Banner
1 9

Sony predstavio senzor kamere LYT-900

Sony je predstavio novi senzor kamere LYT-900, koji će imati značajnu ulogu unutar nadolazećih flagship modela telefona.

Sony je nedavno podijelio teaser za svoj najnoviji senzor kamere, LYT-900, koji je deo nove linije senzora Lytia. Ova nova linija senzora, najavljena ranije tokom ove godine, donosi poboljšanja u području mobilne fotografije.

Huawei Watch GT 4 i Watch Ultimate dobili nadogradnju

Weibo post, iako škrt na tehničkim detaljima, sugerira da će se senzor uskoro pojaviti u vodećim pametnim telefonima, s nagoveštajem da bi Oppo Find X7 Pro i Xiaomi 14 Ultra mogli biti među prvima koji će ga ugraditi.

Sony se oprašta od Xperia naziva i donosi kameru ispod zaslona

Ovaj senzor ima voštan lirijski značaj svjetlosti i fotografije, a post na Weibo-u otkriva nekoliko ključnih specifikacija veličine senzora LYT-900. Senzor je impresivne veličine 1 inča (16.384 mm dijagonale), s 50 efektivnih megapiksela i veličinom piksela od 1,6 µm.

Nova zaštita od ukradenog uređaja u iOS 17.3 – Korak naprijed u sigurnosti iPhonea

Dok su prva dva detalja već bila poznata iz prethodne najave, posljednji detalj naglašava superiorne mogućnosti prikupljanja svjetla senzora, što bi moglo rezultirati vrhunskom kvalitetom slike, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja.

1 9

Ono što čini LYT-900 posebnim je njegov složeni dizajn. Senzor razdvaja fotodiodode elemenata za prikupljanje svjetla i tranzistore u dva sloja, što značajno povećava dostupno područje za hvatanje svjetla. Ovo poboljšava performanse senzora, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja, pružajući korisnicima vrhunsko iskustvo fotografiranja.

Samsung Galaxy S25 i Galaxy S25+ imati će Sony senzor kamere

Sony također tvrdi da je unaprijedila performanse automatskog fokusiranja u seriji Lytia koristeći svoju tehnologiju “All-Pixel AF”. Ovaj tehnološki dodatak obećava brže i preciznije fokusiranje, čime se poboljšava ukupno korisničko iskustvo fotografiranja.

 

LYT-900 se očekuje kao prirodan izbor za mnoge vodeće pametne telefone, a glasine sugeriraju da bi Oppo Find X7 Pro mogao biti jedan od prvih uređaja koji će ga integrirati. Ovaj pametni telefon već privlači pažnju svojom složenom postavom kamera koja uključuje čak 5 leća. Drugi kandidat koji se spominje je Xiaomi 14 Ultra, čiji bi korisnici mogli uživati u izuzetnoj kvaliteti fotografija zahvaljujući senzoru LYT-900.

Samsung One UI 6.1 u fokus stavlja AI

Sve do sada rečeno sugerira da LYT-900 dijeli većinu specifikacija s poznatim Sonyjevim senzorom IMX989, prisutnim u modelima kao što su Xiaomi 13 Ultra, Oppo Find X6 Pro i Vivo X90 Pro+, koji su već dostupni na Amazonu.

iPhone 16 modeli pred nama – Povratak korijenima

Ipak, očekuje se da će LYT-900 donijeti određena poboljšanja u performansama i mogućnostima senzora, što će biti ključno za određivanje njegove konkurentske prednosti u odnosu na prethodne modele.

4 10

U konačnici, ostaje nam vidjeti kako će se LYT-900 razlikovati od već postojećeg IMX989 i kako će ta razlika uticati na iskustvo korištenja pametnih telefona koji će ga ugraditi.

OnePlus 12 – donosi razočarenje prvim kupcima

S obzirom na Sonyjevu povijest inovacija u području senzora kamera, očekivanja su visoka, a korisnici pametnih telefona mogu se radovati unaprijeđenom iskustvu fotografiranja koje bi LYT-900 mogao donijeti na tržište, svakako očekujemo prve modele telefona s navedenim senzorom.

Najčitanije