Banner
Samsungs ‘AI for All Vision Unveiled at CES 2024 dl3

Tvrtka Samsung predstavila „AI za sve“ viziju na CES 2024 sajmu

Samsung uvodi strategiju primjene AI tehnologije za sigurnije, inkluzivnije i energetski učinkovitije korištenje povezanih uređaja

Tvrtka Samsung predstavila je svoju viziju o tome kako će umjetna inteligencija (AI) omogućiti ljudima da doživljavaju svoje uređaje intuitivnije i praktičnije nego ikad prije. Predstavljajući ove ideje na konferenciji za medije na CES® 2024 sajmu, Samsung se udružio s ključnim partnerima kako bi predstavio tehnologiju iza ove vizije te kako novi proizvodi i usluge koriste mogućnosti umjetne inteligencije kako bi korisnicima olakšali život.

Samsungs ‘AI for All Vision Unveiled at CES 2024 dl3

Jong-Hee (JH) Han, potpredsjednik, izvršni direktor i voditelj odjela za korisničko iskustvo (DX) tvrtke Samsung, otvorio je konferenciju za medije opisujući kako će umjetna inteligencija omogućiti povezanim tehnologijama poboljšanje svakodnevnog života ljudi, a da pritom ostanu neprimjetne. Predstavljena strategija usredotočena je na ulogu umjetne inteligencije u poboljšanju jednostavnih i korisnih povezanih iskustava. Tijekom konferencije za medije, Samsung je predstavio niz proizvoda i usluga koji pomažu u postizanju ovih ciljeva.

Pojavom umjetne inteligencije, pametnija, unaprjeđena iskustva će redefinirati način na koji živimo”, istaknuo je Han. „Široki portfelj inovativnih Samsung uređaja, zajedno s težnjom prema otvorenoj suradnji, pomoći će donijeti umjetnu inteligenciju i hiperpovezanost svima.

Vizualni zasloni i digitalni uređaji unaprjeđeni umjetnom inteligencijom donose nova iskustva u domove korisnika

Tijekom CES konferencije za medije, Jonathan Gabrio, voditelj Centra za povezana iskustva u Samsung Electronics America, opisao je načine na koje AI tehnologija transformira korištenje proizvoda vizualnih zaslona i digitalnih uređaja. Primjerice, Samsung Neo QLED 8K QN900D se ponosi ugrađenim AI procesorom, NQ8 AI Gen 3, opremljenim AI neuronskom mrežom osam puta većom i dvaput bržim NPU-om u usporedbi s prethodnim modelom. Zahvaljujući procesoru NQ8 AI Gen3, Samsung Neo QLED 8K automatski unaprjeđuje sadržaj niske razlučivosti kako bi korisnicima pružio doživljaj gledanja u 8K kvaliteti i pojačava oštrinu brzo pokretnih slika putem AI Motion Enhancer Pro. Samsung Neo QLED 8K također ima Active Voice Amplifier Pro, koji analizira glas i pozadinsku buku pomoću umjetne inteligencije kako bi optimizirao iskustvo slušanja televizije, omogućujući korisnicima uživanje u različitim sadržajima kao da su u prvom redu stadiona ili kino dvorane. Samsung Neo QLED 8K također donosi Tizen OS Home, koji nudi najnovije aplikacije, usluge, personalizirani sadržaj i preporuke usluga kako bi korisnicima unaprijedio iskustvo zabave.

Što se tiče korisnika s različitim potrebama, Samsung također pruža inovativne značajke pristupačnosti. Značajka znakovnog jezika u Samsung Neo QLED televizoru može se jednostavno kontrolirati gestama za osobe s oštećenjem sluha, a značajka zvučnih titlova pretvara tekstualne titlove u glasovne u stvarnom vremenu za slabovidne osobe.

Osim toga, Samsung predstavlja The Premiere 8K projektor sa zaslonom od 150 inča te prvom bežičnom 8K prijenosnom funkcijom za projektor na svijetu. S The Premiere 8K, korisnici će moći uživati u vizualnom iskustvu u punom razmjeru poput onog u kinu, iz udobnosti vlastitog doma.

