Banner
tekst4sl1

Tesla za modele X,Y, i S smanjuje procjenu dometa

Tesla je malo uskladila procjene dometa za svoja tri modela električnih automobila. Radi se o manjoj iskazanoj kilometraži koju modeli mogu prijeći s jednim punjenjem.

Tesla je nedavno prilagodila procjene dometa za neke od svojih vozila, a te promjene su objavljene na njihovoj američkoj web stranici. Ove izmjene dometa odnose se na određene modele, uključujući Model Y Long Range i Performance modele, Model X Plaid i Model S Plaid. Iako ove promjene možda nisu radikalne, znače korak bliže realnosti u svijetu električnih vozila.

Xiaomi sklapa suradnju sa 14 prodajnih / servisnih zastupništva

Model Y Long Range, koji se ranije mogao pohvaliti dometa od 531 km, sada je smanjen na 499 km. Slično tome, Model Y Performance doživio je smanjenje dometa s 488 km na 459 km.

1 14

Sa stražnjim pogonom, Model Y ostaje nepromijenjen, zadržavajući obećavajućih 418 km dosega. Najveće smanjenje dometa zabilježeno je kod Teslinog Modela S Plaid, čiji je prethodni doseg od 637 km na standardnim kotačima od 19 inča smanjen za impresivnih 60 km, ostavljajući ga s novih 578 km dometa. Model X Plaid, s druge strane, bilježi minimalno smanjenje, sa 536 km na 525 km.

Xiaomi SU7 došao u Kineske trgovine

Pitanje koje se postavlja jest: zašto su se odlučili na ove promjene? Teslina povijest naglašavanja svojih procjena dometa nije nikakva tajna. Iako su proizvođači automobila u mogućnosti postići brojeve u EPA testovima s nježnim dodirivanjem papučice gasa i malom dozom sreće s vjetrom, Tesla je često zaostajala za svojim konkurentima u stvarnom svijetu.

2 14

EPA testiranje postavlja određene standarde, a proizvođači moraju biti oprezni s procjenama dometa kako bi zadovoljili očekivanja potrošača. Neki proizvođači čak namjerno podcjenjuju brojke kako bi izbjegli razočaranje vozača. No, Tesla je poznata po optimizmu u procjenama.

Tesla donosi Apple Podcast unutar Holiday 2023. ažuriranja

Vrijedi napomenuti da ove promjene trenutno ne utječu na Model 3, ali je pitanje hoće li Tesla proširiti ove izmjene na druge modele s obzirom na zajednički problem precjenjivanja dometa. Također, postavlja se pitanje hoće li se ova prilagodba odraziti i na Cybertruck, budući da je prvi test dometa ovog modela bio iznenađujuće nezadovoljavajuć.

3 9

Međutim, fokusiranje isključivo na brojke dometa može zasjeniti širu sliku. Važno je shvatiti da su specifikacije električnih vozila fluidne, a brojke se mogu prilagođavati kako bi bolje odražavale stvarne uvjete vožnje. Osim toga, testiranje u stvarnom svijetu otkriva kako se vozila ponašaju u različitim uvjetima, te kako vozači koriste vozila u praksi.

Tesla donosi očekivanu integraciju s Grok AI

Ključna poruka koju nam Teslina prilagodba dometa šalje jest da specifikacije električnih vozila nisu uklesane u kamen. Umjesto da budemo opsjednuti brojevima, trebali bismo se usredotočiti na praktičnu upotrebu vozila, efikasnost vožnje, te na daljnje širenje infrastrukture za punjenje.

4 8

U konačnici, cilj je stvaranje održive, učinkovite i praktične alternative konvencionalnim vozilima s unutarnjim izgaranjem.

VinFast na CES-u 2024: Vijetnamski automobilski div korača prema Američkom tržištu električnih vozila

Iako su ove promjene u procjenama dometa Tesle privukle pažnju, trebamo ih sagledati kao podsjetnik da su električna vozila i dalje u razvoju, te da će se njihove karakteristike i performanse vjerojatno mijenjati kako tehnologija napreduje.

Tesla promovira novu boju svojih automobila – Stealth Grey

Važno je pridavati pažnju i drugim aspektima električnih vozila, kao što su performanse vožnje, dostupnost punionica i daljnje inovacije koje će olakšati tranziciju prema održivijem obliku prijevoza.

Najčitanije