Banner
LG OLED55C9 13

LG OLED55C9 recenzija

Kako se vremena brzo mijenjaju u svijetu televizora! Moj LG OLED55E6 ima samo tri godine i u to vrijeme je bilo raskošno gledati 55″ TV, uz to i OLED. Cijena mu je bila odgovarajuća: 26.000 kn.

Danas, ako niste u zaista maloj sobi pa gledate TV s 2 metra ili manje, nemate nikakvog razloga kupiti bilo što ispod 55″. Solidne uvodne 4K 55-ice se nađu za 3.000 kn, i to A brendova.

E sad, isplati li se platiti 3x – 4x više za vrhunsku 55-icu, poput LG C9 OLED-a? Definitivno da, ako cijenite kvalitetu slike. LG C9 OLED TV uopće ne stane u istu rečenicu s uvodnim LCD televizorima.

Ili ne, jer 55″ nije baš raskošna dijagonala za uživanje u 4K HDR sadržaju. Ciljajte na 65-icu, koja ima cca 40% (!) veći ekran. No, ona je i skuplja, a možda baš i nemate tako veliku sobu.

LG OLED55C9 18

Ako je OLED panel isti kao u 2018. modelima, što je novoga ponudio LG za 2019. godište OLED televizora?

Procesiranje. Alpha 9 Gen 2. je super sposoban. Japanci više nisu bolji po procesiranju slike!

Sad treba zastati malo i probaviti prošlu rečenicu. Dakle: LG je uhvatio Sony i Panasonic, koji više ne nude nikakve prednosti u kvaliteti slike. No i dalje su primjetno skuplji, ponekad i gotovo dvostruko…

Nedavno je HDTVtest napravio blind usporedbu Sony AG9, LG C9, Panasonic GZ2000 i Samsung Q9F televizora gdje je ukupni pobjednik – LG C9! LG nikada prije nije pobijedio na sličnim testovima. Stoga sam jedva dočekao LG OLED55C9 na testu, da vidim koliko je zaista dobar.

LG OLED55C9 specifikacija

 • Zaslon: 55″ (140 cm), 4K (3840 x 2160 piksela),
 • Panel: 4K OLED WRGB tehnologija, 1000 niti, 10 bitni (1.06 milijardi boja), HDR, 100% DCI-P3 spektar boja
 • Procesiranje slike: HDR10, Dolby Vision HDR, interpolacijski procesor, Alpha Gen 2 procesor slike
 • Zvčnici: 2.2, 40 W ukupno
 • TV tuneri: DVB-T2/C/S2/H.265/HEVC
 • Mogućnosti: WiDi, WiFi 802.11ac, WiFi Direct, Bluetooth, Miracast, USB Media player, Magic Motion daljinski upravljačem HDMI 2.1
 • Smart TV: webOS 4.5
 • Gabariti: 1228 x 738 x 251 s postoljem, 1228 x 706 x 47 mm bez postolja; masa 18.9 kg
 • Potrošnja struje: A klasa, 154 kWh godišnje
 • Ustupio: LG Hrvatska
 • Cijena: 12499 kn (Sancta Domenica)

Dizajn, mogućnosti

Sjećamo se: prošle godine je LG B8 dobio Alpha 7 procesor a LG C8, E8 i W8 su dobili snažniji Alpha 9, koji ima oko 35% više snage na raspolaganju u odnosu na prethodnika.

Alpha 9 procesor je imao više snage koja se koristi za bolju redukciju šuma, zaglađivanje posterizacijskih efekata, bolju interpolaciju pokreta i bolji i upscaling. LG je još prošle godine dodao i BFI (Black Frame Insertion – umetanje crnih kadrova radi poboljšanja brzine odziva, to vam ne treba…) i HFR (High Frame Rate) a Alpha 9 Gen 2 zna i kvalitetnije objektno analizirati i poboljšati sliku u 4K rezoluciji. Takva tehnologija je do sada krasila samo top modele Sony televizora.

Tu je i Google Assistant, pod ThinQ nazivom.