 

Samsung je također predstavio Music Frame, zvučnik s prilagodljivim dizajnom koji se besprijekorno integrira u domove korisnika. Putem Q-Symphony, Music Frame se sinkronizira sa Samsung televizorima i Soundbar zvučnicima, donoseći obogaćeni bas i prostorni zvuk dvostrukih ugrađenih zvučnika u dom korisnika uz minimalni napor.

Samsung je također napravio značajna poboljšanja na kuglastom AI robotu Ballie, koji je prvi put predstavljen na sajmu CES 2020. Ballie se sada razvio u AI suputnika sposobnog za interakciju s drugim pametnim uređajima kako bi pružao prilagođene usluge, poput obavljanja svakodnevnih zadataka ili projiciranja slika i videozapisa na zidove kako bi korisnici mogli pregledavati ključne informacije za svoj svakodnevni život, poput vremenske prognoze ili drugih relevantnih sadržaja, gdje god se nalazili.

Kako bi poboljšao iskustva kuhinje i hrane, Samsung predstavlja Bespoke hladnjak s četverostrukim francuskim vratima s AI Family Hub™ . Ovaj hladnjak ima ekran od 32 inča s novom AI Vision Inside značajkom, koji pomoću unutarnje kamere prepoznaje do 33 različite vrste hrane koje se spremaju u hladnjak te predlaže recepte koristeći te sastojke. Korisnici mogu postaviti datum uporabe za prehrambene proizvode na ekranu Bespoke hladnjak s četverostrukim francuskim vratima s AI Family Hub™, što omogućuje hladnjaku slanje obavijesti kada se postavljeni datum približava. Pomažući u uštedi novca smanjenjem otpada hrane, ove AI značajke omogućujući ekološki prihvatljiviji način života. Anyplace Induction ploča za kuhanje dovodi AI povezivost korak dalje, jer se recepti spremljeni na Samsung Food mogu dijeliti na 7-inčnom zaslonu ploče za kuhanje kako bi korisnici lako pratili tijek kuhanja.

Samsung AI for All Vision at CES 2024 dl6

 

Samsung AI tehnologija proširuje se i na uređaje izvan kuhinje. Novi Bespoke AI Laundry Combo™ – uređaj koji kombinira perilicu i sušilicu u jednom – donosi AI Hub , 7-inčni LCD zaslon koji djeluje kao intuitivno kontrolno središte brige o čistoći rublja, omogućujući korisnicima jednostavno iskustvo pranja i sušenja. Personalizira pranje i sušenje pamteći navike korisnika i koristeći strojno učenje za sugeriranje ciklusa. U međuvremenu, nadolazeći robotski usisavač i čistač podova tvrtke Samsung, Bespoke Jet Bot Combo™ , koristi AI tehnologiju kako bi pružio praktičnije i učinkovitije iskustvo čišćenja. S unaprjeđenim prepoznavanjem objekata moći će razlikovati više objekata, kao i detektirati mrlje i prostorije . Bespoke Jet Bot Combo™ također prepoznaje vrstu poda, zajedno s duljinom tepiha, i prilagođava svoje postavke sukladno tome.

Samsung predstavlja Galaxy Book4 kao dosad najprilagođeniju AI seriju prijenosnih računala

Samsung je podizao standarde mogućnosti PC uređaja, surađujući s Microsoftom u stvaranju novih, besprijekorno povezanih iskustva. Sada se ta iskustva unaprjeđuju novim značajkama povezivosti koje čine seriju Galaxy Book4 pametnijom i prilagodljivijom, potvrđujući predanost tvrtke Samsung i Microsofta pružanju najboljeg mogućeg PC iskustva.

Korištenjem inteligentnih i intuitivnih AI sposobnosti, Microsoft Copilot povezuje seriju Galaxy Book4 sa Samsung Galaxy pametnim telefonom kako bi ih besprijekorno integrirao, stvarajući dojam jednog uređaja. Microsoft Copilot može pronaći, pročitati ili sažeti tekstualne poruke s korisnikova Galaxy pametnog telefona te čak automatski stvarati i slati poruke umjesto korisnika izravno s računala. Bez potrebe da se uključi pametni telefon i otvara svaka pojedinačna aplikacija, serija Galaxy Book4 može brže i pametnije pristupiti funkcijama i informacijama pametnog telefona.

