Banner
tekst1naslovna 18

Samsung predstavio Exynos 2200

Samsung je predstavio Exynos 2200 chipset. S grafičkim procesorom razvijenim u suradnji sa AMDom. Exynos 2200 je ljutiti rival Qualcomma odnosno Snapdragon 8 Gen 1 chipseta. Glavna posebnost Exynos 2200 chipseta je ta što će upravo on biti sastavni dio (glavni pokretač) Galaxy S22 pametnih telefona na pojedinim tržištima.

Toliko smo pisali navode, govorili o benchmark rezultatima nadali se kako će Exynos 2200 biti predstavljen 11.01.2022, kada je i planirano.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 je gamechanger!

Da bi danas napokon (bez mnogo medijske hajke) Samsung predstavio svoj Exynos 2200 chipset.

Huawei P mobiteli i deset godina vrhunskih kamera

Ukratko rečeno radi se o čistokrvnom konkurentu Snapdragon 8 Gen 1 chipsetu a između ostalog ćemo Exynos 2200 imati prilike vidjeti i unutar Galaxy S22 modela pametnih telefona.

tekst1sl1 19

Odmah moramo reći kako je Exynos 2200 rađen po principu 4nm proizvodnog procesa a dolazi (može se pohvaliti) i s nadasve moćnim grafičkom procesorom naziva Xclipse.

Apple iPhone 14 modeli imati će 120Hz zaslone i 6GB RAMa

Posebnost ovog grafičkog procesora (GPU) je u tome što je isti temeljen na AMD RDNA2 arhitekturi a znamo kako AMD radi i više nego poznate procesore. Samim time za usporedbu kažimo kako se unutar PlayStation 5 igraće konzole.

Netflix povećava cijene – konkurencije je sve više

Ovo u vezi PS5 smo samo naveli kao neku usporedbu a ustvari se zaista prava snaga krije unutar Exynos 2200 chipseta. Kako mislimo na čistu snagu procesora tako mislimo i na grafičke elemente koje je u stanju ovaj chipset ostvariti, pokazati.

tekst1sl2 13

Glavni (motor) pokretan ovog Exynos 2200 chipseta je osmo-jezgreni procesor koji u svojoj unutrašnjosti donosi jednu Cortex-X2 jezgru, tri Cortex-A710 jezgre (balansirajućih performansi) i četiri Cortex-A510 jezgre (male) koje su tu ponajprije kako bi ostvarile energetsku učinkovitost odnosno kako bi bile „obazrive” kada je u pitanju trošenje energetskih resursa tj, baterije pametnog telefona u kojem se Exynos 2200 bude nalazio.

https://www.youtube.com/watch?v=xeAxDgfat0M

Ono što smo naviknuli već odavno je to kako Samsung ima praksu da ne otkriva na kojim frekvencijama rade čipovi. Jedna od značajki s kojoj je Exynos 2200 razvijan je i AI, odnosno strojno učenje. Sagledamo li ostale značajke ovog nadasve moćnog chipseta doći ćemo do zaista zavidnih rezultata.

Samsung ima patent – sklopivog prijenosnika

Tu je riječ o podrški kamere (doduše samo jedne) do 200MP (što nam pak govori kako će nadolazeći Galaxy S23 posjedovati 200MP kameru – ili je to samo plod naše mašte). S druge strane tu se nalazi i podrška za snimanje 8K video-zapisa, 4K zaslone sa stopom osvježenja prikaza do 120Hz ili pak QHD+ sa stopom osvježenja od 144Hz.

tekst1sl3 11

Exynos 2200 donosi i kompatibilnost za rad s LPDDR5 radnom memorijom i naravno UFS 3.1 tipom pohrane interne memorije. Samsung nije zaboravio niti na 5G pa stoga Exynos 2200 ima podršku za 5G s frekvencijom rada ispod 6GHz.

OnePlus 10 Pro predstavljen – globalno tržište malo će pričekati

Pitanje GPSa također je obrađeno unutar Exynos 2200 chipseta, isti donosi sve vodeće (glavne) standarde i satelite. Pitanje puštanja u „javnost” odnosno na prve modele pametnih telefona, Exynos 2200 chipseta za sada nije potvrđeno niti je poznato.

HONOR Magic V – prvo, pa muško

Samsung je naveo kako je Exynos 2200 trenutno u masovnoj proizvodnji ali ako je vjerovati glasinama, prvi pametni telefoni s Exynos 2200 chipsetom trebali bi biti upravo Samsung Galaxy S22 modeli.

Kako smo već i govorili oni bi navodno trebali biti predstavljeni 08.02.2022, godine a u što ćemo se tek uvjeriti kada sami budu predstavljeni. Po pitanju podrške odnosno dolaska modela s Exynos ili Snapdragon chipsetom, mi s Balkana smo i dalje „vezani” za Exynos modele Galaxy S22 pametnih telefona.

Opa, prodaja Samsung sklopivih mobitela narasla 300%

Sada ćemo imati prilike vidjeti mnoštvo članaka usporedbe (benchmark rezultata) između dva ljutita rivala: Samsunga i Qualcomma odnosno Exynos 22000 i Snapdragon 8 Gen 1 chipseta. Koji je po vama bolji, odnosno kojem vi dajete prednost (kome ste više naklonjeniji)?

Najčitanije