Banner
naslovna

Windows 11 23H2 – što donosi i kad dolazi?

Tek smo "dobili" 22H2 a ekipa iz Redmionta već priprema iduću nadogradnju aktualne Windows 11 platforme.

Dok je nekima “cool”, drugima to svakako nije – naravno, govorimo o aktualnoj Windows 11 platformi. No, danas se ne želimo baviti svim manama ili prednostima iste, već želimo s vama podijeliti nove informacije vezane uz nadogradnju naziva “23H2“.

Microsoft AI za poslovne korisnike Bing Chat Enterprise

Sljedeća velika verzija sustava Windows 11 je u pripremi i već imamo prilično dobru predodžbu o tome što će biti uključeno kada bude lansirana ove jeseni.

1 2

Microsoft je već predstavio mnoštvo novih značajki koje će biti isporučene kao dio ovog izdanja, a ovaj članak ima za cilj detaljno opisati te i još više značajke koje su dodane verzijama za pregled sustava Windows 11.

Microsoft „slučajno” naveo godinu izlaska PlayStation-a 6?

Trenutačno je izdanje verzije 23H2 još uvijek u razvoju, što znači da očekujemo da će se dodati više značajki tijekom ljeta prije nego što Microsoft finalizira izdanje kasnije u kolovozu.

2 2

Redovito ćemo ažurirati ovu stranicu s svim novim značajkama koje se pojave u verzijama za pregled sustava Windows 11. Baš kao i prethodna ažuriranja značajki sustava Windows 11, izdanje 23H2 bit će besplatno ažuriranje za sve postojeće korisnike sustava Windows 11, što znači da će ga podržavati najbolja prijenosna računala sa sustavom Windows 11 na tržištu.

Ako već nemate licencu za Windows 11, možete je kupiti online.

Windows 11 verzija 23H2 još nema službeni datum izlaska, ali ako se povodimo po povijesti, Microsoft obično izdaje svoje jesenske ažuriranja za Windows 11 u rujnu ili listopadu, tako da je vjerojatno da će i ažuriranje verzije 23H2 biti pokrenuto tada.

Microsoft: Windows 10 je „neslužbeno mrtav” – prijeđite na 11

Ažuriranje će biti besplatno za sve korisnike Windows 11, a proces preuzimanja i instalacije trajat će samo nekoliko minuta zahvaljujući naprednoj tehnologiji ažuriranja koju Microsoft koristi za ovo izdanje.

3 2

Umjesto potpune nadogradnje operativnog sustava, ažuriranje verzije 23H2 primjenjivat će se slično kao mjesečna sigurnosna ažuriranja.

Microsoft predstavio „Image Creator” – pokretan AI tehnologijom

Najznačajnija nova značajka na kojoj Microsoft radi za izdanje verzije 23H2 jest novi AI asistent nazvan “Windows Copilot”. Ovaj asistent koristi istu tehnologiju koja pokreće Bing Chat i Microsoft 365 Copilot, pružajući korisnicima pomoć u produktivnosti razumijevanjem složenih upita, naredbi i konteksta.

4 2

Windows Copilot će zamijeniti Cortanu i omogućiti korisnicima da promijene postavke na računalu, pokreću popise za reprodukciju u Spotifyju, sažimaju dokumente, tekstove i web stranice, pa čak i dobivaju pomoć pri snimanju i drugim funkcijama sustava Windows.

Microsoft predstavio „novu” Bing tražilicu – konkurirat će Google tražilici

Copilot će biti dostupan kao gumb na programskoj traci koji, kada se klikne, otvara bočnu traku s okvirom za razgovor i povijesti razgovora između korisnika i Copilota.

5

Prema službenom opisu od strane Microsofta, pozivanje Windows Copilota je jednostavno – gumb je smješten ispred i u sredini vaše programske trake.

Microsoft Defender dolazi na sve bitne platforme

Nakon otvaranja, bočna traka Windows Copilota ostaje konzistentna u vašim aplikacijama, programima i prozorima, uvijek dostupna da djeluje kao vaš osobni pomoćnik. On čini svakog korisnika naprednim, pomažući vam da izvršite radnje, prilagodite postavke i neprimjetno se povežete preko vaših omiljenih aplikacija.

