Banner
RISE Vertiv

Vertiv se pridružuje RISE partnerskom programu za razvoj održivih tehnologija podatkovnih centara

Ova strateška suradnja će pomoći u razvoju održivih rješenja poput rekuperacije topline podatkovnih centara ili alternativnih izvora energije

Vertiv (NYSE: VRT), globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja sa zadovoljstvom je objavio novo partnerstvo s RISE istraživačkim institutom u Švedskoj, vodećim istraživačkim institutom te inovacijskim partnerom. Vertiv se pridružuje programu za tehnologije podatkovnih centara na platinum razini, uz bok s osnivačkim partnerima kao što su Facebook, Ericsson, Vattenfall, ABB, LTU te Norrbotten region.

Istraživanja na području podatkovnih centara koje provodi RISE bazirana su u gradu Luleå u Švedskoj. RISE je pod vlasništvom švedske države s potporom od strane EU fondova. U suradnji sa sveučilištima, industrijom te javnim sektorom, RISE provodi industrijska istraživanja i stvara inovacije, s općim ciljem podrške održivom rastu i jačanjem konkurentnosti industrije i njezine obnove.

Kroz partnerstvo s RISE institutom, Vertiv će posebno podržati Infrastructure and Cloud istraživanje & testiranje Environment (ICE), koji su testna platforma za podatkovne centre omogućujući  pristup rezultatima studija i stručnjaka, kao i publikacijama i demonstracijama RISE instituta te angažman u malim istraživanjima i razvojnim studijama.

Ključna vrijednost koja se isporučuje partnerima putem suradnje je testno okruženje velikih razmjera s modulima podatkovnih centara, opremom za simuliranje termalnih uvjeta podatkovnog centra (climate and heat boxes), aerodinamičkih tunela, testnim stanicama za edge podatkovne centre i hlađenje fluidom, kao i mogućnost dovođenja simulacija i koncepata do točke implementiranih demonstracija te testiranja prikupljanja i analize podataka.

„RISE svojim djelovanjem demonstrira tehnološko vodstvo na području primijenjenih istraživanja, što ih čini savršenim partnerom za nas u tvrtki Vertiv. To će nam pomoći da predvodimo razvoj industrije u novu eru održivih velikih cloud podatkovnih centara, enterprise i edge primjena“, izjavio je Stephen Liang, CTO tvrtke Vertiv.

„RISE igra vodeću ulogu u poticanju održivosti diljem Europe, zbog čega je Vertiv u idealnom položaju da omogući napredna inženjerska rješenja za industriju podatkovnih centara i šire. Podatkovni centri predstavljaju kritični dio digitalne infrastrukture. Učinkovitost i održivost su snažan prioritet unutar ove industrije koji postaje sve važniji. Nove tehnologije, sistemska rješenja i komponente potrebno je prvo osmisliti, razviti, testirati i verificirati prije nego budu dostupni na tržištu. Vidimo da će naše partnerstvo s RISE institutom biti velik dio toga“, dodao je Giordano Albertazzi, predsjednik Vertiva za regiju EMEA.

Vertiv također podržava višestruke inicijative RISE instituta na području rekuperacije topline koja se stvara kao odbačeni proizvod podatkovnih centara u različitim primjenama, kao što su mealworms i vertikalna poljoprivreda, sušenje biomase ili daljinski toplinski sustavi s nedavnom studijom izvodljivosti koja ima za cilj postizanje temperature dovedene vode  od 90 do 95 °C za daljinsko grijanje. Dodatni projekti u sklopu suradnje tvrtke Vertiv i RISE instituta uključuju istraživanja balansiranja opterećenja, procjene ukupnog životnog ciklusa podatkovnih centara i njihovih komponenti, homomorfne enkripcije strojnog učenja, autonomne digitalne infrastrukture te sustava samostalnog otklanjanja problema, gorivih ćelija, digitalnih brojača ugljika za krajnje korisnike te novih metoda hlađenja i sustava upravljanja topline koji podržavaju rekuperaciju topline i kružno gospodarstvo.

„Želimo se još više približiti industrijskim potrebama, gdje partnerstvo pomaže u dijalogu i izravnoj bilateralnoj suradnji. Na ovaj način možemo nastaviti razvijati naše misaono vodstvo zajedno s našim partnerima“, istaknuo je Tor Björn Minde, direktor ICE odjela podatkovnih centara u RISE institutu.

Suradnja s RISE institutom posljednja je u nizu takvih napredaka tvrtke Vertiv za promociju održivosti i širem okolišnom, društvenom i upravljačkom (ESG) području. Vertiv je član Saveza za održivu digitalnu infrastrukturu (SDIA) i Europskom udruženju podatkovnih centara (EUDCA), a ujedno i doprinosu Paktu o klimatskoj neutralnosti podatkovnih centara kako bi se ispunio cilj Europske komisije za klimatskim neutralnim podatkovnim centrima do 2030. godine. Vertiv i RISE također su članovi tehnološkog konzorcija E2P2 za razvoj gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za podatkovne centre.

Da bi ste saznali više o prednosti cilju održivosti tvrtke Vertiv, posjetite Vertiv.com/Sustainability-EMEA.

Najčitanije