Banner
tekst1naslovna 4

Telekomi započeli korištenje “registra dužnika” – problemi na vidiku?

Telekomi mogu odrediti platežnu moć korisnika putem "registra dužnika" i ovisno o tome odobriti ili ne novi pretplatnički ugovor.

Nakon što smo pisali o poskupljenju usluga koju su pružatelji (telekomi) mobilnih usluga unijeli a da pritom velika većina njih nije obavijestila svoje korisnike.

tekst1sl1 5

Danas donosimo još jednu vijest koja se dotiče pružatelja mobilnih i fiksnih usluga a ista se neće baš pretjerano svidjeti korisnicima. Riječ je o uvođenju mogućnost „provjere” platežne moći svojih korisnika, osoba koje imaju ili bi željele imati sklopljeni pretplatnički ugovor.

Telekomi povisili cijenu a prešutjeli da korisnici imaju mogućnost prekida ugovora

Riječ je o novog regulativi koja je dana na izglasavanje a dolazi u obliku registra dužnika, kao što bankarski sustav ima HROK. Ovaj registar doći će u obliku novog zakona o elektroničkim komunikacijama.

Huawei Watch GT 3 Pro je spoj visoke tehnologije i luksuza

Koji će između ostalog donijeti i mogućnost provjere „registra dužnika”. To u praksi znači ako osoba želi sklopiti pretplatnički ugovor za pojedinu mobilnu uslugu a ima recimo dugovanje po nekom drugom broju (mobilne ili fiksne usluge) ista će joj mogućnost biti teže ostvariva ili onemogućena, odbijena.

tekst1sl2

Prema novom „zakonu o elektroničkim medijima „ZEK” telekomi (pružatelji mobilnih i fiksnih usluga ) moći će i imat će puno pravo mogućnost između sebe razmjenjivati podatke o korisniku.

Motorola X30 Pro – Snapdragon 8+Gen 1 i 200MP

A samu razmjenu zbog sprječavanja nedopuštenih radnji odnosno može bitnih problema isključivo će biti u nadležnosti Financijske Agencije (FINA).

fashion person woman smartphone

Kako smo i rekli nakon što potencijalnih korisnik pošalje zahtjev za pristupanje određenom pružatelju mobilne ili fiksne usluge, on taj ista upit odnosno zahtjev (njemu bitne stavke) prosljeđuje Financijskoj Agenciji.

Androidaši oprez – malware koristi vaš račun pretplate za krađu novca

Nakon dobivanja povratne informacije (ovisno o tome dali ista bila potvrda ili negativna) pružatelj usluga dalje se obraća potencijalnom korisniku u vidu odgovora.

POCO X4 GT 8

Znamo kako ovo i neće biti baš dobra vijest za sve one koji imaju probleme prilikom plaćanja svojih obveza, jer od sada će i sklapanje pretplate biti značajno otežano.

Instagram sav video sadržaj želi u Reelsu

Ipak podnositelj zahtjeva dužan je dati (potpisati) suglasnost kojoj operater može podatke prenijeti Financijskoj Agenciji, no ako to podnositelj ne želi napraviti vrlo vjerojatno će sam zahtjev biti odbijen ili stavljen na čekanje.

Lenovo Legion „Halo” – prvi sa Snapdragon 8+ Gen 1

Drugim riječima podnositelj zahtjeva morat će dati svoju suglasnost jer ako ju neda, usluga mu neće biti realizirana. Za sada ostaje za vidjeti kako će naši pružatelji usluga (fiksne i mobilne) ovaj zakon implementirati unutar vlastitih poslovanja ali vjerujemo kako se neće previše razlikovati od gore opisane procedure.

Poco F4 GT 3 1

Za kraj kažimo kako si oni koji redovno podmiruju svoje obveze neće imati problema prilikom sklapanja nove pretplatničke obveze kao i do sada sve će ići brzo i krajnje jednostavno.

Bugatti 9.0 – električni romobil u prodaji

Dok oni koji imaju tu malo „otežani način” podmirivanja, prolazit će „strože” procedure. Za sada nije navedeno hoće li se navedeni zakon „uključivati” i gledati podatke i plaćanje recimo iz bankarskog HROKa ali i tome se ne bi čudili kroz neko naredno razdoblje.

Najčitanije