6

Poznate značajke sustava Windows, poput kopiranja/zalijepanja, Snap Assist, Snipping Tool i personalizacije, sve su tu za vas, zajedno sa svim drugim značajkama platforme, ali s dodanom funkcionalnošću putem Windows Copilota. Na primjer, možete ne samo kopirati i zalijepiti, već i zamoliti Windows Copilota da prepriča, sažme ili razjasni sadržaj.

Microsoft: „Windows 10 imati će jednu godišnju nadogradnju”

Microsoft planira započeti s pretpregledom ove značajke s Windows Insidersima u lipnju. Također, Microsoft radi na velikom ažuriranju aplikacije File Explorer u okviru sustava Windows 11, koje će donijeti modernija sučelja i redizajnirani “header UI” sličan onome koji biste pronašli u web preglednicima.

7

Gornji dio aplikacije sadržava kartice, dok su ispod njih smješteni gumbi za naprijed, natrag i početnu stranicu, uz adresnu traku i okvir za pretraživanje.

Microsoft bilježi rast zahvaljujući Windowsima 11

Ispod toga se nalaze sve standardne naredbe File Explorera, poput kopiranja, lijepljenja i izrezivanja. Microsoft također ažurira prikaz mape, početnu stranicu i okno s detaljima modernim dizajnom, čime će ostatak File Explorera postati dosljedniji s ostatkom sustava Windows 11.

8

Također, u izradi je nova značajka Galerije koja će pružiti bogato iskustvo pregledavanja svih fotografija na vašem uređaju, u OneDriveu i sinkroniziranih s Phone Linkom.

Microsoft: Windows 10 je „neslužbeno mrtav” – prijeđite na 11

Ova galerija uključuje vremensku traku koja omogućuje brzo pomicanje unatrag kroz vrijeme, te opcije za izravno ulazak u uređivanje fotografija putem aplikacije Fotografije.

9

S dodatkom verzije 23H2, Microsoft konačno uvodi alat za sigurnosno kopiranje u oblaku u Windows 11. Ovo će olakšati izradu sigurnosne kopije postavki, datoteka i aplikacija na OneDrive pohranu, što će biti korisno prilikom postavljanja novog računala.

Nearby Share – donosi dijeljenje datoteka između telefona i Windows računala

Prilikom prijave na Microsoftov račun, korisnici će biti pozvani da prenesu sve svoje postavke i aplikacije s prethodnog računala s nekoliko jednostavnih koraka.

10

Što se tiče aplikacija, postupak obnove će započeti putem Microsoft Storea, što znači da će biti sigurnosno kopirane i obnovljene samo aplikacije dostupne u Storeu.

Windows 11 sada još kompatibilniji za Android igre

Postavke i datoteke će se i dalje sigurnosno kopirati i obnavljati kao i obično, pomoću OneDrive pohrane povezane s Microsoft računom za pohranu informacija.

tekst1sl2 1

Klasična značajka programske trake vraća se s izdanjem verzije 23H2, koje će stići kasnije ove godine u obliku oznaka aplikacija i grupiranja. Ovo je značajka koja je bila prisutna u sustavima Windows 7 do Windows 10, ali je uklonjena prilikom ponovne izgradnje programske trake za Windows 11. Windows 11 donosi novu funkcionalnost koja omogućuje prikaz oznaka čak i na aplikacijama koje nisu trenutno pokrenute.

Windows 12 dolazi već 2024. godine

Dok su Windows 7, 8 i 10 omogućavali oznake samo za pokrenute aplikacije, Windows 11 dodaje opciju prikazivanja oznaka na prikačenim aplikacijama koje nisu u trenutačnom radu.

introducing your copilot for the

Microsoft također unapređuje mikser glasnoće kako bi bio korisniji pri podešavanju razina zvuka iz specifičnih aplikacija. Počevši od verzije 23H2, korisnici će moći koristiti ploču s brzim postavkama sustava Windows 11 kako bi ručno prilagodili razine zvuka za pojedinačne aplikacije koje emitiraju zvuk.

Windows 11 sada još kompatibilniji za Android igre

To znači da će biti moguće smanjiti glasnoću na Spotifyju i povećati je u aplikaciji za videopozive, omogućavajući stvarno miješanje razina zvuka izravno putem ploče s brzim postavkama modernog sustava Windows 11.

tekst2naslovna 3

Microsoft napokon uvodi izvornu podršku za 7zip i RAR formate u Windows 11, što znači da više neće biti potrebno preuzimati alate trećih strana za rukovanje tim vrstama arhiva.

