Banner
lg 47lm660s 2

Recenzija: LG 47LM660

LG radi dobre televizore s najboljim 3D mogućnostima na tržištu, ali i s tek prosječnim dizajnom što je veliki hendikep u višoj klasi. Lanjski snijeg! LG sada diktira dizajnerske trendove. Kakav je LM660, uvodni Cinema Screen model korejskog proizvođača?

Pokušajte se sjetiti izgleda bilo kojeg 2011. LG televizora. Bi li pomoglo da vidite fotografiju? Možete li raspoznati modele? Hmm. A znate li kako izgleda Samsung D7000 ili D8000? Da, njih bi ste prepoznali s bilo koje udaljenosti, ako ste ikada vidjeli fotografije ili posebice, dotične ljepotane uživo.

Htjeli mi to priznati ili ne, dizajn prodaje. Posebice u višoj klasi, gdje kupci od televizora očekuju i atraktivan izgled, pored ostalih osobina.

Da ne duljimo: LG cinema Screen televizori (od LM660 naviše) izgledaju fantastično. Prema mišljenju autora ovih redaka, samo jedan TV na tržištu konkurira dizajnom – Samsung ES8000.

lg 47lm660 8

Da ne duljimo previše, pogledajte fotografije. I imajte na umu da je LM660 uvodni model i zapravo najmanje atraktivan Cinema Screen televizor, jer već LM670 ima donji rub kućišta i postolje srebrne boje, pa izgleda još bolje… Bravo, LG.

 

Opremljenost, izrada, mogućnosti

[rating:100/100]

Ugašen, LG 47LM660 izgleda kao da nema bočnih i gornjeg ruba kućišta. Kada ga upalite vidi se da to ipak nije tako, no širina okvira je među najmanjim na tržištu i djeluje zaista impresivno tanko – samo1 cm. A tanak je i s boka, kojeg ukrašava srebrna aluminijska traka. Limena je i pozadina televizora, koji je vrlo dobro sastavljen.

Opremljenost je izvrsna. Uz televizor, pored standardnog daljinskog upravljača, dobivate i Magic Motion te četiri komada3D naočala. One su naravno pasivne, jer LG koristi svoju sad već proslavljenu 3D FPR tehnologiju (komercijalnog naziva Cinema 3D), koju su u samo godinu dana licencirali i drugi proizvođači (Panasonic, Philips, uskoro i Sony…).

3D naočale su lagane, tanke, atraktivne, ugodne za nošenje i prije svega – vrlo jeftine. LG se hvali da do sada nisu prodali niti jedan dodatni par naočala, nego da u rijetkim slučajevima kad kupcima nije dovoljno četiri naočala – poklone još jedan paket…

Magic Motion je izvrsna zamjena/nadopuna za klasični daljinski upravljač koju smo do sada vidjeli. Uz vrlo malo prakse postat ćete precizni u upravljanju kursorom gotovo kao da ste na stolnom mišu, što olakšava rad sa web browserom i Smart TV platformom.

lg 47lm660 45jpg

Smart TV platforma je, uz Samsungovu, najbolja na tržištu. Lokaliziran sadržaj, gladak rad, izvrsno sučelje i Magic Motion daljinski upravljač – tako to treba izgledati.

lg 47lm660 6

Web browser svakako treba spomenuti: ove godine je bitno ubrzan (je li zbog bržeg procesora, ili optimizacije ne znamo…) pa jedino na LG-u i teške stranice rade normalno brzo, a flash banneri se vrte punom brzinom. Izvrsno!

Media player je i do sada bio izvrstan, uz jedan nedostatak: nemogućnost čitanja DTS signala, kojeg koristi određeni broj MKV filmova. Ove godine je taj nedostatak ispravljen. Naši titlovi nikada nisu bili problem, pa media playeru dajemo visoku ocjenu – uz Samsung, najbolji je na tržištu.

Tehnikalije

[rating:90/100]

TrueMotion procesor (100 Hz + backlight scanning) je bio neispravan, nismo ga mogli upaliti – niti deblur niti dejudder. Update softvera koji ispravlja taj bug je stigao nažalost prekasno. Kako je TrueMotion radio dobro prošle godine, nemamo razloga sumnjati u loše rezultate LM660 televizora po tom pitanju.

EDGE LED osvijetljena IPS LCD matrica s lokalnim zatamnjenjem nudi standardno dobar vidljivi kut, i nešto slabiji kontrast. Obavezno ukljuzčite loklano zatamnjenje, iako je neprecizno radi dobro te vidno poboljšava dubinu crne po noći.

lg 47lm660 3

AR filtar ekran je glossy – LG je odlučio na top modele staviti Glossy filtar ekrana, koji reflektira okoliš ali i pridonosi doživljaju kontrasta i boja. Preferirate li glossy ili mat ekran, morat ćete sami odgovoriti – to je stvar ukusa. I ambijentalnog osvjetljenja. Autoru ovih redaka se dopada glossy premaz.

