Banner
malware 2

Ponovno malware u jeftinim mobitelima

Jeftini Android mobiteli za manje razvijena tržišta znaju imati kukavičje jaje u obliku predinstaliranog malwarea. Novi slučaj otkrila je tvrtka Upstream Systems, evo koji uređaji su zaraženi.

Kvaliteta jeftinih Android mobitela je često upitna, no što je još gore znaju dolaziti s predinstaliranim malwareom. Tvrtka Upstream Systems je provela istragu nakon što je njihova platforma Secure-D, koju koriste mobilni operateri kako bi spriječili financijske prijevare, detektirala neobične aktivnosti određenih mobilnih uređaja.

Trenutno u Brazilu i Myanmaru, no do sada je isti malware pronađen u više od osam zemalja…

malware 2

Mobiteli nazvani „Smart 12 4G Super Star“ u Myanmaru i „Multilaser MS50s“ u Brazilu vjerojatno dolaze od istog proizvođača, ali su preimenovani za različita tržišta.

Aplikacija, tj malware je com.rock.gota, ali se korisnicima na njihovim mobilnim uređajima pojavljuje kao „Software Update“ ili „Mobile Care“ te dolazi predinstalirana, i ne može se deinstalirati :-).

malware

Prema izvješću, aplikacija je namijenjena za sljedeće štetne aktivnosti:

  1. Skupljanje i slanje osobnih podataka poput emaila, GPS lokacije, detalja uređaja i sl.
  2. Korištenje korisnikova uređaja za lažno generiranje prometa na oglasima
  3. Pokušaji lažnih transakcija i kupovina

Na slabo razvijenim tržištima gdje se jeftini Android mobiteli najviše prodaju mnogi se korisnici oslanjaju na prepaidne tarife kako bi imali što veću kontrolu nad troškovima. To iskorištava ugrađeni malware koji će vrlo lako nagomilati troškove.

malware 3

Dodatan problem jest što prosječan korisnik u tim zemljama nije toliko tehnološki obrazovan da primjeti greške i i probleme s njihovim uređajima, koji naizgled rade normalno. Samo će im se brže trošiti kartice…

Zločudni softver je primijećen u osam zemalja i iako vas ovo ne treba zamarati jer Hrvatska nije među njima, pripazite što kupujete preko online webshopova, te naravno – pripazite što instalirate na svoje mobilne uređaje.

izvor

Najčitanije