Banner

Vodič za kupnju Sony televizora

Sony je početkom godine ukinuo brojčane oznake svojih LCD televizora, predstavivši četiri osnovne serije. No, time je napravio zbrku; veći broj ne jamči uvijek i bolji televizor, čak i unutar iste serije. Ovaj vodič olakšat će vam odabir optimalnog Sony LCD televizora.

Sony je pravi primjer premium branda, kako cijenom tako i kvalitetom. Nakon što je prošle godine Samsung napravio bum svojim tankim EDGE LED televizorima i pomeo konkurenciju, Sony je uveo drastične promjene za 2010. godinu. I pogodio; radi se o izvrsnim televizorima u velikoj većini slučajeva.

Širok raspon modela nudi vam na odabir od osnovnih 50 Hz televizora do atraktivnih 3D TV zvijeri. Ipak, odabir pojedinih modela može zbunjivati, a cijena nije uvijek pouzdan jamac kvalitete slike. Zato vam donosimo kratke opise pojedinih serija, te preporučamo određene modele koje smatramo best buy LCD televizorima, ne nužno samo u Sony obitelji…

Sony ove godine nije škrtario s opremom. Dobro je znati, da svi Sony Bravia LCD televizori za 2010. godinu:

  • imaju FullHD, dakle 1920 x 1080 rezoluciju
  • koriste Playstation 3 sučelje nazvano Xross Media Bar
  • dolaze s USB konektorom
  • imaju MPEG-4 tuner
  • Bravia Sync
  • četiri HDMI konektora.

Tek najjeftiniji modeli ne dolazi s mrežnim mogućnostima, DLNA te IPTV funkcijom za gledanje videa putem interneta.

Ovaj dio vjerojatno već znate, no nije zgorega ponoviti:

  • LX Signature “Pure Entertainment” je high end mješavina opremljenosti, elegancije i kvalitete slike
  • NX  Presence “Superior Style” dobra kvaliteta slike, ali naglasak je na dizajnu
  • HX Cinematic “Picture Perfect” za korisnike kojima je kvaliteta slike ispred svega ostalog
  • EX Essential “All Round Performance”, koji nude best buy omjer kvalitete i cijene

Glavne razlike čine 3D kompatibilnost, tehnologija pozadinskog osvjetljenja (CCFL, EDGE LED i najbolji Direct LED), procesori slike, opremljenost te kontrast.

Sony EX serija

Sony EX500

Krenut ćemo s entry level modelima, EX serijom. Modeli s brojkom 300 nude solidnu opremu i izvrstan kontrast, zahvaljujući kvalitetnim PVA panelima, ali i osrednje procesiranje slike i relativno trome ekrane, što vrijedi i za EX400 modele.

Najzanimljivija je serija EX500 koja dolazi s Bravia Engine 3 procesorom slike (dobra kvaliteta skaliranja klasičnog TV programa), 100 Hz MotionFlow procesorom koji zaglađuje pokrete i ubrzava vrijeme odziva, mrežnim priključkom te podrškom za USB WiFi dongle.

Sony trenutno ima najbolje procesore za zaglađivanje pokreta, što znači da je slika uvijek glatka i bez neželjenih artefakata. S druge strane, Bravia Engine 3 je prošlogodišnji procesor slike, koji su prestigli Samsung i Panasonic.

Svi modeli do uključivo EX500 koriste CCFL pozadinsko osvjetljenje, što znači malo veću potrošnju struje, deblje kućište ali i bolju homogenost (boje su ravnomjerne, bez izbijanja svjetlosti).

Ne preporučamo EX600 model, jer nema 100 Hz procesor. Zauzvrat prvi nudi EDGE LED osvjetljenje, čija je glavna prednost – marketing i tanje kućište na stranu – cca 30% manja potrošnja struje. No to dolazi uz cijenu lošije homogenosti.

Raduje što USB player vrti HD MKV i većinu DivX filmova, s našim titlovima naravno…

EX700 je korak više po opremi, pa nudi mrežu i opcijski WiFi (putem USB donglea), te IPTV mogućnost. No, kvaliteta slike nije bolja od EX500 modela.