LG OLED55C9 16

Ovogodišnji modeli (s 9 u nazivu) su dobili još bolje procesore slike – Alpha 9 Gen 2, koji u računicu ubacuje i AI s algoritmom dubokog učenja za – pogađate – još bolju kvalitetu slike, ali i zvuka. Alpha 9 Gen 2 brine i za zvučni doživljaj.

Ovdje moramo još malo o povijesti LG televizora. Ako pratite TV tehnologiju, vjerojatno znate da svi – doslovno, svi – konkurenti koriste LG OLED panele, samo stavljaju svoju elektroniku. Po kojoj su poznati, posebice Panasonic i Sony.

Očekivano, ti su televizori skuplji od LG-a, ponekad u značajno, ali su donosili i nešto bolju kvalitetu slike zahvaljujući boljim procesorima slike – OLED panel je ionako isti.

Da se podsjetimo: svi OLED televizori imaju savršenu crnu, savršen vidljivi kut i praktično trenutan odziv i to su im glavni aduti. Pogledajte video E6 modela.

Isto bi izgledao Aktualni LG OLED55C9, a isto će izgledati OLED TV i za par godina. Jer kad je nešto savršeno (crna, vidljiv kut) nema mjesta za poboljšanje, dakle ovo nije igra riječi.

OK, a gdje se može poboljšati OLED TV? Možete mu staviti bolji AR filter za manje refleksije okoline (LG je to i napravio). Možete mu poboljšati procesiranje slike (Alpha Gen 2), više svjetline nije na odmet no ona nije povišena, ista je kao i u 2018. modelima, tj. 1000 niti vršne svjetline. Izgleda da su 2018. i 2019. paneli zapravo identični (isti spektar boja, ista vršna svjetlina).

Pogledajte kako se LG OLED55C9 nosi s dnevnim refleksijama, kad je crna pozadina (najgori scenarij).

LG OLED55C9 5 Svijetla fotelja je jedva vidljiva, iako svjetla ima u izobilju. Ovo što vidite na lijevom dijelu ekrana je bijela zavjesa, dakle teško da ćete imati išta tako svijetlo u kadru dok gledate TV; fotelja je realnija opcija.

A ona je odrađena vrhunski: jedva je vidljiva što znači da u praksi nećete imati problema s refleksijama.

Ok, što je sa svjetlinom? Znamo da je do 1000 niti postignuto na 5% površine i u vremenu od 20-ak sekundi. OLED televizori – svi – imaju ABL, Automatic Brightness Limiter, koji ne dozvoljava visoku svjetlinu na velikim površinama, jer bi potrošnja i grijanje previše skočili.

LG OLED55C9 12

Pogledajte gornju fotografiju. Dan je, slika je super svijetla i još je ostalo “konjskih snaga” za finu HDR svjetlinu na pojedinim dijelovima kadra.

Razlika u odnosu na moj E6 je itekako primjetna, slika je svjetlija i u mjesec dana korištenja nikad mi nije nedostajalo svjetline. Istina: najbolji LCD televizori mogu biti svjetliji – znatno – no realno, to je iskoristivo samo u posebnim uvjetima po danu, u prostoriji sa zaista mnogo svjetla.

webOS je postao još pametniji, imate na raspolaganju Google Assistant, Magic Motion daljinski upravljač i besprijekorno gladak rad.

LG OLED55C9 3 Sučelje je i dalje ponajbolje općenito pa se i dojam nije promijenio: webOS 4.5 je najbolji operativni sustav današnjice za pametne televizore, kao što je Magic Motion najbolji daljinski upravljač.

LG OLED55C9 17 webOS je dobio AI Preview, slično kao Netflix – TV vam sam predlaže sadržaj. Zgodno.

Treba spomenuti i jako dobru implementaciju Dynamic Tone Mapping 2. Ovdje opet moramo malo u tehnikalije: HDR sadržaj je često masteriran na 1000 ili 4000 niti. Hollywood kaže, da bi bilo najbolje da TV jednostavno ne prikazuje svijetle tonove, koji su svjetliji od mogućnosti televizora. Drugim riječima, da spali sliku.