Samsung AI for All Vision at CES 2024 dl7

Galaxy Book4 serija sada može pretvoriti snažnu kameru Samsung Galaxy pametnih telefona u web kameru za računalo, koristeći je za video pozive na virtualnim konferencijskim aplikacijama. Korisnici mogu slobodno prelaziti između prednje i stražnje kamere jednim klikom na svom računalu, a nudi i razne značajke s Galaxy pametnih telefona – uključujući Background Blur i Auto Framing značajku – koje pomažu u fokusiranju slike govornika u bilo kojem okruženju.

Kroz kontinuiranu blisku suradnju tvrtke Samsung i Microsofta, na seriji Galaxy Book4 će i dalje biti omogućene inteligentne značajke, a navedene povezivosti bit će dostupne od ožujka.

Osim toga, seriju Galaxy Book4 možete povezati s drugim Galaxy uređajima osim pametnih telefona. Tab S9 Ultra može se koristiti kao dodatni PC monitor, a korisnici mogu uživati u kristalno čistom zvuku sa smanjenom latencijom kada je računalo povezano s Galaxy Buds2 Pro. Sa svim ovim mogućnostima i još mnogo toga, Galaxy Book4 serija dizajnirana je kako bi pružila najbolje moguće PC iskustvo.

Bolja povezanost korisnika i uređaja kroz prostornu inteligenciju

Jaeyeon Jung, izvršna potpredsjednica i voditeljica SmartThings odjela, istaknula je uzbudljive nove načine na koje AI tehnologija utječe na odnos između korisnika i njihovih uređaja, uključujući viziju tvrtke Samsung za SmartThings: Što više Samsung uređaja korisnik koristi, to su uređaji pametniji i mogu bolje razumjeti i podržati svakodnevni život.

Prostorna inteligencija ključna je za ostvarivanje ove vizije, pomažući uređajima da razumiju prostor i rutine korisnika, čime se omogućuje personalizirano iskustvo upravljanja domom. SmartThings koristi LiDAR na povezanim uređajima poput robotskih usisavača kako bi stvorio digitalne planove podova, kako bi korisnici mogli lako provjeravati status i lokaciju svih svojih uređaja. U ožujku će SmartThings predstaviti nadograđeni 3D prikaz karte za još detaljnije iskustvo na Samsung pametnim telefonima i televizorima. Osim toga, jednostavan QR kod omogućuje korisnicima dodavanje obitelji i prijateljima u svoj SmartThings ekosustav, tako da svaki član kućanstva može stvoriti vlastite rutine.

Samsung AI for All Vision at CES 2024 dl8

Korištenjem pametnih senzora i umjetne inteligencije, SmartThings će moći detektirati neobične okolnosti, poput pada, i slati obavijesti zadanim korisnicima . Također, zahvaljujući Galaxy SmartTag2, korisnici mogu pratiti aktivnosti svojih kućnih ljubimaca i digitalno pohraniti identifikacijske informacije pričvršćivanjem uređaja na ogrlicu ljubimca .

Jung je također istaknula kako Bixby glasovni asistent omogućuje da pametni domovi postanu dinamičniji s poboljšanim AI sposobnostima. Bixby sada može automatski usmjeravati naredbe prema najprikladnijim uređajima na temelju razumijevanja lokacije i aktivnosti korisnika. Ključne tehnologije poput Multi Device Wakeup u kombinaciji sa zajedničkim protokolom komunikacije, omogućuju Bixbyju da sluša naredbe sa svim uređajima u prostoriji, a zatim izvršava traženu radnju samo na najrelevantnijem uređaju. Dakle, ako je korisnik u kuhinji i gleda video recept na svom Family Hub™, može povikati: „Hej, Bixby! Pusti glazbu!“ i u tom trenutku će glazba svirati s pametnog zvučnika korisnika, ali video recept će nastaviti reproducirati na Family Hub™-u, bez prekida.

Televizor, uz uslugu Samsung Daily+, sve više će postajati središnji centar za veći dio ovih funkcionalnosti pametnog doma, pružajući pritom pristup raznim dodatnim uslugama. To uključuje video pozive putem ConnecTime, usluge video veterinarskog savjetovanja i Workout Tracker – putem kojeg se podaci o vježbanju mogu prenijeti na Samsung pametne satove. Samsung je također najavio novu uslugu Samsung Now+, koja prikazuje korisne informacije o domu korisnika, poput vremena ili prijenosa videozapisa sigurnosne kamere kućnog sigurnosnog sustava, a da televizor nije ni upaljen. Kao i kod značajki SmartThings, korisnici mogu pristupiti ovim informacijama i putem glasovnih naredbi.

