Banner
gg22

Microsoft: Nova računala s umjetnom inteligencijom (Copilot) imati će minimalno 16GB RAM-a

Copilot, svi smo barem jedno čuli za njega a ukratko možemo reći kako je on konkurent dobro nam poznatog ChatGPT-a.

Stigao je S24 Ultra, evo prvih dojmova

U proteklom mjesecu, CES je poslužio kao platforma za glavne proizvođače originalne opreme prijenosnih i osobnih računala da predstave svoje najnovije inovacije.

Microsoft pod napadom Ruskih hakera

Fokus je bio na prijenosnim računalima s najnovijim AMD ili Intelovim čipom, a naglasak je bio na ugrađenim značajkama umjetne inteligencije.

2 10

Prije nego što su ova revolucionarna prijenosna računala stigla na tržište, Microsoft je jasno definirao smjernice koje će odrediti što se kvalificira kao AI prijenosno računalo.

Huawei P70 donosi 6,7″ zaslon i 50MP kameru s promjenjivim otvorom blende

Prema informacijama iz TrendForce-a, Microsoft sada zahtijeva da prijenosna računala s AI značajkama moraju imati najmanje 16 GB RAM-a.

Microsoft Copilot dostupan na Android i iOS platformama

Ovaj potez Microsofta ima potencijal za značajan utjecaj na tržište. TrendForce sugerira da će ovaj zahtjev potaknuti potrošače da teže prema uređajima s većim kapacitetom RAM-a, dok bi prijenosna računala s 8 GB RAM-a mogla postati manje popularna opcija.

bb3

S obzirom na porast potreba za memorijom, očekuje se da će se potrošači sve više okretati uređajima s većim RAM kapacitetom, što može oblikovati budućnost tržišta prijenosnih računala.

iOS 17.3 dolazi idući tjedan (22.01.2024.) – tri ključne značajke i Black Unity Sport Band

Ova promjena u smjernicama Microsofta dio je šireg trenda u kojem se AI aplikacije integriraju izravno u uređaje koje svakodnevno koristimo, a ne samo na velikim poslužiteljima.

PlayStation igre dolaze na PC u ovoj 2024. godini – sve hit do hita

Globalno tržište za AI poslužitelje očekuje se da će snažno rasti, s predviđenih 1,6 milijuna jedinica i stopom rasta od 40%.

bb4

Jedan od ključnih zahtjeva za AI prijenosna računala je sposobnost izvođenja najmanje 40 trilijuna operacija u sekundi (TOPS) kako bi se postigla visoka razina učinkovitosti.

Samsung demonstrira sve AI značajke nove Galaxy S24 serije

Ovo je potaknulo žestoko natjecanje između tvrtki koje proizvode računalne čipove. Trenutačno je Qualcommov Snapdragon X Elite jedini čip koji ispunjava ovaj zahtjev s impresivnih 45 TOPS-a.

gg22

Iako su Intelov Meteor Lake i AMD-ov Ryzen 8040 malo ispod ovog broja, najavljeni AMD Ryzen 8050 i Intelov Lunar Lake, koji se očekuju u drugoj polovici 2024., trebali bi zadovoljiti ove visoke standarde.

iPhone 16 i 16 Plus dobivaju 8GB RAM-a i Wi-Fi 6E

U pogledu implementacije, Qualcomm je već zauzeo prednju poziciju pridržavajući se Microsoftovih smjernica, postavljajući se u povoljan položaj za plasiranje svojih proizvoda.

5 12

Prvi “Windows AI Ultrabookovi” koristit će Snapdragon X Elite, a velike tvrtke poput Della, Lenova i HP-a već imaju planove za proizvodnju uređaja temeljenih na Qualcommovoj tehnologiji. Ovaj trend postavlja izazove pred Intel i AMD, koji tradicionalno dominiraju tržištem osobnih računala.

Samsung web preglednik sada dostupan i za Windows platformu – preuzmite

Osim toga, Microsoftova pravila utjecat će i na vrstu memorijske tehnologije koja će se koristiti. Prema najavama, buduća AI prijenosna računala prelazit će s trenutnih DDR SO-DIMM modula na LPDDR5x, jer pruža brže prijenos podataka, ključno za optimiziranje AI performansi.

OpenAI traži milijarde dolara za izgradnju tvornice AI čipove

TrendForce predviđa da će oko 30-35% potražnje za PC DRAM-om biti za LPDDR, a očekuje se daljnji rast kako buduća AI PC zahtjeva postanu sve zahtjevniji.

3 16

Evolucija prijenosnih računala pod utjecajem umjetne inteligencije nije samo trend, već ključna promjena koja će oblikovati budućnost digitalne tehnologije.

Windows 12 donosi pretplatu

Microsoftova smjernica za minimalnom količinom RAM-a i zahtjevima za AI čipovima postavlja visoke standarde, potičući inovacije i mijenjajući igru na tržištu osobnih računala.

6 9

Slijedeći koraci proizvođača čipova, poput AMD-a, Intela i Qualcomma, bit će ključni za ispunjavanje ovih novih zahtjeva i prilagodbu tržišnim potrebama.

Najčitanije