To ne valja. Primjerice sunce koje proviruje kroz oblake, bi po tome veliki dio oblaka napravilo bijelima. Dynamic Tone Mapping 2 mijenja krivulju svjetline, i kompresira to (pre)svijetlo područje pa dobivamo normalan prikaz neba u spomenutom primjeru.

LG OLED55C9 6 Dobro radi i AI Picture, koji jako fino regulira svjetlinu ekrana u odnosu na okolišnu svjetlinu. Dakle, da po danu ne bude pretamna, po noći presvijetla.

Veliki napredak je napravljen na području interpolacije pokreta. Već prošlogodišnji C8 je bio jako dobar, ovogodišnji LG C9 s Alpha 9 Gen 2 procesorom briljira i sasvim je ravnopravan Sonyevim modelima. Moj LG E6 mu nije niti do koljena, i tu se vidi ogromna razlika.

Preskakanje frameova – kad procesor ne uspije na vrijeme izračunati kadar između – je vrlo rijetko. Možete slobodno odvrnuti DeJudder na maksimalne postavke.

LG OLED55C9 14

Zadovoljan sam i kako radi Smooth Gradation koji lijepo zaglađuje nijance boja, pa nećete vidjeti druge prijelaze, posebno kad je lošija kvaliteta kompresije “zaslužna” za kvalitetu slike.

Glede postavki, ostavite ga na kalibriranim postavkama ISF Expert, Bright ili Dark Room.

Naravno, te postavke možete dorađivati prema svom ukusu, primjerice podešavanjem True Motion menija.

HDMI 2.1

LG OLED55C9 ima HDMI 2.1. Na prvi pogled, HDMI 2.0 vs HDMI 2.1 ne zvuči baš kao neki veliki napredak, zar ne?

Potpuno krivo! HDMI 2.1 je vjerojatno najjači pojedini adut LG 2019 OLED TV serija, pa tako i C9 modela. Prisjetimo se prošle godine: LG (C,B,E,W) 8 su dobili HFR mogućnost, dakle prikaz super glatkog videa s do 60 FPS-a (sličica u sekundi).

Ali, dok je procesor slike bio dovoljno snažan, HDMI 2.0 ne dopušta dovoljno brz prijenos podataka za 4K@60 FPS-a ili više, pa ste bili osuđeni na streaming.

LG C9 podržava i VRR – Variable Refresh Rate, prema navodima LG-a od 40 Hz do 120 Hz.  To znači da će je LG C9 itekako spreman za konzole nove generacije – PS5 – koje stižu za godinu dana. Igranje je i do sada bilo genijalno na OLED televizorima, iako uz fiksnih 60 Hz, ali s konzolama nove generacije bit će to još daleko, daleko bolje…

Pazite ovo: Samo je LG za 2019. modele ugradio HDMI 2.1, svi drugi televizori na svijetu imaju HDMI 2.0. To mu daje ogromnu prednost i future proof specifikacije.

Dakle da, HDMI 2.1 nam itekako treba.

Zvuk

Je li to zasluga zvučnog procesora, dobih zvučnika ili čega god ali zvuk iz LG OLED55C9 televizora je izvrstan! Basa ima napretek, slušanje muzike i gledanje filmova je vrlo ugodno.

Opet povlačim paralelu s E6, koji ima front firing soundbar. I da, E6 ima čišće vokale i visoke, ali i primjetno manje basa pa sveukupno preferiram zvuk iz LG C9. Tko bi to očekivao…

Uz LG C9 vam ne treba soundbar, jer ovi jeftini zvuče – lošije.

Nema nikakve sumnje: LG OLED55C9 nije najbolji TV kojeg možete kupiti, to je LG OLED65C9 :-). Šalu na stranu, da skratimo: LG C9 ima najbolju sliku na tržištu, najbolje mogućnosti, najbolji operativni sustav, najbolji daljinski upravljač a uz sve navedeno, daleko je od najskupljeg. Treba li još što dodati?

Najčitanije