Sony HX serija

Tražite li prvenstveno kvalitetu slike, Sony je za vas namijenio HX seriju.

Ljestvica kreće s HX700, kojI jedini korist CCFL, dakle flourescentne lampe za osvjetljenje, i jedini u seriji nije 3D Ready. No, to je best buy model, posebice ukoliko vas ne zanima 3D. Izvrstan 200 Hz Motion Flow procesor, Bravia Engine 3, ugrađena mreža te opcija WiFi donglea u kombinaciji s najnižom cijenom, te izvrsnom homogenošću jedan je od ponajboljizah, ako ne i najbolji klasični LCD televizor na tržištu. Da, ima bolju sliku od HX800 modela koji ima slabiju homogenost, dinamički EDGE LED i nešto napredniji Motion Flow Pro 200 (u praksi, razlike su gotovo nevidljive).

No, želite li 3D mogućnost HX800 je dobar odabir. Kako se radi o 3D Ready modelu morat ćete kupiti naočale (sasvim uobičajeno) ali i prijemnik za iste (to još jedino Philips traži…) koji strši van gabarita televizora, i kvari izgled… Ipak, Sony ima sjajan 3D, i ponajbolje naočale koje minimalno zatamnjuju sliku, te su stoga dobre i za gledanje 3D po danu (gdje 3D plazme gube bitku).

Imate li novaca, priuštite si HX900, koji je možda i najbolji televizor kojeg danas možete kupiti. Jedini dolazi s Motion Flow Pro 400 procesorom, koji između slika ubacuje crni ekran pa je odziv fantastičan, a rezultati ponajbolji među LCD konkurencijom. No glavnu razliku u kvaliteti slike donosi Direct LED s lokalnim zatamnjenjem (Sony to naziva Intelligence Dynamic LED) čime crna postaje apsolutno crna, a kontrast praktično beskonačan.

Sony je ugradio i najnapredniji filtar za ekran, OptiContrast (ima ga još jedino LX900) koji smanjuje refleksije i dodatno pridonosi kvaliteti kontrasta i boja.

Zadnje, ali ne i najmanje važno – HX900 ima najbolju 3D sliku među svim LCD konkurentima.

Ipak, nije sve savršeno: WiFi, 3D predajnik i 3D naočale morate dokupiti, a ne moramo spominjati da je cijena i bez toga paprena.

Sony NX serija

Sony NX700

Dosadašnji modeli serije 700 nisu imali 3D, no u dolasku je NX710 i NX810 koji su 3D Ready. No, ne patite li za 3D trenutno je na akciji NX700 po izvrsnoj cijeni od 7.000 kuna. Fantastičan Monolith dizajn koji nudi mogućnost opcijskog stalka, i općenito dobra kvaliteta slike (svi su EDGE LED modeli) imaju zapravo samo jedan nedostatak; osrednju homogenost.

Sony LX serija

Sony Bravia LX900

Sony Bravia LX900 kombinacija je atraktivnog dizajna, izvrsne kvalitete slike (ali ne kao kod HX900 modela…) i izvrsne opremljenosti. Procesiranje slike je identično kao kod HX900 serije, no ovdje su u cijenu uključeni i dva para 3D naočala – dakle, ovo je pravi 3D televizor.
Ipak, postoji jedan detalj koji čini HX900 vidljivo boljim televizorom: LX900 je EDGE LED, dakle ima problema s homogenošću te nudi vidljivo slabiji kontrast. Stoga, niste li 3D zaljubljenik, naš je odabir ipak  HX900.

[box type=”info”]Iako je HX900 ponajbolji LCD TV na tržištu mnogima je nedostupan. U tom sluačju preporučano HX700. Iako ima „staro“ CCFL osvjetljenje, nudi izvrsnu kvalitetu slike, ali požurite – model izlazi iz ponude. Tražite li još jeftiniji televizor, NX700 na akciji je sjajna prilika, a preporuke u EX seriji odlaze EX500 modelu – prvi Sony sa 100 Hz procesorom, kojeg autor ovih redaka smatra obveznom opremom svakog novog televizora…[/box]

Najčitanije