godišnji prihod od pametnih telefona dosegnuo 157,5 milijardi RMB-a, uz bruto profitnu maržu od 14,6%.

Prema Canalysu, Xiaomi je zadržao 3. mjesto u globalnim isporukama pametnih telefona tijekom tri uzastopne godine. U četvrtom tromjesečju 2023. godine, globalne isporuke pametnih telefona tvrtke Xiaomi  iznosile su 40,5 milijuna jedinica, što je povećanje od 23,9% u odnosu na prethodnu godinu. 

Xiaomi Watch 2

Suočavajući se s intenzivnom tržišnom konkurencijom, Xiaomi je nastavio prihvaćati inovacije u tehnologiji i napredovati na tržištu premium pametnih telefona. U 2023. godini, prosječna prodajna cijena pametnih telefona na području Kine porasla je za više od 19% u odnosu na prethodnu godinu.

Xiaomijev udjel u prodaji pametnih telefona u cjenovnom segmentu od 4.000 RMB-a do 6.000 RMB-a u Kini dosegnuo je 16,9% u 2023. godini, što je povećanje od 9,2 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Time je Xiaomi u ovom cjenovnom rangu dosegnuo prvo mjesto u četvrtom kvartalu 2023. godine Nadalje, u Kini je udjel Xiaomijevih premium pametnih telefona (modeli s maloprodajnim cijenama od 3.000 RMB-a ili više) u isporuci predstavljao je više od 20% ukupnih isporuka pametnih telefona tijekom godine. 

Xiaomi 14 MWC 2

Xiaomi je jedan od najuspješnijih globalnih brendova u Kini, a njegovi pametni telefoni zadržali su čvrsto mjesto na globalnom tržištu prošle godine.

Prema Canalysu, u 2023. godini, Xiaomi se rangirao među prva tri proizvođača po broju isporuka pametnih telefona u 51 zemlji i regiji širom svijeta. Konkretno, Xiaomi je na drugom mjestu po isporuci pametnih telefona na Bliskom istoku i na trećem mjestu u Latinskoj Americi, Africi i jugoistočnoj Aziji, uz rast tržišnog udjela u svim tim regijama.

Xiaomi 14 serija, ujedno i flagship serija, stekla je široko priznanje s izvrsnim korisničkim iskustvom. 

Broj povezanih IoT uređaja na AIoT platformi dosegnuo je rekordnu visinu i stekao je široko priznanje na stranim tržištima 

U 2023. godini, prihodi od Xiaomijevih IoT i lifestyle proizvoda iznosili su 80,1 milijardi RMB-a, a bruto profitna marža dosegnula je 16,3%, dosežući rekordnu visinu.

Xiaomi Watch S3 2

Na dan 31. prosinca 2023. godine, broj povezanih IoT uređaja (isključujući pametne telefone, tablete i prijenosna računala) na Xiaomijevoj AIoT platformi dosegnuo je 739,7 milijuna, što je povećanje od 25,5% u odnosu na prethodnu godinu; broj korisnika s pet ili više uređaja povezanih s njegovom AIoT platformom (isključujući pametne telefone, tablete i prijenosna računala) dosegnuo je 14,5 milijuna, što je povećanje od 25,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Mjesečni broj korisnika Xiaomijeve Mi Home aplikacije porastao je na 85,8 milijuna u prosincu 2023. godine. 

Xiaomi je nastavio proširivati svoje pametne životne scenarije i stekao globalno priznanje. U međuvremenu, Xiaomi je s televizorima unaprijedio svoju strategiju premium pozicioniranja.

8 6

Prema All View Cloudu, u 2023. godini, isporuke Xiaomijevih TV uređaja rangirale su se među prvih pet u svijetu. U 2023. godini, Xiaomijevi pametni veliki kućanski aparati održali su visoki rast u prodaji, prihodi su porasli za gotovo 40% u odnosu na prethodnu godinu.

Globalne isporuke Xiaomijevih tableta premašile su 5 milijuna jedinica, što je povećanje od više od 50% u odnosu na prethodnu godinu. U wereable segmentu Xiaomi zadržava vodeću poziciju u industriji kroz široki portfelj proizvoda.

Prema Canalysu, u 2023. godini, isporuke Xiaomijevih wereable uređaja rangirale su se na dugom mjestu u Kini i na globalnim tržištima, dok je Xiaomi po isporukama slušalica na drugom mjestu u Kini. 

Suradnja za kontinuirani rast u segmentu internetskih usluga 

U 2023. godini, internetske usluge Xiaomija dosegle su rekordne visine u prihodu i bruto profitnoj marži, s prihodom od internetskih usluga koji je dosegnuo 30,1 milijardu RMB-a, a bruto profitna marža internetskih usluga dosegnula je 74,2%.  

11 4

Kroz svoja globalna partnerstva, Xiaomi njeguje otvoren pristup i otključava potencijal za monetizaciju poslovanja. U 2023. godini, prihodi prekomorskih internetskih usluga porasli su 24,1% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na na 8,4 milijarde RMB-a, dosežući rekordnu visinu i čineći 28,0% ukupnih prihoda od internetskih usluga. 

Prihod od oglašavanja dosegnuo je 20,5 milijardi RMB-a, što je povećanje od 11,2% u odnosu na prethodnu godinu. Paralelno s napretkom strategije premium pozicioniranja pametnih telefona, broj aktivnih korisnika i korisnika koji plaćaju Xiaomijeve gaming usluge nastavio je rasti.

Time je Xiaomijev prihod od igara dosegnuo 4,4 milijarde RMB-a u 2023. godini, što je povećanje od 7,0% u odnosu na prethodnu godinu. 

Postavljanje novih ciljeva za period 2020. – 2030., predanost ulaganjima u temeljne tehnologije kako bi postao lider u globalnim tehnologijama budućnosti 

U 2023. godini, Xiaomi je predstavio nove ciljeve za razdoblje od 2020. do 2030. godine. Tvrtka se obvezala na održiva ulaganja u temeljne tehnologije i posvećena je zauzimanju liderske pozicije u evoluirajućem području globalnih naprednih tehnologija.

U 2023. godini, troškovi istraživanja i razvoja (“R&D”) iznosili su 19,1 milijardu RMB-a, što je povećanje od 19,2% u odnosu na prethodnu godinu. Na dan 31. prosinca 2023. godine, Xiaomi je imao 17.800 zaposlenih u istraživanju i razvoju, što čini 53% ukupnog broja zaposlenika. 

Najčitanije