Banner
LG SK10Y 1

LG SK10Y soundbar recenzija

E da, znao sam – treba mi 65-ica, moj 55″ OLED TV mi je postao skučen. I prije dolaska LG SK10Y soundbara, jer Netflix 4K :-).

Pogledajte fotografije – ako imate manji TV od 65″, LG SK10Y će izgledati čudno. Nije da se ne može ukomponirati u sobu – kod mene ne može, jer mi je nosač televizora tanašan za njegovu masu – no nagrada slijedi u obliku dobrog zvuka.

Realno, ako kupujete premium televizor, bez premium zvuka to jednostavno nije to. Isto tako, kućna kina su totalno out, nitko više ne želi imati cijelu sobu punu zvučnika i kablova.

LG SK10Y 8

A tu je LG SK10Y izvrstan; za setup vam trebaju samo dvije utičnice za struju. Woofer ionako možete smjestiti bilo gdje, recimo iza trosjeda, van pogleda. Živjela bežična tehnologija!

Specifikacije LG SK10Y

  • 5.1.2 kan. Dolby Atmos Sound Bar s MERIDIAN tehnologijom
  • RMS: 550 W (prednji zvučnici 50 W x 3, gornji zvučnici 50 W x 2)
  • Woofer: 200 W
  • Povezivost: Bluetooth, WiFi, Chromecast, ethernet, USB, HDMI s 4K pass through
  • Ostalo: Meridian, Dolby Atmos, Dolby Digital, DTS, DTS Virtual X. Dynamic Range Control, Adaptive Sound Control, ekvilajzer, 
  • Mogućnosti: BT sinkronizacija zvuka, AV Sync 0-300 ms, ARC, upravljanje daljinskim upravljačem TV-a, automatsko paljenje uz TV, podrška za Google Assistant
  • Dimenzije: zvučnik 1443 x 63 x 146 mm, woofer 221 x 390 x 312.8
  • Cijena: 6999 kn

Instalacija LG SK10Y soundbara je zaista jednostavna. Upalite ga u struju, uđete u opcije zvuka televizora (u mom slučaju LG OLED55E6), odaberete LG SojhundSync / Bluetooth, slijede dva klika i to je to – vaš lijepi, novi LG SK10Y je setupiran.

I odmah sve radi besprijekorno – nema problema sa sinkronizacijom zvuka na našim TV programima, Netflixu, Playstationu ili Youtube videima. Izvrsno!

Ako poželite puštati muziku s mobitela, možete i to naravno – no u tom slučaju (i jedino u tom slučaju) kad vrtite Youtube spotove imat ćete lipsync problema, kašnjenje od cca pola sekunde.

No, tko će to uopće pokušavati kad imate Youtube na TV-u gdje sve radi besprijekorno…

LG SK10Y 10 Daljinski upravljač je malen i s osnovnim funkcijama. Iritira gumiranim tipkama, koje je doslovno nemoguće očistiti jer se za njih lijepi prašina.

LG SK10Y 9

S LG televizorima lijepo radi i njihov daljinski upravljač, pa ćete ionako koristiti samo jedan – onaj od televizora.

Ok, a kakav je zvuk?

Kao i uvijek kod soundbara, dojam prostornosti i 3D zvuka uvelike ovisi o konfiguraciji prostorije. Kod mene je ona izrazito loša, pa sam LG SK10Y isprobao i u drugoj, “normalnoj” sobi s četvrtastim zidovima gdje je prostornost zvuka znatno bolja.

LG SK10Y 5

Imate tri front firing zvučnika koji “pucaju” na vas, te dva usmjerena prema gore.

Dolby Atmos radi jako dobro i na mobitelima, ovdje je razlika još veća. Zaista će rijetki posegnuti za dodatnim stražnjim zvučnicima (također bežičnim, naravno).

LG SK10Y 6 Kvaliteta zvuka je vrlo dobra. Treba napomenuti, da je LG SK10Y jedan od najjeftinijih Dolby Atmos / Meridian soundbarova na tržištu, no usprkos toga bit će dobra zamjena i za kućni HiFi.

Visoki su čisti i ne prskaju, srednji tonovi i vokali su dobro izraženi iako im se ponekad, neželjeno, zna upetljati woofer, koji pak  dobro pokriva donji dio spektra zvuka.

Sve zajedno ima zavidnu rezervu snage pa možete slušati vrlo glasno bez izobličenja i kvarenja zvuka, do razine da se susjedi pobune. Očekivano, LG SK10Y se bolje snalazi s filmovima nego s muzikom a ako vam se inicijalne postavke ne sviđaju tu je ekvilajzer za fino podešavanje zvuka.

LG SK10Y 7 Pametan kakvi već danas zvučnici jesu, LG SK10Y možete spojiti na kućni WiFi i puštati na njega Spotify, Google Play Music, Youtube ili Deezer playliste Chromecastom.

A ako imate i Google Asistant zvučnik ili TV (poput novih LG televizora) moći ćete i glasovno upravljati LG SK10Y zvučnikom.

Lijepo, no pored svih tih mogućnosti lako je zaboraviti osnovnu namjenu LG SK10Y soundbara, a to je kreiranje zvučnog kino ugođaja kod gledanja filmova. To radi jako dobro, po vrlo fer cijeni u premium segmentu. I da, treba vam 65″ ili veći TV da to sve zajedno izgleda kako treba…

Najčitanije