Banner
meanIT Smartwatch M9 Light 14

Pametni sat meanIT Smartwatch M9 Light

Svojim karakteristikama novi pametni sat iz meanIT-a konkurira višestruko skupljim modelima, a ističe se metalnim kućištem i detaljem od karbona

Pametni satovi odavno ne služe primarnoj svrsi, a to je provjera točnog vremena nego su to pravi napredni gadgeti koji će nas podsjetiti da predugo sjedimo, broje naše korake i sagorjele kalorije, znaju koliko otkucaja naše srce ima… Cijeli niz mogućnosti ugrađen je u maleno kućište, a sve se prikazuje na malenim ekranima koju su okruglog i pravokutnog izgleda.

Iako su prvi pametni satovi pokušavali biti drugačiji od klasičnih satova, s vremenom se shvatilo kako korisnici to ne žele te da i dalje žele prepoznatljivi dizajn koji izaziva emocije. Promjenom izgleda početnog sata na ekranu dobije se još bolji efekt, a to je upravo što korisnike najviše zanima. Jasno, oni će koristiti različita mjerenja, pa i temperaturu tijela kao model meanIT Smartwatch M20 Termo koji smo nedavno testirali, ali početni ekran najviše će razveseliti sve. I zanimati poglede sa strane.

meanIT Smartwatch M9 Light 20

Nas zanima i ono što se nalazi unutar sata, koje su funkcije jer ipak s pametnim telefonom nećemo dobiti sve funkcionalnosti. Jasno, mnogima će sa strane izgledati smiješno provjera novih poruka i notifikacija koje na ekran sata stižu s uparenog pametnog telefona, ali postoje situacije kad je to praktičnije – dok (rekreativno) trčimo, sjedimo na sastanku, gledamo televiziju…

Ako ste na (poslovnom ili privatnom) sastanku, nije pristojno pogledavati na (veliki ekran) pametnog telefona, ali sat vam je cijelo vrijeme na ruci i „gleda“ često baš u vas pa ne morate ništa posebno izvoditi kako biste pogledali obavijest za koju se vibro motor unutar kućišta sata upravo aktivirao.

Pametni satovi imaju različite senzore te u njima leži sva prednost i benefit. Istovremeno, svi ti senzori su i veliki potrošači energije pa je potrebno optimizirati potrošnju ionako malene baterije. Primijetili smo to na modelu meanIT M9 Light na kojem se ekran automatski isključuje nakon vrlo kratkog vremena, što na početku smeta, ali se naviknete.

meanIT Smartwatch M9 Light 6

Daleko je bitnija kvaliteta prikaza ekrana na direktnom suncu, a u tome su se svi dosadašnji meanIT-ovi modeli dokazali. U postavkama podesiti željenu jakost osvjetljenja, ako vam tvornička postavka ne odgovara. Sat će reagirati i na pokret rukom te se ne mora koristiti bočna tipka, po kojoj se meanIT M9 Light razlikuje od modela prethodnog M9. U praksi, baterija će potrajati i do pet dana, ali to ovisi koliko ste „papučicu gasa“ pritisnuli; da se izrazimo automobilskim rječnikom.

Naime, ekran od 1,3 inča će se vrlo često uključivati, kao i vibro motor, ako na pametnom telefonu, u postavkama uparene mobilne aplikacije Da Fit, odaberete baš sve notifikacije. Ne samo poruke (WhatsApp) i društvene mreže (Facebook, Instagram) nego i pozive te mnoge druge obavijesti.

meanIT Smartwatch M9 Light 13

Standardno, sat omogućuje mjerenje srca, što može obavljati u kontinuitetu tijekom bavljenja nekim od sportova. Recimo, trčimo, a istovremeno se na satu prati broj koraka i koliko smo kalorija potrošili pri tome, te koliki je broj otkucaja srca. Sat će pratiti i mnoge druge sportove: biciklizam, košarku, nogomet, tenis, plivanje, penjanje i golf.

meanIT Smartwatch M9 Light 12

meanIT Smartwatch M9 Light 22

Pratit će nas i dok spavamo te ćemo u aplikaciji Da Fit sljedeće jutro znati kakav smo san imali. Iznenadit ćemo se, to je sigurno. Možda se po noći budimo i često okrećemo, a da toga nismo niti svjesni. Izmjerit će i razinu kisika u krvi, krvni tlak. Iako se rezultati uzimaju s dozom sumnje, usporedite rezultate sata s referentnim uređajem kako biste imali indikaciju određenih devijacija. Nekome to može biti od životne važnosti.

Nama se na pametnom satu sviđa podsjetnik na kretanje jer nas podsjeti da se ustanemo i prošećemo. Evo, idemo sada napraviti barem 50 koraka, a sve će to i sat evidentirati. Ne samo na ekranu sata nego će se sve bilježiti u aplikaciji Da Fit te kasnije možemo pratiti svoju povijest kretanja. I ne samo to nego i kroz sve mjesece unatrag pratiti spavanje itd.

meanIT Smartwatch M9 Light 9

Da nam je netko prije 20 godina pričao da ćemo sve to imati na satu, ne bismo mu vjerovali. Tko zna što sve slijedi u sljedećim godinama jer se satovi konstantno nadograđuju novim senzorima i novim funkcionalnostima.

Spomenuli smo pozive i to je funkcija koju će sat omogućiti, ali samo kao obavijest. Dakle, na ekranu ćemo vidjeti dolazni poziv, što će dobro doći pri kretanju jer se vibracije i zvuk današnjih telefona baš i ne čuju niti osjete dok je telefon u džepu ili u torbici.

MeanIT je zgodno riješio punjenje sata uz priloženi kabel koji se magnetno spaja na stražnju stranu kućišta na kojoj se ističe karbonski poklopac (legura cinka). Izgleda efektno i sigurno će vas veseliti, za razliku od plastike koja se viđa kod većine satova.

meanIT Smartwatch M9 Light 1

Sat nudi još mogućnosti, ali ono što je ugrađeno u sat se može proširiti samo funkcijama iz aplikacije tako da nema mogućnosti nadogradnje aplikacijama iz neke trgovine. Cijena za meanIT Smartwatch M9 Light od samo 299 kuna je toliko povoljna da to niti ne očekujemo. Takva funkcionalnost traži višestruko više ulaganja novca.

Postoji i okidanje kamerom na pametnom telefonu (treskanjem ruke), potraga za satom ako ga izgubimo ili zaboravimo da nam je na ruci, a treba istaknuti i IP67 vodonepropusnost tako da se može koristiti i dok se peru ruke, tušira ili hoda po kiši.

Naravno, nemojte pretjerivati u tome i testirati krajnje mogućnosti na što može utjecati i vaše ponašanje – predugo izlaganje sata na suncu i toplini može utjecati na spojeve, što je za očekivati. Spomenimo i promjenjivu narukvicu od 22 milimetra, a kako sat izgleda u još nekim situacijama pogledajte u video filmu:

 

meanIT Smartwatch M9 Light 21

meanIT Smartwatch M9 Light 24

meanIT Smartwatch M9 Light 23

Najčitanije