Banner
tekst3naslovna 5

MicroSD kartice – koristite li još memorijske kartice?

Nekada su MicroSD memorijske kartice značile "sve" kada su u pitanju bili pametni telefoni. Da bi danas ti isti pametni telefoni u potpunosti zaboravili MicroSD kartice.

Pametni telefoni u današnje vrijeme dolaze kao prava mala računala. Počevši od procesora, kamera, značajki a i kapaciteta memorije. Nekada kada su pametni telefoni (pa i oni obični telefoni) započinjali svoj put vrlo je bitno bila stavka dali „može” MicroSD?

Motorola priprema Razr 3 – sklopivu konkurenciju Galaxy Z serije

Bila je to uzrečica s kojom se željelo pitati dali telefon (mobitel) a kasnije i pametni telefon može prihvatiti (dali podržava) eksternu memoriju u obliku microSD kartica.

tekst3sl1 3

To je godinama bilo „in” i iz godine u godinu su proizvođači pametnih telefona donosili mogućnosti podrške MicroSD kartica sa sve većim kapacitetom (Gigabajti).

Samsung Galaxy F13 – isključivo za Indijsko tržište

Taj je sklad trajao godinama točnije do 2021. godine kada je sve više telefona (izuzevši Apple iPhone modela) započeli proces uklanjanja MicroSD utora (ladica) i tako početka kraja podrške za eksternu memoriju na pametnim telefonima.

tekst3sl2 5

Ako se pitate koji je razlog tome, odgovor je vrlo jednostavan i lukav. Želja za novcem i prodajom pametnih telefona. Jer kako su pametni telefoni počeli „gubiti” MicroSD podršku tako je narastao kapacitet interne memorije, sa 64GB ili 32GB na 125GB pa i 256GB.

Apple Watch 7 je najprodavaniji pametni sat u Q1 2022.

Danas nije više neobično ugledati omiljeni novi pametni telefon sa 512GB interne memorije za kojega naravno treba izdvojiti 100,200€ više u odnosu na „osnovni” model od 64GB ili čak 32GB ako govorimo o srednjem cjenovnom razredu.

Telegram donosi Premium značajku, krajem mjeseca

Kada smo već kod srednje klase možemo reći kako ona još uvijek donosi podršku za eksternu memoriju (MicroSD) ali je i tu sve više slušaj uklanjanja podrške a u cilju dodatne zarade.

Nothing Phone (1) biti će predstavljen u Londonu, 12.07.2022.

Kao treći problem a kao dokaz da se pametni telefoni odnosno njihovi proizvođači žele otarasiti MicroSD kartica (eksterne memorije) dokazuje i sve češća nemogućnost premještavanja aplikacija s memorije telefona (interna) na MicroSD karticu.

Apple iPhone 14 imati će bolju prednju kameru

Naravno sve je ovo u cilju samo dodatne zarade a postoji i plan zakupa dodatnog prostora na cloud uslugama – usluge u oblaku. Pravi primjer toga je Apple koji sa svojom Apple Cloud uslugom nudi mogućnost dodatnog zakupa skladišnog prostora, kako bi korisnicima bilo omogućeno korištenje i skladištenje još većeg broja podataka, datoteka, slika, video-zapisa i ostalog sadržaja.

27486139 2TB capacity numbers from many memory sd cards fictional brands Stock Photo

Koristite li vi još MicroSD karticu u svojem pametnom telefonu, odnosno dali vaš omiljeni telefon još uvije podržava MicroSD? Ili ste ipak već pribjegli modelima koji imaju samo internu memoriju (memorija pametnog telefona) bez mogućnosti korištenja eksterne memorije ali ipak koristite neku od cloud usluga (usluga u oblaku)?

Otvoren redizajnirani Xiaomi Store u zagrebačkoj Areni

Ipak ne treba gubiti nadu jer današnji pametni telefoni osobito flagship modeli donose kapacitet memorije do 1T – naravno treba se za ovaj kapacitet izdvojiti poveću svotu novca a također navedeni modela i nema još baš toliko na našim tržištima.

Najčitanije