Banner
naslovna11

WhatsApp uvodi oglase

Bilo je samo pitanje vremena kada će i ostale aplikacije odnosno servisi unutar Mete uvesti oglase.

Preporučamo.com dostupan na WhatsApp Kanalima

Nakon što smo raspravljali o dolasku oglasa na Facebooku i Instagramu, sada je red na WhatsAppu, još jednoj platformi u vlasništvu Meta tvrtke.

tekst3sl1 2

Iako je poznato da su Facebook i Instagram postali domaćini oglašavanju, ovo je prvi put da WhatsApp, popularna aplikacija za razmjenu poruka, ulazi u svijet oglašavanja.

Xiaomi HyperOS ne donosi OTA nadogradnju ako postoji otključani bootloader

WhatsApp, koji je postao neizostavan dio Meta ekosustava, priprema se za uvođenje oglasa, a šef WhatsAppa, Will Cathcart, iznio je neke od ključnih informacija o ovom planu.

tekst2sl6

No, dok je obećao korisnicima da oglasi neće narušiti njihova iskustva unutar chat razgovora, postoji suptilna napomena o tome gdje bi se oglasi mogli pojaviti.

Huawei 2024. godine predstavlja trostruko sklopivi pametni telefon

U intervjuu za brazilski medij, Cathcart je naglasio da tvrtka nema namjeru postavljati oglase u inbox ili chatove.

Apple prekinuo razvoj iOS 18 te macOS 15 platformi

Ovo je važna izjava jer korisnici često smatraju privatne razgovore osjetljivim područjem i ne žele da ih preplave reklame.

tekst2sl5

Međutim, postavlja se pitanje gdje će se oglasi pojaviti, budući da se šef WhatsAppa nije potpuno odrekao ideje prikazivanja oglasa u drugim dijelovima aplikacije.

Apple: iOS 17.1.1 pušten u opticaj

Cathcart je predložio da bi oglasi mogli biti integrirani u odjeljke Javni kanali i Status. Ova strategija sugerira da se Meta trudi pronaći ravnotežu između stvaranja novih izvora prihoda i očuvanja korisničkog iskustva.

tekst1sl1 8

Iako se izbjegava postavljanje oglasa unutar samih razgovora, otvara se prostor za oglašavanje u drugim dijelovima aplikacije, gdje korisnici možda neće osjećati isti stupanj intruzivnosti.

Rockstar: Gta VI bit će najavljen ovog tjedna

Cathcart je istaknuo kako će WhatsApp istražiti alternative za generiranje prihoda, uključujući mogućnost naplate korisnika za pridruživanje određenim kanalima, slično Telegramu.

tekst2naslovna 4

To ukazuje na promišljeno prilagođavanje strategije monetizacije, uzimajući u obzir potrebu za očuvanjem korisničkog zadovoljstva.

iPad uskoro dobiva WhatsApp aplikaciju

Šef WhatsAppa je također podijelio zanimljive informacije o geografskoj distribuciji korisnika. Najveći korisnički bazeni nalaze se u Indiji, Indoneziji i Brazilu. Brazil se ističe kao lider u korištenju audio poruka na WhatsAppu, kao i u slanju poruka koje automatski nestaju.

tekst3naslovna 6

Treba napomenuti da WhatsApp već ostvaruje značajan prihod putem WhatsApp Business API, koji pruža posebne alate za poslovanje. Cathcart je otkrio da je ovaj segment posla vrijedan impresivnih 10 milijardi dolara godišnje.

Samsung Galaxy S24 Ultra planiran u početnih 15 milijuna primjeraka

U zaključku, najava uvođenja oglasa na WhatsAppu predstavlja značajan korak, no izgleda da Meta pokušava pažljivo balansirati između generiranja prihoda i očuvanja korisničkog povjerenja.

tekst1naslovna 4

Kako će ova strategija utjecati na korisnike i samu platformu, vrijeme će pokazati dok se WhatsApp nastavlja prilagođavati promjenama unutar Meta ekosustava.

iPhone SE 4 (2024.) – fokus na kamerama i snazi čipa

Nekako smo mišljenja kako će još proteći vremena da oglasi zažive na WhatsApp platformi. Ali kao što smo već imali prilike pisati i govoriti jednostavno je došlo vrijeme pretplata i više ništa nije “for free” na internetu – mreži svih mreža.

Najčitanije