Kvaliteta 2D slike i zvuka

[rating:80/100]

Nakon paljenja, dočekat će vas vrlo dorađeno sučelje i munjevito brzo skeniranje frekvencija u potrazi za DVB-T programima. Umjesto desetak minuta, koliko ta radnja uobičajeno traje, LG je odradio posao u minutu – dvije.

SD signal. LG se vrlo dobro nosi sa SD signalom, te u kombinaciji s izvrsnom vjernošću boja i gama krivulje (u Cinema i Expert modovima, naravno – ostali su veća ili manja katastrofa…) slika izgleda detaljno, oštro i bez artefakata. Možete slobodno isključiti sve noise reduction filtre.

lg 47lm660 7

Kontrast je dobar, čista trojka školskim ocjenama, uz pomoć lokalnog zatamnjenja ponekad i vrlo dobar. LG radi najbolje IPS televizore na svijetu (ove godine i Panasonic kupuje njihove panele s 3D FPR tehnologijom!) te iako ne može konkurirati PVA i MVA ekranima, niti Sharpovoj ASV tehnologiji, LG 47LM660 nudi prihvatljivo dobar prikaz crne boje za gledanje u mraku.

Televizor je vrlo štedljiv – nakon podešavanja nam je trošio 58 W, što je vrlo nisko za119 cmdijagonale – no čini nam se da je maksimalna svjetlina nešto niža nego prošle godine u 650 modelima. No to je možda i utjecaj novog AR filtra s glossy premazom.

HD slika je izvrsna. Oštrina, definicija boja, prikaz detalja u sjeni, kontrast – sve odgovara pa je gledanje HD filmova vrhunski užitak.

Kvaliteta zvuka je natprosječno dobra. Ugodno iznenađenje, jer je i bas sasvim solidan uz prilično čiste srednje tonove.

Kvaliteta 3D slike

[rating:100/100]

LG nudi 2D u 3D konverziju, koja je prema navodima tvrtke poboljšana, no ako i jest pomaci su mali. I dalje vrijedi da prihvatljive rezultate možete dobiti samo sa HD signalima.

No zato je 3D, kao i do sada, referentan. Da, ne smijete sjediti preblizu (min. 2.5m), i da, rezolucija je upola manja od aktivne tehnologije no 3D FPR, tj. Cinema 3D je i dalje daleko manje zamoran za oči zbog izostanka titranja slike. Ukoliko vam je bitan 3D, LG televizori (i Philips, te Panasonic s LG 3D FPR tehnologijom) su i dalje najbolji izbor.

Nagrada LG 2

 

LG Cinema Screen televizori su pravi magnet za oči. Ljepotan ne razočarava u radu, a oprema je izuzetno bogata. Posebno nam se dopada Magic Motion, te najbolji web browser koji lijepo vrti i najzahtjevnije web stranice. Media player je poboljšan, Smart TV je vrlo dorađen a od ove godine kvaliteta slike im je sjajna. Doslovno, jer imaju sjajan AR filtar na IPS matrici. TrueMotion procesor je trenutno softverski zakočen, a kontrast IPS-a i dalje nije na razini drugih matrica. No zauzvrat daje široki vidljivi kut, a Cinema 3D je i dalje najbolji 3D na tržištu. Akcijskih 5 godina jamstva je samo šlag na tortu.

[nggallery id=1]

[stextbox id=”info”]
Dopalo nam se:

 • Cinema 3D
 • Dizajn Cinema Screen
 • Smart TV platforma
 •  4 komada 3D naočala
 • Vidljivi kut, vjernost boja
 • Procesiranje SD signala
 • Kvaliteta izrade kućišta, glossy AR filtar
 • Potrošnja struje: cca 58 W!
 • HD Media player
 • Brzina rada web browsera
 • Dva daljinska upravljača – Magic Motion je izvrstan
 • ugrađen WiFi

[/stextbox]

[stextbox id=”warning”] Moglo je i bolje:

 • TrueMotion još ne radi
 • Dubina crne i dalje nije na razini drugih LCD matrica

[/stextbox]

Specifikacije LG 47LM660

 • Ekran: Cinema 3D, EDGE LED IPS matrica, 1920 x 1080, 47″ (119 cm), Cinema Screen dizajn
 • 400 Hz TruMotion
 • Zvučnici: 2 x 10 W
 • Ostalo: USB HD Media player, WiFi, DLNA, 4 3D naočala, Smart TV Internet servisi, dva daljinska upravljača

Cijena: od 9.400 kn

Ustupio: LG Hrvatska


Join the Forum discussion on this post