Banner
Renault Grand Scenic 16

TEST Android Auto, Apple CarPlay i Apple Music u Renault Grand Scenicu

Renault Grand Scenic koristi R-Link 2 multimedijski sustav putem kojeg smo na 8,7 inča dijagonale ekrana isprobali dodatne mogućnosti

Iako služeno nije dostupan u Hrvatskoj, Android Auto smo spojili na multimedijski sustav Renaulta Grand Scenic. Uslijedilo je i spajanje iPhone telefona i Apple CarPlay aplikacije, a zatim i Apple Music usluge. Sve smo isprobali u Renaultu Grand Scenic s opremom Initiale Paris.

U kabini se nudi mogućnost priključivanja čak četiri uređaja na punjenje (dva USB ulaza namijenjena su putnicima straga, ako i 12-voltna utičnica). Prednja sjedala imaju i grijanje, podešavanje u lumbalnom dijelu te masažu koja se ugodno koristi u tri različita načina i pet različitih brzina same masaže.

Na ekranu Grand Scenica se mogu postavljati mali i veći prozori, a kao na klasičnom tabletu tako se i na ovom ekranu može postaviti više različitih početnih ekrana, što je zgodno ako vozilo koristi više osoba.

Android Auto

Android Auto u Renault Grand Scenic 11

Aplikacija Android Auto se vrlo lako može instalirati na Android pametni telefon: dovoljno je u internetskom pretraživaču upisati www.apkmirror.com te potražiti Android Auto i preuzeti najnoviju verziju.

Spajanjem pametnog telefona i automobila na ekranu se pojavljuje potpuno novo sučelje, bitno drugačije od onog koje nudi R-Link 2 s velikim ikonama koje su vrlo praktične u vožnji. Dobit ćete samo dio funkcionalnosti pametnog telefona, ali samo ono što vam u stvarnosti i treba.

Google Karte nude klasično korištenje i pristup točkama od interesa, nudi se uživo praćenje stanja prometa kako bismo mogli izbjegavati prometnice označene crvenom bojom za gužvu. Mnogima će Waze biti zanimljiv zbog informacija koje nudi tijekom vožnje – upozorenje na prometne kamere, ali i mnoge informacije koje vozači međusobno dijele, poput upozorenja na gužve, upozorenja na policijske kontrole itd. I sami možete druge vozače obavijestiti o raznim situacijama.

Apple CarPlay

Apple CarPlay u Renault Grand Scenic 14

Appleovo sučelje CarPlay aplikacije, službeno dostupne u Hrvatskoj za korisnike Apple iPhone uređaja, nudi nešto vizualno ljepše sučelje, ali sa sličnim funkcionalnostima. Uz telefon, nudi se pristup glazbi pohranjenoj na samom iPhone telefonu, Kartama, porukama, podcastima, WhatsApp porukama te Deezer aplikaciji, koja predstavlja alternativu Apple Musicu, a dostupna je već godinama u Hrvatskoj.

Svim funkcionalnostima pristupa se putem glasa pa tako možemo pozvati telefonski kontakt, poslati poruku na određeni broj koristeći samo svoj glas. Dakle, nema potrebe za tipkanjem. Nudi se pristup točkama od interesa (POI) kako bismo što prije stigli do benzinske postaje, parkirališta, kafića…

Apple Music

Apple Music u Renault Grand Scenic 2

Apple Music nudi pristup do 60 milijuna pjesama, a tamo ćete pronaći i mnoge hrvatske naslove. Za slušanje se koristi podatkovni promet, ali je omiljene pjesme moguće i prethodno pohraniti u memoriju telefona kako ne biste trošili internetski promet na svojem telefonu.

Sama usluga je jednostavna za korištenje, za pretraživanje glazbenih naslova, a Apple nudi i pristup internetskoj radijskoj postaji Beats 1 putem koje se program prenosi u više od 100 zemalja svijeta, 24 sata na dan. Beats 1 je besplatan za korištenje, čak i ako ne plaćate pretplatu na Apple Music koja nakon probnog roka od šest mjeseci košta 44,99 kuna mjesečno, a glazbu odabiru mnogi poznati umjetnici.

Što sve od mogućnosti nudi multimedijski sustav R-Link 2 možete pročitati u detaljnom testu Renault Grand Scenic Initiale Paris čija je cijena do registracije 275.498 kuna.

U našem video filmu možete vidjeti kako izgleda spajanje pametnih telefona Android i Apple iPhone te korištenje usluge Apple Music:

Renault Grand Scenic 8

Renault Grand Scenic 9

Renault Grand Scenic 16

Renault Grand Scenic 13

Renault Grand Scenic 14

Renault Grand Scenic 22

Renault Grand Scenic 27

Najčitanije