Banner
tekst2naslovna 1

Logitech želi vratiti „duh” Game Boy konzoli

Logitech je vidio "potencijal" Steam Deck platforme i sada i on želi dio "kolača", hoće li mu poći za rukom?

Prošla su odavno vremena kada smo (mi starija generacija) „gubili” sate i sate uz omiljenu igricu i s Game Boy igraćom konzolom u rukama.

No jeste li primijetili da se sve više proizvođača pokuša vratiti upravo tome „duhu” i oživjeti (svatko na sebi svojstven način) taj zaboravljeni duh prijašnjih vremena.

tekst2sl1

Sve je to počelo sada već kultnim Nintendom Switch ali se nitko do skora nije sjetio kako bi se sve to moglo „pohraniti” u oblak i igrice jednostavno igrati iz oblaka u udobnosti svoga doma.

Google Street View ponovno u Hrvatskoj

Sve dok Steam nije izjavio kako započinje s razvojem te je naposljetku i tržištu predstavio Steam Deck. Sličnu „spravicu” kao što je Nintendo Switch ali je čitav koncept igranja vezan uz osobni Steam korisnički račun i igraju se igre koje korisnik posjeduje u svojem vlasništvu (na vlastitom Steam profilu).

Novi Zakon o sigurnosti na cestama je jako loš. Evo zašto

Sada čini se još se jedan dobro poznati proizvođač računalnih periferija odlučio okušati u konzolama koje nam mogu stati u dlanove. Riječ je o Logitechu koji će u suradnji s tvrtkom Tencent radit će na razvoju vlastite „portabilne” igraće konzole.

tekst2sl2

Da nije sve na običnim riječima i naklapanjima dokazuju već i ozbiljni pregovori s čelnicima Xbox Cloud Gaminga i Nvidia GeForce Now servisa za igranje u oblaku.

PlayStation 5 dobio podršku za 1440p i kreiranje mapa

Što samo daje za zaključiti kako će Logitech pri svojoj konzoli u velikoj se mjeri oslanjati na ove usluge i koristiti odnosno biti kompatibilan s njihovim značajkama igranja igara u oblaku.

PlayStation 5 dobio svoj prvi „službeni” SSD

Što se i sada pokazalo izuzetno dobrim posebice ako korisnici i nemaju baš „sposobno” računalo a imaju vrhunsku optičku internetsku vezu. Upravo će se tu kriti i glavna razlika odnosno posebnost kada bi Steam Deck išli uspoređivati na nadolazećim rješenjem koje Logitech zagovara.

tekst2sl3

Svi znamo kako Steam Deck nudi mogućnost igranja lokalno (na uređaju). Što znači da se sa Steam servisa mora preuzeti igra i onda se započinje s igranjem, dok će Logitech pri svojoj portabilnoj ručnoj konzoli sve te detalje i elemente izvoditi isključivu u oblaku, za što će naravno biti potrebna vrhunska internetska veza.

Njuškalo donosi vodič kako sigurno kupovati / prodavati na poznatoj njušci

Iako možda nije usko povezano moramo reći kako je još 2020. godine tvrtka Tencent osigurala (zaštitila) patentno pravo na „ručnu PC konzolu”.

tekst2sl4

Ovo bi samo značilo da se već tada Tencent postepeno pripremao za ovo što nam tek sada dolazi na „mala vrata”. U čitavoj toj priči Logitech će biti zaslužan za kreiranja dizajna i pojedinih dizajnerskih elemenata (što mu je naravno i primarni posao).

Samsung odustaje od Galaxy S22 FE u korist Ultre

Naravno sve ovo treba uzeti s velikom dozom rezerve jer smo sigurni kako ćemo o svemu još u više navrata pisati. Ipak kažimo kako glasine i „šuškanja” govore da ćemo već krajem 2022. godine na tržištu ugledati prve „ručne igraće konzole” pri čijem će potpisu stajati Logitech i Tencent a kako će na to reagirati Nintendo odnosno Steam, to ćemo tek vidjeti.

tekst2sl5

Ali ovim potezom se svakako ponovno oživljava „duh” dobrih starih godina i vremena vladavine Game Boy ručne igraće konzole.

Najčitanije