Google Play Store testira preuzimanje igara na Windows

Windows će biti sposoban lako rukovati raspakiravanjem i komprimiranjem 7zip i RAR datoteka, zajedno s .tar i drugim formatima arhiva otvorenog koda. Ova funkcija će raditi bilo gdje gdje Windows prikazuje datoteke, kao što su File Explorer, radna površina i sučelje alata za odabir datoteka.

tekst1sl1 3

Igrači će biti oduševljeni jer Microsoft direktno uključuje upravljačke elemente RGB periferija u aplikaciju Postavke sustava Windows 11. To znači da će korisnici moći prilagoditi postavke RGB osvjetljenja tipkovnica, miševa, monitora i drugih uređaja i dodataka, bez potrebe za preuzimanjem softvera treće strane za tu svrhu.

Android igre dolaze na Windows 10 i 11 iduće godine

Microsoft naziva ovu funkciju “Dinamičko osvjetljenje” i bit će posebno korisna za uređaje poput Razerovih koji imaju složene alate trećih strana za prilagodbu svojih proizvoda. Sada, za promjenu boje svjetla, to će biti moguće postići izravno putem Windows 11 i ugrađene aplikacije Postavke.

Windows 11 #2

Nakon 37 godina na tržištu, Paint konačno dobiva tamni način rada. Ova aplikacija je izvorno debitovala s sustavom Windows 1.0, i iako je tamni način rada dostupan u Windowsima od 2015. godine, Paint je napokon dobio svoj vlastiti tamni način. Microsoft je najavio tamni način rada za aplikaciju Paint zajedno s prvotnim izdanjem Windows 11 u 2021., ali ga dosad nije implementirao.

Microsoft Windows 10 S je uskrsnuli Win RT – fail godine ili briljantan potez?

Osim toga, aplikacija dobiva unaprijeđenu značajku zumiranja s inkrementalnim padajućim izbornikom za prilagođene postotke i glatko zumiranje. Aplikacija trenutno prolazi pretpregled s Insidersima i bit će dostupna na jesen, uz izdanje verzije 23H2.

Naravno, ne bi bilo ažuriranja Windows 11 značajki bez promjena na ploči Windows Widgets. Očekuje se da će izdanje verzije 23H2 uključiti veće mogućnosti prilagodbe za tu ploču, uključujući nove izglede koji omogućuju korisnicima da odaberu između widgeta razdvojenih od feeda vijesti, pomiješanih s feedom vijesti ili bez feeda vijesti uopće.

Android 14 Beta 3.1 – dali je trajanje baterije bolje ili lošije?

To znači da će Microsoft konačno omogućiti korisnicima da isključe MSN feed u Widgets Boardu putem izdanja Windows 11 verzije 23H2, koje dolazi kasnije ove godine.

Za programere, Windows 11 postaje bolji uz izdanje verzije 23H2, koje donosi novu aplikaciju Dev Home, osmišljenu kako bi postavljanje novog razvojnog okruženja postalo lakše, pružajući istovremeno pregled vašeg stroja, GitHub projekata i još više.

iMyFone Fixppo: Zašto moj iPhone zapne pri pripremi ažuriranja i kako to popraviti?

Dev Home se može povezati s vašim GitHub računom i povući najnovije promjene i zahtjeve. Također uključuje niz widgeta za praćenje sustava koji se mogu dodati u aplikaciju Dev Home ili na Widgets Board.

Ovi widgeti uključuju praćenje CPU-a, GPU-a, memorije i mreže. Dev Home dolazi zajedno s novom značajkom Dev Drive, koja programerima omogućuje stvaranje posebne particije za razvoj softvera.

TikTok zabranjen u Montani – dali je ovo kraj TikToka?

Dev Drive particija je formatirana u ReFS formatu i nudi bolje performanse za projekte s velikim brojem datoteka, kao što su igre ili složene aplikacije.

Dakle možemo reći (slobodno) kako čekamo rujan ili listopad da dobijemo “veću” nadogradnju Windowsa 11 pod oznakom “23H2”.

Najčitanije