Banner
tekst2naslovna1 1

Samsung započinje proizvodnju 3nm čipa idući tjedan

Samsung već idući tjedan započinje za proizvodnjom Exynos 3nm.

Prije svega potrebno se prisjetiti nedavnog članka gdje smo pisali kako TSMC ima planove proizvodnje 3nm i 2nm čipa u idućim godinama. Sada se javlja Samsung i navodi kako će on 3nm proizvodni proces za svoj Exynos započeti već idući tjedan.

TSMC pokazao svoje planove kroz naredne godine – 3nm chipseti stižu 2023.

Isto tako potrebno je istaknuti kako TSMC i Samsung ulažu novce u izgradnju tvornica za proizvodnju 3nm čipa. Ovim će potezima TSMC i Samsung postati najveći konkurenti i „ljutiti rivali” kada je u pitanju proizvodnja čipova kroz godine koje nam slijede.

tekst2sl1 11

Dok će za usporedbu kažimo TSMC 3nm proizvodni proces započeti krajem ove odnosno početkom 2023. godine. A 2nm proizvodni proces očekuje nas tek tamo 2026. godine.

Poco predstavio Poco F4 i Poco X4 GT

Ako se pitate što je Samsung nagnalo na ovakav potez kažimo kako su to bili izrazito mali prodajni rezultati kada govorimo o Exynos modelima. Negdje 35% udjela Exynos čipova temeljenih na 4nm proizvodnom procesu.

Apple AirPods 2 Pro – nadogradnja kakva treba biti

Stoga Samsung više ništa ne želi prepustiti slučaju već isključivo ide „igrati na sigurnu kartu”. Ako mislite kako su samo Samsung i TSMC jedini proizvođači koji žele „u borbu” sa 3nm moramo vas razočarati. I reći kako i ostali dobro nam poznati poput AMD, Apple, Intel, MediaTek, Nvidia, Qualcomm žele okusiti dio tržišnog kolača i uskoro predstaviti svoje modele 3nm čipa.

tekst2sl2 10

Ipak neupitno je kako će Samsung biti prvi u tome a nakon njega na red dolazi TSMC kao najveći proizvođač. Masovna proizvodnja 3nm čipova rezultirat će velikim brojem modela pametnih telefona sa 3nm čipovima odnosno nižim cijenama na tržištu.

Samsung Galaxy Z Flip 4 – palete boja na stražnjoj strani

Kada se priča o 3nm proizvodnom procesu je u suštini štedljivi i snagom zaista moćan. Kako smo i rekli sve ovo dobro i lijepo zvuči na papiru ali ipak treba pričekati dva prvi čipovi budu predstavljeni (ugledaju svjetlo dana) i onda ćemo imati prilike o svemu mnogo više reći i pisati.

Iako moramo priznati čini nam se da velikoj većini vas ova tema u vezi čipova ne budi veliki interes, moramo reći i skrenuti pozornost kako su čipovi izuzetno važan detalj i dio pametnog telefona koji ima izrazito veliku ulogu i značaj.

Samsung Galaxy S22 linija dobiva Android 13 Beta program

Ova vijest malo se ne podudara s nedavnim navodima kako Samsung napušta svoj Exynos pri Galaxy S liniji pametnih telefona i prelazi na konkurente.

tekst3sl2 2

Ali srećom te su se glasine nedugo zatim naglo „utihnule” i sve je palo u vodu. Ovdje bi polako završili ovaj članak i rekli kako je o svemu potrebno pričekati samo predstavljanje čipova i onda ćemo o svemu moći reći mnogo više.

Huawei P50 Pocket dobiva novi „dizajn”

Do tada iščekujemo idući tjedan i dostupnost više informacija u vezi Samsung proizvodnje 3nm čipova, odnosno njegova početka.

Najčitanije