Povezivanje doma i automobila pomoću Home-to-Car mogućnosti

Tvrtka Samsung je također najavila razvoje u automobilskoj industriji, počevši s partnerstvom s Hyundai Motor Group. Samsung i Hyundai potpisali su memorandum o razumijevanju (MOU), koji je najavljen uoči CES 2024 sajma. Prema sporazumu, korisnici će imati pristup Home-to-Car i Car-to-Home uslugama zahvaljujući povezivosti SmartThings. Haeyoung Kwon, voditelj Razvojnog centra za zabavnu elektroniku i izvršni direktor SDV odjela u Hyundai Motor Group, dao je izjave o partnerstvu.

Korištenjem Hyundai Motor Group vozila s definiranim softverom, SmartThings će putem aplikacije surađivati s vozilima Hyundai, Kia i Genesis”, rekao je Kwon. „Svi mi u Hyundai Motor Group cijenimo naše partnerstvo s tvrtkom Samsung i uzbuđeni smo zbog novih značajki koje donosimo u naša vozila kroz pametniju povezanost.

Samsung AI for All Vision at CES 2024 dl9

Kroz SmartThings, korisnici će moći koristiti glasovne naredbe za daljinsko obavljanje funkcija u svom automobilu, poput zagrijavanja unaprijed ili otvaranja i zatvaranja prozora. Povezanost SmartThings radi i u drugom smjeru, gdje korisnici mogu kontrolirati funkcije doma iz svog vozila. Korisnici će moći automatski otvarati i zatvarati garažna vrata na temelju lokacije automobila, kao i regulirati temperaturu u domu. Sve ove radnje mogu se izvršavati putem glasovnih naredbi.

Osim toga, Samsung je dodatno produbio dugotrajno partnerstvo s tvrtkom HARMAN-om kako bi poboljšao način na koji korisnici doživljavaju vožnju. Michelle Gattuso, potpredsjednica upravljanja proizvodima u HARMAN-u, istaknula je suradnju tvrtki u izgradnji novih tehnologija koje poboljšavaju doživljaj vožnje.

Vodeća uloga tvrtke Samsung u potrošačkoj tehnologiji – zajedno s automobilskim stručnjakom tvrtke HARMAN – otvorila je vrata revolucionarnim iskustvima poput HARMAN Ready Care, Ready Vision i Ready Display”, rekla je Gattuso. „Ali sada, suradnja s tvrtkom Samsungom postaje još integriranija. Samsung i HARMAN usko surađuju kako bi donijeli još značajnija iskustva u cijeli unutarnji ekosustav automobila.

HARMAN-ov Ready Care, koji se fokusira na sigurnost vozača, koristi tehnike dubokog učenja neuronskih mreža za praćenje pokreta vozača i kognitivne budnosti te može pružiti personalizirane podsjetnike i upozorenja. Osim toga, Ready Care sada može identificirati jesu li putnici odrasli ili djeca te prilagoditi postavke aktivacije zračnog jastuka sukladno tome.

Štoviše, Ready Vision donosi intuitivni prikaz izravno na vjetrobran – zahvaljujući proširenoj stvarnosti – u vidnom polju vozača, baš kada im je potrebno. Na primjer, vozači imaju pristup karti koja se ažurira prema rutama u stvarnom vremenu, kao i preporukama za najbržu rutu ili lokacije zaustavljanja za odmor. Još jedan HARMAN proizvod, Ready Upgrade, omogućuje proizvođačima automobila često ažuriranje hardvera i softvera njihovih vozila. To održava vozila relevantnima, modernima i učinkovitima tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Samsung se usredotočuje na sigurnost i privatnost na svim uređajima

U budućnosti duboko povezanih uređaja potpomognutih umjetnom inteligencijom, Samsung prepoznaje da su sigurnost i privatnost od najveće važnosti. Shin Baik iz tima za sigurnost Mobile eXperience naglasio je sigurnosna rješenja tvrtke kao temelj za hiperpovezano doba.

