Banner
exynos 9

Samsung Exynos 9810 je prava bomba. Apple, pazi se…

Samsung je napravio soft najavu u studenom za novi Exynos 9810 čipset koja nas je ostavila ravnodušnima – sve je bilo u okvirima očekivanja, performanse svake godine raste cca 30%. No, sada Samsung kaže da su performanse bolje, pazite sad, čak dvostruko! Kako im je to uspjelo…?

Unazad par godina, Samsung Exynos je u pravilu najbolji čipset po performansama i potrošnji. Zadnje dvije vrlo je blizak performansama ekvivalentnom Snapdragonu.

No, sada je Samsung objavio bombu: ove godine performanse pojedine CPU jezgre narasti će čak dvostruko, a multicore performanse 40%!

Nikada do sada nismo vidjeli tako veliki rast performansi u jednog generaciji mobilnih čipseta.

exynos 9810

Ako se to pokaže točno, Samsung Exynos 9810 će uhvatiti Apple A11 Bionic čipset, neprikosnovenog šampiona brzine, što nije bilo očekivano. Dodatno, znatno će nadmašiti i Qualcomm Snapdragon 845.

Prisjetimo se: Samsung Exynos 8895 odvrti 2000 na GeekBench 4 single core testu, te 6400 na multi core. Ako udvostručimo prvu verijednost, te dodamo 40% drugoj stigli smo na 4000 / 9000 što je već blizu A11 čipsetu (4400 / 10500). 

Arhitektura Exynosa 9810 donosi četiri štedljive Cortex-A55 jezgre, te četiri nove Samsung M3 jezgre koje kuckaju do visokih 2.9 GHz. Čipset je izrađen u drugoj generaciji 10 nm FinFET procesu, koji donosi oko 10% bolje performanse uz 15% manju potrošnju struje. Naravno, tu je i pomodno strojno učenje (AI) te najnoviji, super brzi LTE modemom. Meh…

Galaxy S9

Glavni napredak je napravljen na novim M3 procesorskim jezgrama, koje dolaze s proširenim cjevovodom poboljšanom cache memorijom. Prošireni cjevovod znači da procesorska jezgra može obraditi više instrukcija na istom taktu, što podiže performanse.

Mpožda je i najbolja vijest: Exynos 9810 će donijeti znatno bolju video stabilizaciju i u 4K rezoluciji, te svijetlije low light fotografije, s manje šuma i manje zamućenosti.

Prošlogodišnji Samsung S8 / Note 8 ima jako dobru 4K video stabilizaciju, no radujemo se dodatnim poboljšanjima.

Strojno učenje omogućava precizno prepoznavanje ljudi i fotografija za brzo pretraživanje ili kategorizaciju slika. Novost je i podrška za skeniranje korisničkog lica u 3D-u. Koristeći hardver i softver, hibridna detekcija lica omogućuje realne filtre za praćenje lica, kao i višu sigurnost prilikom otključavanja uređaja.

sony xz1 low light 5

Raduje i napredak na procesiranju videa i fotografija. Nadograđeni MFC podržava snimanje videozapisa i reprodukciju do UHD rezolucije u 120 slika u sekundi (fps). Uz 10-bitni HEVC (video kodiranje visoke učinkovitosti) i VP9 podršku, MFC može prikazati 1.024 nijansi za svaku primarnu boju (crveno, zeleno i plavo), dakle 1.06 milijardi boja.

Prema ovim podacima (izvor su službene Samsung stranice) Samsung Exynos 9810 će biti najbolji čipset za 2018. godinu, koji bi mogao staviti soli na rep Apple A11 Bionicu. Jošp da Samsung ubrza svoj Experience UI, koji je trenutno najsporiji u premium klasi, gdje bi im bio kraj…

Najčitanije