Banner

Kupnja jeftinijih pametnih telefona – vodič i savjeti

Svi željeli imati pametni telefon s najnaprednijim tehnologijama, lijepog kvalitetnog zaslona i izrađen od izvrsnih materijala, ali financijske prepreke čine svoje. Imate li skromniji budžet na što bi trebali obratiti pozornost prije konačne odluke za kupnju?
Kupnja na drugim tržištima 

Kupnja jeftinih pametnih  telefona u kineskim web trgovinama ili  web preprodavača je primamljiva jer imaju veliki izbor uređaja, konkurentne cijene. Ali   kupujete samo ako ste iskusniji korisnik. Zašto? Stigne li vam uređaj s krivim firmwareom, bez GooglePlay servisa i sl. trebati će te sami odraditi root, izvršiti nadogradnju na neku međunarodnu inačicu firmweara i/ili instalirati Google servise kako bi mogli rabiti uređaj na način na koji ste do sada navikli.

Ulazite li u skupinu manje iskusnijih korisnika teško će te sami to odraditi taj posao. Također platite PayPalom, kako bi mogli dobiti povrat novca ako vam uređaj nikad ne dođe na kućnu adresu. Mnogi prodavači su se osigurali od odgovornosti tako da ona prestaje onog trenutka kada predaju uređaj dostavnoj službi.

Best-budget-Dec2015-970-80

Ukratko, ako ste iskusniji korisnik kupite slobodno neki model kineskih poznatih brendova umjesto uglednog proizvođača s manje superiornim specifikacijama. Niste li iskusni korisnik, kupite neki od Lenovo, Meizu, Huawei i sl. modela jer imaju službene distributere u Hrvatskoj, time servisnu i korisničku podršku.

Dodatne savjete za kupnju možete pročitati ovdje.

Ne kupujte uređaje starije od dvije godine ako ne morate

Za razliku od namještaja, automobila, motocikala ili umjetničkih predmeta, zastarjela elektronika gubi na vrijednosti i upotrebljivosti. Ne kupujte uređaj stariji od dvije godine. Softver postaje sve više hardverski zahtjevniji ali i web stranice da ne govorimo o igrama. Bolje je kupiti novi jeftiniji model nego star i skup. Ovim prijedlogom možete se ali ne morate složiti s nama 😉

smartphones_pile

Minimalne prihvatljive specifikacije

 

Jeftini pametni telefoni puni su kompromisa. Unaprijed odredite što su vam prioriteti: komunikacija, kamera, zaslon, dizajn, jaka baterija itd. Ako vam je bitna kamera teško će te naći dobre kvalitete u ovom cjenovnom rangu.

Ekrani: U pogledu jeftinih uređaja treba obratiti pozornost na ekrane. Često nemaju nikakvu zaštitu od ogrebotina i umjesto stakla znaju bit izrađeni od plastike. Ako vaš odabrani model ima stakleni zaslon bez zaštite svakako računajte na kupnju zaštitne folije, osobito kupujete li uređaj za dijete. S obzirom na vrstu matrice, IPS je dobar, super AMOLED odličan. Ali ako je matrica  TN tipa budite sigurni da će kvaliteta prikaza padati na najmanje odstupanje pogleda sa strane na ekran. Isto tako preskočite modele koji nemaju senzor za automatsku regulaciju svjetline. Frustrirati će vas stalno povećavati/smanjivati razinu svjetla ručno.

Rezolucija: Što je veća, to bolje. Izbjegavajte skromne rezolucije jer prikaz će izgledati kao na najlošijem TV-u. Imajte na umu da najviše pri upotrebi pametnog telefona upravo gledate na zaslon. Za 5 inčne ekrane minimum bi trebala biti 960 x 540 piksela, dok dobra 1280×720 piksela. Za 4,5-inčne zaslone 800 x 480 je tolerantna.

Mid range smartphones 2015
Procesor: Zaboravite na dvojezgrene procesore iako usporedba čipseta se ne temelji samo na broju jezgri ili njihovom taktu. Rad čipseta ovisi o mnogim drugim faktorima, kao što arhitektura, GPU, periferni kontroleri itd. Na primjer, Snapdragon 400 SoC ima ARM Cortex A-7 jezgre podržane s Adreno GPU 305/306. MediaTek čipseti se obično isporučuju s Cortex A7 i Mali 400MP (općenito) GPU. U praksi se pokazalo da Adreno 305 obavlja bolje svoj posao nego Mali 400MP.

Memorija: Modeli s 1 GB radne memorije za Android su unaprijed osuđeni na puževe brzine pokretanja aplikacija i kretanje kroz sučelje. Nećete bit sretni s radom već za manje od mjesec dana. Za Windows Phone je druga priča. Minimalni kapacitet interne memorije treba bi bit 8 GB ali proširivih MikroSD karticom jer aplikacije i igre mogu nevjerojatno puno pojesti kapaciteta memorije.  16 GB je sasvim u redu.

Operacijski sustav: Danas kupiti Android koji radi na manjim inačicama od 4,4 KitKat nema smisla osim ako ga ne mislite rootati. Starije inačice ne mogu podržati sve aplikacije koje želite instalirati. Najpametniji odabir bio bi model s Android 5.0 inačicom softvera. Kupite li uređaj s Windows Phone 8.1 to bi bilo sasvim u redu.

best-budget-smartphones-2014-0

Baterija manjeg kapaciteta od 1900 mAh za na primjer, model s 5-inčnim zaslonom, nije dobar pokazatelj.

Kamere: Najveći kompromis na koji možete pristati su kamere od 8 MP za glavnu kameru i 2 MP prednju kako bi mogli snimati fotografije prihvatljive za objavljivanje na društvenim mrežama ili slanje IM.

Podrška za 4G mreže kod jeftinih modela sve je učestalija.Ima li vaš odabrani uređaj podršku za LTE to je samo jedan lijep bonus, ali nikako nije specifikacija bez koje se ne može.

Kupnja jeftinjih pametnih telefona - savjeti 5

Jednom kupljen uređaj ne možete vratiti

I na kraju jednom kupljen uređaj ako vam se ne sviđa ne možete zamijeniti ili vratiti.

Ne postoji zakonska obveza trgovca da zamjeni proizvod, osim ako je proizvod neispravan. Trgovac može, djelujući u skladu s dobrom poslovnom praksom, udovoljiti želji potrošača i zamijeniti ispravan proizvod. Raspitajte se unaprijed kakva je poslovna praksa trgovca po tom pitanju. (To se ne odnosi na proizvode kupljene izvan poslovnih prostorija trgovca i ugovore sklopljene na daljinu, na koje se odnose posebne zakonske odredbe.)

 

 

Najčitanije