Jedno od takvih rješenja je Samsung Knox Matrix, koji sada pruža end-to-end kriptiranje na mnogim Samsung Galaxy pametnim telefonima i pametnim televizorima. Tehnologija omogućuje uređajima da međusobno prate i identificiraju te izoliraju sigurnosne prijetnje. Knox Vault, koji pomaže čuvati korisničke podatke na nekim od najpopularnijih Samsung uređaja, proširen je kako bi obuhvatio više uređaja povezanih putem SmartThings, poput Samsung Neo QLED 8K televizora. Osim toga, partnerstva tvrtke Samsung s vodećim tehnološkim tvrtkama omogućuju korisnicima doživljavanje sigurnosti i privatnosti na način prilagođen njihovim specifičnim potrebama.

Tvrtka Samsung ostvaruje napretke u održivim materijalima, upravljanju energijom i dostupnosti

Inhee Chung, potpredsjednica Samsung centra za društveno odgovorno poslovanje, istaknula je planove tvrtke Samsung za uspostavu kružnog gospodarstva. Kao dio tih planova, Samsung sve više uključuje reciklirane materijale u svoje proizvode – uključujući reciklirani plastiku dobivenu iz odbačenih ribarskih mreža u Galaxy uređajima , reciklirani plastiku u televizorima i reciklirani aluminij u Bespoke hladnjacima . Osim toga, Certified ReNewed program – dostupan u SAD-u i odabranim europskim zemljama – nudi povoljne obnovljene telefone, dok Galaxy Upcycling omogućuje korisnicima da ponovno koriste ili prenamijene svoje stare telefone na kreativan način. Tvrtka planira proširiti recikliranje i ponovno korištenje recikliranog materijala.

Što se tiče načina na koji tehnologija tvrtke Samsung pridonosi naporima o održivosti, tvrtka koristi umjetnu inteligenciju kako bi upotrebu svojih proizvoda učinila energetski učinkovitijom putem značajki poput SmartThings AI Energy Mode, koji automatski optimizira potrošnju energije kako bi korisnicima pomogao u uštedi električne energije. Ove značajke su još jedan primjer kako će AI tehnologija ne samo olakšati živote, već omogućiti korisnicima da žive na način koji je ekološki i ekonomski odgovoran.

Samsung AI for All Vision at CES 2024 dl10

Zahvaljujući novoj suradnji s Teslom, SmartThings Energy postaje još korisniji, kako unutar kuće, tako i izvan nje. Suradnja je integrirala SmartThings Energy s Tesla proizvodima, uključujući električna vozila (EV), Powerwall kućnom baterijom, Solar Inverter i Wall Connector EV rješenjem za punjenje električnih vozila. Još jedna prednost je da korisnici SmartThings Energy mogu iskoristiti Powerwall Storm Watch funkciju iz Tesla aplikacije, koja označava nepogodno vrijeme putem SmartThings na Tesla aplikaciji te na povezanim Samsung televizorima i pametnim telefonima. SmartThings također može pomoći korisnicima da se pripreme za prekide napajanja aktiviranjem AI Energy Mode kako bi produljili vrijeme korištenja rezervne energije pohranjene u njihovim Tesla Powerwall baterijama.

Samsung dodaje nove značajke za povećanje dostupnosti uređaja, poput digitalnih uređaja koji reagiraju na geste bez dodira. Dodatno, pametni telefoni pružaju automatski generirane titlove tijekom poziva, a televizori i zasloni nude novu, AI omogućenu značajku pretvaranja teksta u govor koja pretvara titlove u izgovoreni zvuk. Kako bi dodatno pomogli slabovidnim osobama, Relumino Together je novi način gledanja na Samsung televizorima koji omogućuje korisnicima svih sposobnosti da gledaju TV zajedno, sa ili bez vizualnih prilagodbi. Sada svatko može istovremeno uživati u kućnoj zabavi.

O tvrtki Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost transformirajućim idejama i tehnologijama. Tvrtka redefinira svijet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, kućanskih uređaja, mrežnih sustava i memorije, LSI sustava, lijevanih i LED rješenja te pruža potpuno povezano iskustvo kroz svoj SmartThings ekosustav i otvorenu suradnju s partnerima. Za najnovije vijesti posjetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com.

Najčitanije