Banner
Galaxy Note 20 1 1

Note 20 – ravan ekran, 60 Hz, debeli bezeli…?

Update: Samsung Galaxy Note 20 bi mogao biit znatno slabiji model od Note 20+. Ice Universe je objavio detalje: ravan FullHD ekran, debeli bezeli, samo 60 Hz – to definitivno nije premium. Ostaje vidjeti hoće li i procesor biti slabiji nego na Note 20+ (Exynos 992). S druge strane, ako će cijena biti dobra…

Samsung trpi sve više kritika zbog ugradnje inferiornog Exynos 990 čipseta u S20 obitelj za EU tržište. Ostatak svijeta – a od ove godine po prvi puta ikada, i Koreja – dobivaju brži i štedljiviji Snapdragon 865. Exynos čipovi su sporiji i troše više struje od Snapdragon ekvivalenata, a razlika je primjetna, prvenstveno u gamingu i autonomiji.

Samsung je prošle godine najavio odustajanje od vlastitih CPU jezgri poput M5 u Exynos 990, i korištenje Cortex CPU jezgri u budućim Exynos čipsetima. Najnovija je nedavno predstavljena – Cortex-A78 je zvijer i tko je prvi implementira dobit će šampionski čipset bez mnogo truda.

Prema pisanju ZDneta, Samsung će biti prvi s novom generacijom čipsta. Exynos 992 će imati superiorne Cortex-A78 jezgre, dvije generacije mlađe i bolje od Cortex-A76 iz Exynosa 990. Tu je i novi GPU, Mali-G78.

Galaxy Note 20 2 1

Moram priznati, da mi nije jasno zašto je tako revolucionaran čipset dobio tako mali brojčani pomak u nazivu, no to nije važno.

Nova linija za proizvodnju 5 nm Exynosa 992 je završena krajem ožujka i krenula je s proizvodnjom čipova, taman na vrijeme za Note 20 koji stiže u osmom mjesecu.

Prve glasine su smještale Exynos 992 u 6 nm proizvodni proces, no on će izgleda ipak biti napravljen u najnovijem 5 nm proizvodnom procesu, kao i predstojeći Apple A14 te Kirin 1020.

Unatitled

Kombinacija 5 nm i Cortex-A78 jezgri donijet će veliki skok u odnosu na Snapdragon 865 i posebice Exynos 990 čipova u S20 obitelji.

Exynos čipsete proizvodi Samsung Foundry koji se godinama natječe s TSMC-om u kvaliteti izrade čipova.

Ove godine, tvrtke su izjednačene – obje će proizvoditi 5 nm čipove. No, Samsung će biti prvi, Note 20 dolazi u kolovozu u trgovine, s rekordnim performansama i izvrsnim trajanjem baterije.

Najčitanije